Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ- Ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες
Αναβολή της δίκης για τις 29 Μαρτίου.
“Υπήρξε μια ενημέρωση ότι ακούγονται διάφοροι θόρυβοι, ότι επιχειρούν να μπουν στη γνωστή βιβλιοθήκη του Βιολογικού του ΑΠΘ, που είναι υπό κατασκευή εδώ και τρία χρόνια και έτσι υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων. Ίσως ήταν από τις ελάχιστες φορές που υπήρχε ξεκάθαρη βούληση, μακριά από φοβικά σύνδρομα, συντονίστηκαν όλες οι δυνάμεις που έκαναν την παρέμβαση, εισήλθαμε στον χώρο του Πανεπιστημίου, συνελήφθησαν 49 άτομα, έγιναν έλεγχοι όπου βρέθηκαν διάφορα αντικείμενα και ακολούθησαν οι νόμιμες διαδικασίες”, δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” για τις συλλήψεις του περασμένου Σαββάτου στον χώρο του ΑΠΘ ο Θοδωρής Τσαϊρίδης, Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης
“Από όσο γνωρίζω γινόταν εκείνη την ώρα ένα πάρτι στον χώρο. Μας ενημέρωσαν και κατευθείαν φτάσαμε στο σημείο. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αστυνομία επιτέλους έκανε το αυτονόητο και θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί κανόνα το συγκεκριμένο και όχι εξαίρεση. Απλά τίθενται ορισμένα ερωτήματα: Από το 2021 είχε ψηφιστεί μία νομοθεσία, που υποτίθεται θα βοηθούσε στην ευταξία του χώρου, για κάμερες, για κάρτες φοιτητών, για ελεγχόμενες εισόδους και δε ξέρω αν έχει εφαρμοστεί σε κάποιο πανεπιστήμιο στη χώρα. Και το δεύτερο είναι ποιοι είναι αυτοί που δίνουν άδειες για αυτά τα πάρτι”, τόνισε ο ίδιος.
“Δε μπορώ να γνωρίζω πώς έγινε η ενημέρωση για την προσπάθεια παραβίασης στον χώρο του πανεπιστημίου και την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Για την παραβίαση του συγκεκριμένου χώρου μας ενημέρωσαν, έγινε ο συντονισμός των δυνάμεων που έφτασαν στο σημείο. Η αστυνομία οφείλει να επεμβαίνει όπου υπάρχουν έκνομες ενέργειες”, κατέληξε ο κ. Τσαϊρίδης.
“Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα: κανείς δε θέλει εγκληματικές ενέργειες σε κανένα σημείο της ελληνικής επικράτειας. Την ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτών των ενεργειών την έχει η Ελληνική Αστυνομία σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Αυτήν την ευθύνη πρέπει να την ασκεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλω και εγώ να ρωτήσω: η παρέμβαση της Αστυνομίας έγινε περί τα 200 μέτρα μακριά, σε άλλον χώρο από αυτόν που υποτίθεται θα γίνει το “σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας”, η βιβλιοθήκη που όλοι μας θέλουμε”, , τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών- μέλος του συμβουλίου διοίκησης του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
“Η επέμβαση της Αστυνομίας λοιπόν έγινε κάπου πολύ διαφορετικά, συνέλαβαν 49 ανθρώπους, στην πλειονότητα τους φοιτητές, που ουδεμία σχέση είχαν για το συμβάν που κλήθηκαν να επέμβουν και ο τρόπος με τον οποίο συνελήφθησαν οι νέοι και οι νέες αυτοί είναι προσβλητικός για τη νεολαία μας και είναι και επικίνδυνος. Κρατήθηκαν δύο ημέρες στα κρατητήρια, χθες αφέθηκαν ελεύθεροι εν όψει της αναβολής της δίκης, που ορίστηκε για τις 29 Μαρτίου. Και θέλω να ρωτήσω το ζήτημα είναι οι λαμαρίνες στο Βιολογικό, που ακούστηκε ότι κάποιος πήγαινε να σπάσει ή ένα σχέδιο, το οποίο οδηγεί στην κατασυκοφάντηση των Πανεπιστημίων και σε αυτές τις απόψεις τις οποίες άκουσα και δεν τιμούν τα πανεπιστήμια μας, τα οποία παρουσιάζουν ως άνδρο έκνομων ενεργειών;”, επισήμανε ο ίδιος.
Πηγή: ΕΡΤ