Επίσκεψη Τσούνη σε εκδήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
«Δεν έρχονται για να πάρουν τη δουλειά κάποιου, δραπετεύουν από τη βία σε κάποια κοινότητα, από τον πόλεμο, από την καταπίεση» πρόσθεσε.
Κοντά σε παιδιά και οικογένειες προσφύγων βρέθηκε το μεσημέρι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης ο οποίος επισκέφτηκε τον χώρο όπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF) διοργάνωσαν εκδήλωση με αφορμή την σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.
Ο κ. Τσούνης μετέβη αρχικά στο Πεδίο του ‘Αρεως και συνομίλησε με παιδιά που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, ζωγράφισε μαζί τους και συμμετείχε ακόμη και στο παιχνίδι της διελκυστίνδας ενώ ενημερώθηκε για το έργο της Ύπατης Αρμοστείας. Στη συνέχεια μετέβη στο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου και περιηγήθηκε σε πάγκους με κατασκευές των παιδιών που είχαν στήσει διάφορες οργανώσεις.
Σε δηλώσεις του θυμήθηκε τα δικά του παιδικά χρόνια και το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς και με αφορμή τα χαμόγελα στο πρόσωπο των παιδιών είπε: «Έτσι θα πρέπει να είναι. Έτσι είναι σε πολλά μέρη αλλά όχι παντού. Πολλές φορές στη ζωή τους, αυτά τα παιδιά δεν είχαν χαμόγελο αλλά απελπισία, πέρασαν από πολύ δύσκολες, δραματικές στιγμές».
«Είμαι πατέρας τριών παιδιών και περνώ τον χρόνο μου προσπαθώντας να τα προστατεύω. Αλλά δεν είναι μόνο υποχρέωσή μου, δεν είναι μόνο υποχρέωση ενός αλλά όλων να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο τα παιδιά μας είναι ασφαλή αλλά τα παιδιά όλου του κόσμου είναι ασφαλή. Και σίγουρα τα πράγματα δεν είναι έτσι» τόνισε.
Ο κ. Τσούνης ευχαρίστησε τη UNICEF, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέροντας χαρακτηριστικά: «λένε ότι φέτος οι εκτοπισμένοι θα ανέλθουν από 100 εκατομμύρια σε 117 εκατομμύρια». «Πηγαίνει όλο αυτό σε λάθος κατεύθυνση. Θέλω να σκεφτείτε την αποφασιστικότητα και το θάρρος που χρειάζεται μια μητέρα για να κρατήσει στους ώμους της το δίχρονο παιδί της και να πάρει από το χέρι το τετράχρονο παιδί της και να μπει σε ένα φουσκωτό για να προσπαθήσει να έρθει σε έναν τόπο ελευθερίας. Δεν έρχονται εδώ προσπαθώντας να καταστρέψουν τη ζωή κάποιου, δεν έρχονται για να πάρουν τη δουλειά κάποιου, δραπετεύουν από τη βία σε κάποια κοινότητα, από τον πόλεμο, από την καταπίεση» πρόσθεσε.
Μιλώντας για τη δική του ιστορία μετανάστευσης, σημείωσε ότι στην οικογένειά του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία και υπογράμμισε: «αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε κι εμείς εδώ». «Αυτά τα παιδιά δεν έχουν πειράξει κανέναν, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουν ευκαιρίες, ότι κάθε μέρα θα μπορούν να χαμογελάνε όπως σήμερα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ‘μιλήσει’ στο ήθος μας, το φιλότιμο, την καλοσύνη» είπε ο κ.Τσούνης.
Παράλληλα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένα όμορφο μέρος, είναι ο τόπος των δημοκρατικών αξιών και των προσωπικών ελευθεριών και θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πάνε σε όλα τα δημοκρατικά μέρη.
«Κανείς δεν προσπαθεί να πάει στη Ρωσία, κανείς δεν προσπαθεί να πάει στη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα ή το Ιράν. Προσπαθούν να έρθουν σε δημοκρατικά μέρη, όπου οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους με δημοκρατικές αξίες και αρχές και μπορούν να έχουν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, μια ασφαλή ζωή. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε οικογένεια έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό. Γι’ αυτούς που έχουν εμφανιστεί στις ακτές μας, είτε στην Ελλάδα, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε στην Ιταλία, ας τους ενσωματώσουμε. Δεν είναι απλώς μια ανιδιοτελής πράξη, είναι το σωστό για την κοινωνία των πολιτών, είναι το σωστό για την οικονομία» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσούνη, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ένα μέρος όπου υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης εργατών σε πολλούς τομείς, στον τουρισμό, στις κατασκευές, στην υγεία και θα πρέπει να βοηθηθούν οι πρόσφυγες να ενσωματωθούν με δουλειές, να μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
«Είμαι ένας πολύ περήφανος Ελληνοαμερικανός. Κάποιος θα μπορούσε να είναι περήφανος Ελληνοσύριος ή Ελληνονιγηριανός, όπως ο φίλος μου ο Γιάννης (Αντεντοκούμπο) ή Ελληνοουκρανός. Ή θα μπορούσαμε να τους δείξουμε αγάπη και φιλοξενία ώσπου να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ας σας δώσω ένα παράδειγμα για τους Ουκρανούς: το σπίτι τους είναι μια ασφαλής Ουκρανία, χωρίς πόλεμο και εξ ολοκλήρου ουκρανική. Επαναλαμβάνω, έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν μια ευκαιρία να ζουν σε ένα μέρος που είναι ασφαλές και ότι αυτά τα παιδιά θα χαμογελάνε κάθε μέρα, όχι μόνο σήμερα» κατέληξε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Γασάν Καλίλ (Ghassan Khalil) ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα και έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε ότι τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που τιμάται υπό το βάρος του τραγικού γεγονότος στην Πύλο, ο δήμος συμμετέχει στην προσπάθεια για την ένταξη, τη θαλπωρή, την μεγάλη αγκαλιά που πρέπει να δείχνει η κοινωνία μας απέναντι στους πρόσφυγες και τα παιδιά.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα με δρώμενα, παιχνίδια και δράσεις από φορείς της κοινωνίας των πολιτών και εταίρους των δύο οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της SolidarityNow, της METAδρασης, της ΑΡΣΙΣ, του Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (DRC) και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Την εκδήλωση πλαισιώνουν με στοχευμένες δραστηριότητες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
*Επισυνάπτονται φωτογραφίες που παραχώρησε η UNICEF/φωτ. Γιάννης Παπανίκος
Πηγή: ΑΠΕ