Θεσσαλονίκη-Επταπύργιο: Ο περίδρομος ανοίγει ξανά – «Κάτι μοναδικό για την πόλη»

Από μεσαιωνικό οχυρό σε φυλακή και τώρα πάλι σε τόπο πολιτισμού το Επταπύργιο.

Μαρία Συμεωνίδου
θεσσαλονίκη-επταπύργιο-ο-περίδρομος-1206393
Μαρία Συμεωνίδου

Σήμερα Τετάρτη (30/4), μετά από 10 χρόνια περίπου, ανοίγει για το κοινό ο περίδρομος του Επταπυργίου, της «Ακρόπολης» της Θεσσαλονίκης.

Το Επταπύργιο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης και είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία μεσαιωνικής  αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Παρά το όνομά του, το φρούριο αποτελείται από δέκα πύργους – τριγωνικούς και τετράπλευρους – και τα μεσοπύργια τμήματά τους.

Το οχυρωματικό αυτό σύμπλεγμα αντανακλά τις διαφορετικές οικοδομικές φάσεις των δέκα αυτών πύργων: από την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, έως και την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με την τελική προσθήκη των κτισμάτων των φυλακών.

Η ονομασία «Επταπύργιο» προέρχεται από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας και φαίνεται να αποτελεί αναφορά στο αντίστοιχο φρούριο της Κωνσταντινούπολης, το Yedi Kule (Επταπύργιον).

Σε μια συζήτηση με τον ξεναγό από τη Θεσσαλονίκη, Ρωμύλο Μαντζούρα σχετικά με τον Περίδρομο του Επταπυργίου που είναι ανοιχτός πλέον στο κοινό, μαθαίνουμε ότι  πρόκειται για τις επάλξεις και τους πύργους του κάστρου, που τουλάχιστον ολόκληρος για πολλά χρόνια ήταν κλειστός στο κοινό. «Για περίπου δέκα χρόνια ήταν επισκέψιμο μόνο το μισό ή τα 2/6 του κάστρου. Το πιο εντυπωσιακό τμήμα- αυτό που βλέπει προς τη θάλασσα και τον Όλυμπο, ήταν κλειστό».

Η επαναλειτουργία του συνόλου του περιπάτου θα προσφέρει πλέον μια ολοκληρωμένη εμπειρία περιήγησης στο μνημείο. Η ανάδειξη αυτού του εντυπωσιακού περίδρομου δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν μοναδική θέα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τον Θερμαϊκό και το επιβλητικό τοπίο του Ολύμπου. Το νότιο τμήμα του περιπάτου θεωρείται ιδανικό για μια πανοραμική εικόνα της πόλης που θα απολαύσουν ντόπιοι και τουρίστες, σημειώνει ο ξεναγός.

Έμπνευση από το εξωτερικό: Η εμπειρία περιήγησης θα μπορούσε να θυμίζει παρόμοιες τουριστικές πρακτικές του εξωτερικού, όπως τον διάσημο Πύργο του Ντουμπρόβνικ. Εκεί, στα τείχη της πόλης, έχουν προστεθεί μικρά αναψυκτήρια και τραπεζάκια, δημιουργώντας έναν χώρο χαλάρωσης με ιστορική αύρα.

«Μια παρόμοια αξιοποίηση του Επταπυργίου θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη και την τουριστική δυναμική του χώρου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ξεναγός.

Αν και πρόκειται για ένα βυζαντινό κάστρο της εποχής των Κομνηνών, το Επταπύργιο είναι ευρύτερα γνωστό κυρίως για τη χρήση του ως φυλακή κατά τη νεότερη ιστορία. Αυτή η πτυχή θεωρείται ότι έχει επισκιάσει σε έναν βαθμό τη σπουδαιότητά του ως μνημείο.

Πλέον, με την ολοκλήρωση της διαδρομής του Περίδρομου και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και της ιστορικής του αξίας, το φρούριο αποκτά ξανά τη θέση που του αξίζει στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης.

Εικόνα: Fb Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα