Θεσσαλονίκη: Φόρουμ για τη μετανάστευση και την ένταξη “Je t’ aime, … moi non plus”
"Έχει γίνει πρόοδος με τις υπηρεσίες ασύλου, αλλά ακόμη οι διαδικασίες παραμένουν χρονοβόρες"
Recognizing that vast majority of asylum-seeker arrivals to Europe come from high #refugee recognition states, @UNHCRGreece head Philippe Leclerc calls for swift #asylum proceedings & dignified reception conditions in #Greece, & greater solidarity across the EU at @SymbiosisOrg pic.twitter.com/oHgaQpKIBA
— joel hernàndez (@joelhdz) May 9, 2019
Τη διαπίστωση ότι «έχουμε μείνει πίσω σε ενταξιακά ζητήματα για τους πρόσφυγες αλλά είναι συλλογική η ευθύνη», έκανε ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) Φιλίπ Λεκλέρκ, μιλώντας στο φόρουμ για τη μετανάστευση και την ένταξη «Je t’ aime, … moi non plus: Επαναπροσδιορίζοντας τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ένταξης σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Το φόρουμ που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου, διοργανώνεται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης από τη Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Monnet.
Ο κ. Λεκλέρκ τόνισε ότι έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα με τις υπηρεσίες ασύλου, αλλά ακόμη οι διαδικασίες παραμένουν χρονοβόρες και ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής. «Οι διαδικασίες ασύλου πρέπει να είναι δίκαιες, αποτελεσματικές και ταχείες» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας παράλληλα έκκληση στα ελληνικά κόμματα που είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή, να προστατέψουν τα δικαιώματα των προσφύγων. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ονειρεύονται την Ευρώπη, θα ήθελαν να είναι στη χώρα τους» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε την ανάγκη επαγγελματικής αποκατάστασης προκειμένου να προχωρήσει και η κοινωνική ένταξη των προσφύγων και επανέλαβε την πρότασή του να απασχοληθούν ως εργάτες γης. «Ετησίως στη χώρα μας απασχολούνται 15000 άτομα ως εργάτες γης με περίπου 23 ευρώ μεροκάματο. Θα μπορούσαν λοιπόν να προσλαμβάνονται πρόσφυγες και μετανάστες» διευκρίνισε.
Το σχολείο ως βασικός μηχανισμός ένταξης
«Η εκπαίδευση των προσφύγων αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια συμβίωσης με γηγενείς» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής κοινωνικής και πολιτικής ανθρωπολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αγγελόπουλος, εκτιμώντας ότι «η εκπαίδευση αποτελεί τον βασικό μηχανισμό κοινωνικής ένταξης του συνόλου του προσφυγικού πληθυσμού».
«Πάνω από 13.000 παιδιά φοιτούν πλέον σε τάξεις υποδοχής και δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ)» πρόσθεσε.
Στην ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και όχι σε «αποσπασματικές κινήσεις», αναφέρθηκε στο περιθώριο του φόρουμ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιστημονικός υπεύθυνος της «ΒΑΒΕΛ- Μονάδα Ψυχικής Υγείας για Μετανάστες» Νίκος Γκιωνάκης.
«Οι άνθρωποι είναι σαν χαμένοι και στρέφονται στην ευαλωτοποίηση ως μέσο επιβίωσης και γι’ αυτό δεχόμαστε πολλά αιτήματα για να τους εξετάσουμε και να χαρακτηρισθούν ψυχικά πάσχοντες» εξήγησε. «Αναγκάζονται να πιστέψουν ότι για να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα, πρέπει να ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες» είπε ο κ.Γκιωνάκης υπογραμμίζοντας ότι «έχουν ανάγκη από ένα σπίτι, όχι μία στέγη με την έννοια μόνο της προστασίας»…
Πηγή: ΑΠΕ