Θεσσαλονίκη: Γίνεται μια κεντρική βιβλιοθήκη να μην μπορεί να αγοράσει βιβλία;

Πολλά τα ζητήματα, ελάχιστες, μέχρι στιγμής οι λύσεις

Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος
θεσσαλονίκη-γίνεται-μια-κεντρική-βιβ-515677
Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος

Σε τέλμα έχουν περιέλθει οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς εδώ και τουλάχιστον 14 μήνες δεν μπορούν να προσθέσουν νέους τίτλους στην συλλογή τους. Όποιες προσπάθειες ανάδειξης και εμπλουτισμού της συλλογής έχουν παγώσει και η προώθηση προς τα έξω είναι μηδαμινή. Γίνονται περίεργες μετακινήσεις υπαλλήλων, ενώ στις οχλήσεις των υπαλλήλων για το μέλλον απάντηση δεν έχουν λάβει.

Χωρίς χρήματα για πάνω από έναν χρόνο

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγορές του 2019, που αφορούσαν προμήθεια νέων τίτλων βιβλίων και περιοδικών, κόστους 50.000€, δεν έχουν γίνει ακόμη. Ο διαγωνισμός ματαιώθηκε παρόλο που η σχετική εισήγηση από την αρμόδια διεύθυνση είχε κατατεθεί από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, ενώ η τελευταία φορά που πήγε και πάλι πίσω η όλη διαδικασία ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 με την αιτιολογία πως το τμήμα προμηθειών “δεν προλάβαινε”. Είναι κατανοητό πως για κάθε σύγχρονη βιβλιοθήκη είναι άκρως σημαντική η αγορά της τρέχουσας βιβλιογραφίας τόσο για την εξυπηρέτηση των αναγνωστών, όσο και για την ανάπτυξή τους και ο εμπλουτισμός δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε δωρεές.

Λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2019, έχει “σκάσει” και η υπόθεση της μετάθεσης του Αντώνη Σατραζάνη από την ηγεσία του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης στη διεύθυνση περιφερειακών βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με διδακτορικό Ιστορίας στη Σορβόνη, δώδεκα βιβλία δεκάδες δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τιμημένος με τον Μεγαλόσταυρο της Γαλλίας, ο κ. Σατραζάνης, τριάντα χρόνια τώρα υπάλληλος στο ΚΙΘ, μετατέθηκε τότε με απόφαση του γενικού γραμματέα του δήμου, Ευθύμιου Φωτόπουλου,  στη διεύθυνση περιφερειακών βιβλιοθηκών του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την θέση του πήρε ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της σχετικής διεύθυνσης ο οποίος είναι βιβλιοθηκονόμος και τότε ήταν λίγο πριν την συνταξιοδότηση του.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι με ποια λογική στέλνεις έναν ακαδημαϊκό του επιπέδου του κ. Σατραζάνη προϊστάμενο σε περιφερειακές βιβλιοθήκες και έναν βιβλιοθηκονόμο προϊστάμενο στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης υποβαθμίζοντας έτσι και τους δυο;

Πρωτοβουλίες που ξεκινούν, αλλά μένουν ανεκμετάλλευτες 

Αν όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, τόσο το παρόν, όσο και το μέλλον μας δίνουν δυστυχώς σημάδια ανησυχίας. Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης μια πρωτοβουλία η οποία εξελίσσεται διαρκώς είναι το γραφείο ξένων συλλογών που στεγάζεται στον 1ο όροφο. Πρόκειται για μία συνεργασία με τις πρεσβείες και τα προξενεία της πόλης τα οποία στέλνουν μέχρι 200 βιβλία στην γλώσσα τους. Τα συγκεκριμένα βιβλία εντάσσονται στο σύστημα προκειμένου να είναι στη διάθεση είτε των ξένων κατοίκων της πόλης είτε να τα δανείζονται όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν κάτι σε μια ξένη γλώσσα. Και εδώ όμως προκύπτει θέμα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία τρέχει από το 2017, έχει πάρει ελάχιστη δημοσιότητα παρά το γεγονός πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις διοικήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης ακόμα και για τη διεθνή προβολή της πόλης. Προβλέπεται εξάλλου η διοργάνωση εκδηλώσεων από τα εμπλεκόμενα προξενεία την κεντρική βιβλιοθήκη και την αρμόδια αντιδημαρχία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε μια. Επίσης, σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται και μια εκδήλωση ενταγμένη στα “Δημήτρια” με τίτλο “Τα εβραϊκά τραγούδια δύο πόλεων”. Η εκδήλωση αφορά τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή του δημάρχου Ιωαννιτών και ενεργή συμμετοχή της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αλλά ουδείς φαίνεται να γνωρίζει αν τελικά θα πραγματοποιηθεί.

Η μοναδική παιδική βιβλιοθήκη του κέντρου της Θεσσαλονίκης 

Μια στασιμότητα εμφανίζεται και στην μοναδική παιδική βιβλιοθήκη που υπάρχει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο ισόγειο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης και παρά τις αρχικές αντιδράσεις για τη δημιουργία της στο συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί από το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης μετά την αναβάθμιση του κτιρίου. Μπορεί να την επισκέπτονται πολλά σχολεία και μεμονωμένοι αναγνώστες, αλλά από το άνοιγμα μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί ελάχιστα. Εκτός από τη μην ανανέωση της συλλογής το παιδικό τμήμα “έπεσε θύμα” και της ματαίωσης ενός γενικού διαγωνισμού προμήθειας επίπλωσης που έπρεπε να γίνει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης το 2017 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρουσιάσει μια πιο δημιουργική και ευφάνταστη εικόνα απευθυνόμενη με ποιο ελκυστικό τρόπο στο κοινό για το οποίο έχει δημιουργηθεί και δεν είναι άλλο από τα παιδιά.

Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού για τα θέματα που ταλανίζουν την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη. Προσπαθήσαμε να συνομιλήσουμε με την αρμόδια αντιδήμαρχο Στεφανία Τανιμανίδου για την κατάσταση που επικρατεί και τον μελλοντικό σχεδιασμό, αλλά δυστυχώς αυτό στάθηκε αδύνατο. Σε κάθε περίπτωση πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης μεταφέρονται και στις περιφερειακές διαιωνίζοντας μια κατάσταση η οποία, σύμφωνα με υπαλλήλους αποδεικνύει την έλλειψη, προτάσεων, αποφάσεων, οράματος και πολιτικής βούλησης αφήνοντας έτσι αρκετούς υπαλλήλους στο τέλος της ημέρας με ένα βασανιστικό ερώτημα: Καλά δεν έχουμε λεφτά για να αγοράσουμε βιβλία;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα