Thessaloniki Helexpo Forum: Εργασία, επιχειρηματικότητα και ψηφιακή διακυβέρνηση στο επίκεντρο
Όλα όσα ειπώθηκαν στα σημερινά πάνελ
Κερδίζουν έδαφος τα υβριδικά εκθεσιακά γεγονότα, αλλά η εκθεσιακή δραστηριότητα παραμένει αναντικατάστατη
Αναντικατάστατη παραμένει η εκθεσιακή δραστηριότητα με φυσική παρουσία, αλλά την ίδια στιγμή τα υβριδικά εκθεσιακά γεγονότα αναμένεται να διαδραματίσουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο διεθνώς.
Τα υβριδικά γεγονότα, τα οποία συνδυάζουν την ψηφιακή αλληλεπίδραση με την περιορισμένη και με πρωτόκολλο φυσική παρουσία ήδη αποτελούν μία πραγματικότητα για εκθεσιακούς οργανισμούς, οι οποίοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας και ταυτόχρονα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους.
Με την θεματική ενότητα “Εκθέσεις VS Πανδημία, φυσική και ψηφιακή αλληλεπίδραση” ξεκίνησε η σημερινή ημέρα του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.
Στις επενδύσεις στην ψηφιακή υποδομή, αλλά και στον ηλεκτρονικό μετασχηματισμό, εστίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σημείωσε πως αυτή την περίοδο συζητιέται στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. “Καταφέραμε να σπάσουμε την άποψη ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει περίκλειστη και απομονωμένη και αυτό το κάναμε εφικτό με το άνοιγμα του τουρισμού. Ωστόσο, το 2021 μπορεί στην αρχή του να μοιάζει αρκετά με το 2020 αναφορικά με την κατάσταση με την πανδημία” τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε πως αποτελεί πρόκληση η διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος ενόψει του επόμενου έτους.
“Χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης των διεθνών σχέσεων και ο εθνικός εκθεσιακός φορέας μπορεί να προσαρμοστεί και να εξασφαλίσει την ασφάλεια στις εκθέσεις του. Έχουμε ανάγκη τις διεθνείς εκθέσεις γιατί βοηθούν τις επιχειρήσεις μας να μπούνε στον διεθνή χάρτη” τόνισε από την πλευρά του ο Βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Μπουρνούς, τονίζοντας ακόμη ότι “η χώρα μας μπορεί να γίνει εκθεσιακός και συνεδριακός προορισμός για όλο τον χρόνο. Η οικονομία μας έχει μπει σε μία διαδικασία εξωστρεφούς μετασχηματισμού”.
“Παρά το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που δέχτηκαν τα εκθεσιακά κέντρα, συνέβαλαν και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, παραχωρώντας εγκαταστάσεις και υποδομές τους για υγειονομικούς σκοπούς. Η εκθεσιακή βιομηχανία στην προσπάθεια της να ξεπεράσει τα εμπόδια αναζητά υβριδικά μοντέλα διοργάνωσης, δηλαδή και με φυσική παρουσία, αλλά και με ψηφιακή αλληλεπίδραση. Τίθεται όμως το ερώτημα εάν η ψηφιακή αλληλεπίδραση μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο της φυσικής παρουσίας” επισήμανε ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Γεώργιος Φραγκίδης.
Η Γ. Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Βίκη Λοΐζου, υπογράμμισε ότι ο εκθεσιακός, συνεδριακός και επαγγελματικός τουρισμός χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη των υπηρεσιών και των υποδομών του. “Εκμεταλλευόμενοι το νέο μοντέλο και των υβριδικών εκδηλώσεων και με ένα συγκεκριμένο πλάνο μπορούμε να κάνουμε την χώρα ανταγωνιστική και σε αυτό τον τομέα”, είπε η ίδια.
Ο CEO της Koeln Messe, κ. Gerald Boese, δήλωσε ότι οι εμπορικές εκθέσεις θα παίξουν καίριο ρόλο στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν. “Κάθε διοργανωτής εκθέσεων πρέπει να κάνει και μία ψηφιακή πρόταση στην αγορά, γιατί εάν βρεθείς έναν χρόνο εκτός αγοράς, ίσως να μην μπορέσεις να επανέλθεις ποτέ ξανά” τόνισε ο κ. Boese και υπογράμμισε πως “το ψηφιακό κομμάτι της δραστηριότητάς μας δεν θα εξαφανιστεί μετά την πανδημία, αλλά θα παραμείνει και θα καλύπτει πχ ανάγκες ατόμων που δεν μπορούν να ταξιδέψουν και να συμμετέχουν με φυσική παρουσία. Τα υβριδικά εκθεσιακά γεγονότα είναι το μέλλον”.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε ότι ο τουρισμός γεγονότων είναι πολύ σημαντικός, αλλά χρειάζεται διαφορετική στρατηγική, σε σχέση με τον υπόλοιπο τουρισμό. Ο κ. Ποζρικίδης παρουσίασε στοιχεία από την Παγκόσμια Ένωση Εκθέσεων, σύμφωνα με τα οποία το 2020 η εκθεσιακή δραστηριότητα έπεσε στο 1/3 σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, χάθηκε τζίρος 158 δισ. ευρώ, προέκυψε απώλεια 2 εκατ. θέσεων εργασίας και 260 εκατ. ευρώ συμβολαίων, τα οποία θα συνάπτονταν λόγω της συμμετοχής επιχειρήσεων σε εκθέσεις, δεν έγιναν. “Οι ψηφιακές εκθέσεις δεν έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία-ανάπτυξη. Το εκθεσιακό κέντρο δεν είναι μόνο υποδομές οικονομικού χαρακτήρα, αλλά και με κοινωνικό πρόσημο. Οι εκθέσεις με φυσική παρουσία δεν θα αντικατασταθούν ποτέ, γιατί έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα της λειτουργίας των 5 αισθήσεων για τον επισκέπτη” σημείωσε ο ίδιος.
Ο πρ. Πρόεδρος της Specialty Food Association, κ. Phil Kafarakis, επισήμανε ότι απαιτείται προσαρμοστικότητα και διάθεση για αλλαγή στο κομμάτι των εκθέσεων, καθώς “ζούμε μία ενδιάμεση πραγματικότητα, αλλά και αυτό θα περάσει και θα έχουμε να κάνουμε μετά με κάτι καινούργιο”. Ο κ. Kafarakis είπε ότι υπάρχει ανάγκη να εκπαιδευτεί ο εκθέτης για τα πρωτόκολλα της πανδημίας, ενώ η χρήση της τεχνολογίας και τα ψηφιακά γεγονότα είναι εδώ για να μείνουν.
Ο Διευθυντής των «Ποσειδωνίων», κ. Θεόδωρος Βώκος, δήλωσε ότι οι εκθέσεις απαιτείται να επανεκκινήσουν και στην χώρα μας, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν με τα ίδια ή και με αυστηρότερα κριτήρια από τα εμπορικά κέντρα. “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αναγκαίο κακό, αλλά όχι μονόδρομος. Το υβριδικό μοντέλο είναι αναπόφευκτο, αλλά δεν μας αρκεί” τόνισε ο κ. Βώκος.
Για την εμπειρία του μίλησε ο κ. Pietro Piccinetti, Πρόεδρος της Fiera di Roma, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες υπήρξαν στην Ιταλία τους προηγούμενους μήνες, που έθιξαν καίρια και την εκθεσιακή δραστηριότητα.
Προσαρμογή και στήριξη της εργασίας στα νέα δεδομένα
Στον αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά εργασίας, στα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, αλλά και στις ανάγκες εργοδοτών και εργαζομένων στις νέες συνθήκες επικεντρώθηκε το πάνελ «Προσαρμογή και στήριξη της εργασίας στα νέα δεδομένα» του Thessaloniki Helexpo Forum, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης».
Ετήσιο όφελος 820 εκατ.ευρώ θα προκύψει από τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και 770 εκατ. ευρώ από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, όπως ανέφερε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας πως τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στην τσέπη των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων, των ελευθερων επαγγελματιών και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του προγράμματος για τις 100.000 θέσεις εργασίας, που κατατίθεται και ψηφίζεται σήμερα στη βουλή, στο οποίο, όπως είπε, η προσδοκία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, να γίνει δηλαδή η προσπάθεια, μέσα στην καρδιά του προβλήματος, να γυρίσουν τα πράγματα.
«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Πολιτεία στάθηκε δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, υπενθυμίζοντας μέτρα, όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και οι άδειες ειδικού σκοπού, ενώ πρόσθεσε πως το ύψος της συνολικής παρέμβασης θα φτάσει τα 24 δισ.ευρώ.
Από την πλευρά της η βουλευτής και Τομέαρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εκμεταλλεύεται τη μεγάλη αυτή κρίση για αναδιάρθρωση στον επιχειρηματικό κόσμο, εγκαταλείποντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μοίρα τους και για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα για τις 100.000 θέσεις εργασίας τόνισε πως δεν βάζει όρο να απαγορεύονται οι απολύσεις πριν από την εφαρμογή του, με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος ανακύκλωσης της ανεργίας και της φθηνής εργασίας. Η ίδια τόνισε επίσης ότι ελάχιστες είναι οι πραγματικές ωφέλειες για τους εργαζόμενους τόσο από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όσο και από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. «Η κυβέρνηση κάνει λάθος διάγνωση και λάθος πρόταση θεραπείας που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο φαύλο κύκλο ύφεσης» σημείωσε.
Την εκτίμησή του ότι με την πανδημία εντείνονται οι κοινωνικές ανισότητες διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. «Εμείς έχουμε επανατοποθετήσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Μιλάμε για ανθρωποκεντρική πρόοδο» σημείωσε. Αναφερόμενος δε στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων επισήμανε πως δεν μπορεί να έχει διάρκεια έξι μηνών. «Μπορεί η πανδημία να έχει τελειώσει σε έξι μήνες, η εργασιακή κρίση όμως θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι διάρκειας τουλάχιστον 1-1,5 χρόνου, με δέσμευση της επιχείρησης ότι θα διατηρήσει τους εργαζομένους» είπε.
Τις προτάσεις του ΣΒΕ παρουσίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Θανάσης Σαββάκης, οι οποίες περιλαμβάνουν: την επιδότηση σε ποσοστό 30% των εργοδοτικών εισφορών για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και τη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, καθώς η πανδημία δημιούργησε, όπως είπε, νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, το κύριο ζητούμενο από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας είναι η άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της λήψης μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Αναφερόμενος και αυτός στο πρόγραμμα για τις 100.000 θέσεις εργασίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, αναρωτήθηκε αν η πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας ή να σώσουμε τις θέσεις που κρατιούνται με το ζόρι. Τόνισε δε πως η πανδημία μπορεί να μην έχει ταξικά χαρακτηριστικά σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά οι επιπτώσεις της είναι ασύμμετρες όσον αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς πλήττει κυρίως τους αδύναμους εργαζομένους.
Την ανάγκη να στηριχθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας υπογράμμισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης. «Πρέπει να έχουμε κι εμείς μια φωνή, γιατί αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» είπε.
«Η κυβέρνηση γύρισε την πλάτη στον ιδιωτικό τομέα μέσα στην πανδημία» ανέφερε τέλος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελής Φιλιππίδης. «Τα μέτρα δεν φτάνουν. Σε μια αγορά που καταρρέει φοβάμαι ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο και θα αναγκαστούν να μειώσουν θέσεις εργασίας και μισθούς. Οι εργαζομένοι με τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα είναι πιασμένοι χέρι χέρι. Αν απολυθούν εργαζόμενοι, θα την πληρώσει η αγορά. Ποιοι νομίζετε ότι είναι οι καταναλωτές μας;» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ρευστότητα, Χρηματοδοτικά εργαλεία και ΕΣΠΑ
Στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία εν μέσω πανδημίας επικεντρώθηκε το τελευταίο πάνελ της ημέρας για το Thessaloniki Helexpo Forum, με θέμα «Ρευστότητα, Χρηματοδοτικά Εργαλεία και ΕΣΠΑ». Ένα πλέγμα προγραμμάτων, δράσεων και παρεμβάσεων δημιούργησε από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση με σκοπό να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης.
Πρώτο πρόγραμμα, ύψους 450 εκατ.ευρώ, ήταν αυτό της επιδότησης επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων των επιχειρήσεων, στο οποίο εντάχθηκαν 30.000 επιχειρήσεις. Ακολούθησε η πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, με ενισχύσεις μικρού μεγέθους. Στην πρώτη και δεύτερη φάση ενισχύθηκαν 150.000 επιχειρήσεις με μέσο όρο επιδότησης τις 13.000 ευρώ. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσακίρης, έως τώρα το κόστος της δράσης αυτής ήταν κάτι λιγότερο από 2 δισ., εκ των οποίων το 1 δισ. είναι ΕΣΠΑ. Επίσης, μέσω του ΤΕΠΙΧ (κεφαλαίου κινήσεως) έλαβαν δάνεια 12.000 επιχειρήσεις, με τον μέσο όρο δανείου τα 140.000 ευρώ. Σχεδιάζεται μάλιστα και η τρίτη φάση -άλλες 6.000 επιχειρήσεις- για 850 εκατ.ευρώ. Την ίδια ώρα μέσω του Εγγυοδοτικού Ταμείου, 6.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει δανειοδότηση, με μέσο όρο δανείου τις 300.000 ευρώ για τις μικρομεσαίες και τα 4,6 εκατ.ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο κ. Τσακίρης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το νέο ΕΣΠΑ φαίνεται πως θα ανέλθει, μαζί με την εθνική συμμετοχή, λίγο χαμηλότερα από τα 24 δισ.ευρώ, έναντι των 21 δισ. ευρώ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
«Το βασικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η ρευστότητα. Η κυβέρνηση όμως το αντιμετωπίζει ως πρόβλημα των ίδιων και όχι των εργαλείων χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας» σημείωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας πως αυτό δείχνει την οικονομική πολιτική που θα ασκηθεί στο επόμενο διάστημα.
Το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο ανταγωνιστικό, να υπάρξει πιο συγκεκριμένη διαχείριση και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αξιολόγηση των δράσεων, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Απόστολος Πάνας, τονίζοντας πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, ωστόσο το σημαντικό είναι να υπάρξει σαφής στόχευση από πλευράς Πολιτείας, για να διοχετευθούν στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.
Τη δέσμευση των τραπεζών να στηρίξουν με κάθε τρόπο την ελληνική επιχειρηματικότητα και ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, τονίζοντας μάλιστα ότι το τραπεζικό σύστημα κάνει κάθε προσπάθεια να διατηρήσει το μομέντουμ όπου είχε βρεθεί στην αρχή της χρονιάς.
«Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση του ΤΕΠΙΧ και τη δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού. Στόχος μας είναι να διοχευτεύσουμε πάνω από 13 δισ.ευρώ στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2020 μέσα από αυτά τα προγράμματα. Συγκριμένα θα έρθουν 2,5 δισ.ευρώ από όλα τα ΤΕΠΙΧ και περίπου 11 δισ.ευρώ, μοχλευμένα, από τα εγγυοδοτικά Ι και ΙΙ. Και σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν και αυτά που θα διαθέσει το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του για το 2020. Εμείς υπολογίζουμε πως η συνολική ρευστότητα που θα πέσει στο σύστημα θα ξεπεράσει τα 18 δισ.ευρώ για το 2020» ανέφερε.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Θανάσης Σαββάκης, τόνισε πως κυρίαρχο θέμα στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και πως οι παθογένειες του παρελθόντος θα πρέπει να εκλείψουν. «Στο πλαίσιο αυτό Θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες στρατηγικές περιφερειακής ανάπτυξης» σημείωσε.
Στον σχεδιασμό ενός φιλόδοξου, αλλά ρεαλιστικού επενδυτικού προγράμματος, με στόχο να πριμοδοτηθεί η αγορά και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Χάρης Λαμπρόπουλος. «Θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτό που ανέδειξε η πανδημία, στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με στόχους βιωσιμότητας και σταθερότερης αναπτυξιακής προοπτικής» τόνισε.
Τέλος η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα Αθηνά Χατζηπέτρου, έκανε γνωστό πως αθροιστικά στην περιφέρεια της Μακεδονίας (τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας) έχει δοθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας 1 δισ.ευρώ, σε 3.800 δάνεια, με μέσο όρο δανείου τις 260.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά στη μεταποίηση έχουν δοθεί 1,2 δισ.ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί 750 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια, στο επόμενο διάστημα η πλάστιγγα της χρηματοδότησης θα γείρει περισσότερο προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
«Success story» η προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας
Η ψηφιακή διακυβέρνηση και η νεοφυής επιχειρηματικότητα απασχόλησαν τις εργασίες του τρίτου πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.
Ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας, επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί η ευελιξία των ερευνητικών κέντρων, καθώς “θέλουμε να προσελκύσουμε νέους επιστήμονες και να γυρίσουν πίσω στην χώρα τους με ανταγωνιστικούς μισθούς”. Ο κ. Δήμας είπε πως αναμένεται, σύμφωνα με σχετική έρευνα, να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια κατά 300 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί το Elevate Greece, που είναι μία πλατφόρμα-μητρώο του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.
Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος στάθηκε στο ότι πλέον έχει αρχίσει να προσαρμόζεται η δημόσια διοίκηση στην νέα ψηφιακή εποχή. “Έχει βελτιωθεί η ζωή πολιτών και επιχειρήσεων από όσα υλοποιήσαμε. Στην Βουλή βρίσκεται ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς ψήφιση. Το ψηφιακό κράτος πρέπει να έχει και αναπτυξιακή διάσταση” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστόπουλος και πρόσθεσε πως μέσα στον Κώδικα έχει ενσωματωθεί η νέα Οδηγία της Ε.Ε. περί ανοιχτών δεδομένων.
Ο Βουλευτής και Αναπλ. Τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, τόνισε ότι η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων στην χώρα μας.
Η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κα. Παναγιώτα Παπαρίδου, υπογράμμισε πως απαιτείται να είμαστε υπερήφανοι για τα ψηφιακά βήματα που έκανε το τελευταίο χρονικό διάστημα η χώρα, προτείνοντας να έρθουν πιο κοντά οι επιχειρηματίες με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να μεταλαμπαδευτεί εμπειρία σε όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, κ. Δημήτριος Τζοβάρας, αναφέρθηκε στις δυνατότητες των ερευνητικών κέντρων της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία είναι πλέον σε θέση να συνάπτουν συμβόλαια με μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες του εξωτερικού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης”, κ. Μιχαήλ Χαβούζης, τόνισε πως την ψηφιακή διακυβέρνηση την έχει ανάγκη όλη η κοινωνία και τώρα τελευταία “τρέχει” με πολύ γρήγορα βήματα, ενώ είπε πως χρειάζεται να παροτρυνθούν οι νέοι άνθρωποι της χώρας για να προβαίνουν σε ανακαλύψεις και να αναπτύσσουν επιχειρηματικότητα.