Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη-Ίντερνετ καφέ: Αντιμέτωπα με διπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος

Με τις ίδιες κιλοβατώρες οι ιδιοκτήτες πληρώνουν περισσότερα και αγωνιούν για το τι θα αντιμετωπίσουν τον χειμώνα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
θεσσαλονίκη-ίντερνετ-καφέ-αντιμέτωπ-913640
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Με ηλεκτρονικούς υπολογιστές μονίμως στην πρίζα, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, κλιματισμό και ψυγεία, τα ίντερνετ – καφέ της Θεσσαλονίκης και οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν χειμώνα – πρόκληση ως προς το ενεργειακό κομμάτι.

Όπως και σε όλους τους κλάδους, έτσι και στο συγκεκριμένο, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν ζουν καθημερινά σε ένα κλίμα ανασφάλειας σχετικά με το τι θα τους ξημερώσει και πώς θα περάσει ο χειμώνας.

Ένα κλίμα που άρχισε να δημιουργείται από τον 15Αυγουστο και έπειτα, όπως σημειώνουν άνθρωποι του κλάδου, και κυρίως τον Σεπτέμβριο όταν ήρθαν οι λογαριασμοί ρεύματος στα καταστήματα.

Σε έναν θεωρητικά λιγότερο ενεργοβόρο μήνα σε σχέση με το καλοκαίρι όπου λειτουργούσε και ο κλιματισμός οι επιχειρηματίες είδαν μουδιασμένοι το ποσό που καλούνταν να πληρώσουν.

Καταναλώνοντας τις ίδιες κιλοβατώρες το ποσό που αναγράφονταν στους λογαριασμούς ήταν πλέον διπλάσιο!

Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό 10-15 ατόμων σε βάρδιες ανησυχούν έντονα για το πώς θα τα βγάλουν πέρα και σημειώνουν ότι επί της ουσίας είναι αφημένοι στη μοίρα τους και δεν στηρίζονται από το κράτος.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα ίντερνετ-καφέ βρίσκονται και αυτά στον κλάδο της εστίασης που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια.

«Η εστίαση έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα. Από την οικονομική κρίση στην πανδημία και τώρα στην ενεργειακή κρίση. Προς τα τέλη του καλοκαιριού υπήρχε ένα κλίμα αισιοδοξίας σε όλο τον κλάδο των ίντερνετ – καφέ, με αριθμούς που είχαμε χρόνια να δούμε» σημειώνει στην parallaxi ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας εκ μέρους της αλυσίδας Inspot.

Το κλίμα όμως αυτό φαίνεται να αντιστρέφεται όσο περνάει ο καιρός, καθώς οι ιδιοκτήτες βλέπουν τους τζίρους τους να αρχίζουν να μειώνονται και να μην αποκλείεται να περιοριστούν και άλλο το επόμενο διάστημα, όλα αυτά την ώρα που τα πάγια έξοδα «τρέχουν» και πρέπει να καλυφθούν.

Οι ιδιοκτήτες των ίντερνετ-καφέ κάνουν λόγο πλέον για ζήτημα επιβίωσης και σημειώνουν ότι πρέπει η Πολιτεία να καταλάβει ότι δεν είναι εκατομμυριούχοι.

«Δεν μας ακούει το κράτος» είναι η χαρακτηριστική τους ατάκα.

«Αυτό που λείπει είναι το όραμα. Φανταστείτε ότι εμείς ετοιμάζουμε ένα κατάστημα – ναυαρχίδα στην Τούμπα και έχουμε κλείσει τον χώρο από το 2019. Και σε όποιον λέμε για αυτό που πάμε να κάνουμε μας λένε “είστε τρελοί”» σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης της αλυσίδας Inspot.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα