Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Κατεδάφισαν το νεοκλασικό κτίριο της οδού Μακεδονίας

Χάνονται και οι τελευταίες μνήμες από την αστική γειτονιά του μεσοπολέμου στην περιοχή Καρακάση

Parallaxi
θεσσαλονίκη-κατεδάφισαν-το-νεοκλασι-1091199
Parallaxi

Ακόμα ένα διαμάντι της πόλης, δυστυχώς, κατεδαφίστηκε σήμερα αφήνοντας χωρίς εικόνα πλέον την ανάμνηση μίας εποχής της Θεσσαλονίκης που χρόνο με τον χρόνο εξαφανίζεται.

Αυτό που υπήρχε ως φόβος και απειλή από το 2021 όπου πάλι η Parallaxi είχε γράψει για τον κίνδυνο κατεδάφισης του, σήμερα έγινε μία τραγική πραγματικότητα μπαίνοντας εκσκαφέας στο οικόπεδο που φιλοξενούσε για σχεδόν έναν αιώνα το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Μακεδονίας 93 και ρίχνοντας στο έδαφος ό,τι είχε απομείνει από την ένδοξη αλλά περασμένη εποχή του.

Την είδηση έκανε γνωστή στα social media ο Κώστας Μπακιρτζής γράφοντας χαρακτηριστικά:

“Σήμερα είμαι πολύ στεναχωρημένος.
Καλό ταξίδι αγάπη μου.
Σε ευχαριστώ για όλες τις όμορφες στιγμές που μου χάρισες.
Πάντα θα θυμάμαι τις βόλτες που έκανα για σένα.
Μακεδονίας 93, εις μνήμην.”
Τις αιχμές του προς την απερχόμενη δημοτική αρχή άφησε ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Κινητικότητας από τη νέα χρονιά στο  σχήμα του Στέλιου Αγγελούδη, γράφοντας: “Αυτό το δημοτικό κτίριο δεν έπρεπε να κατεδαφιστεί! Πρόλαβαν και το έκαναν λίγο πριν φύγουν”
Έτσι λοιπόν, χάνονται και οι τελευταίες μνήμες από την αστική γειτονιά του μεσοπολέμου στην περιοχή Καρακάση. Το κτίσμα εμπίπτει στο χαρακτηρισμένο χώρο σχολείου με το ΦΕΚ 136/Δ/23-2-1993, αλλά η κατεδάφισή του δεν είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση του οικοπέδου. Άσκοπη απώλεια ενός αξιόλογου κτίσματος. όπως αναφέρουμε στην Parallaxi από το 2021 που ήρθε το ενδεχόμενο της κατεδάφισης στο φως. Για την ακρίβεια, το τρίπατο νεοκλασικό με κιονοστήρικτους εξώστες μπήκε εδώ και δύο χρόνια σε διαδικασία κατεδάφισης από το Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανέγερση νηπιαγωγείου στη διπλανή αλάνα.
Φωτογραφία: Μαρία Ζουρνά
Η Parallaxi το 2021 επικοινώνησε με μηχανικό της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας ο οποίος ανέφερε σχετικά με το θέμα: “Το κτίριο αυτό δεν είναι χαρακτηρισμένο από το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι και εκτός ιστορικού τόπου και έτσι κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν υπάρχει βάση αρχαιολογικού νόμου αρμοδιότητα. Υπάρχει όμως, γιατί ο αρχαιολογικός νόμος λέει ότι όταν πρόκειται για κατεδάφιση και όταν ένα κτήριο που αγγίζει τα 100 χρόνια θεωρείται εν δυνάμει μνημείο”
Φωτογραφία: Μαρία Ζουρνά
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:
Όπως δείχνει η εξέλιξη, το Τμήμα Προστασίας Νεότερων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών, δεν χαρακτήρισε “μνημείο” το συγκεκριμένο κτίριο, κάτι που εξεταζόταν το 2021 έπειτα από αίτημα που έλαβε, , καθώς πρόκειται για κτίριο νεότερο των τελευταίων εκατό ετών.
Φωτογραφία: Μαρία Ζουρνά
Περισσότερα για το αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την πορεία της αξιολόγησης, θα βρείτε παρακάτω:
*Κεντρική Φωτογραφία: Γιώργος Παπασουλιώτης
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα