Θεσσαλονίκη: Μάθε πώς να βοηθήσεις ένα ζώο συντροφιάς όταν κινδυνεύει
Μεγάλη ανταπόκριση για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εστιάζει στα κρίσιμα λεπτά που μπορείς να επέμβεις
Στη λίστα αναμονής για να λάβουν μέρος στα εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών για σκύλους που διοργανώνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, από την Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) που διαθέτει. βρίσκονται πολλοί Θεσσαλονικείς, ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που «τρέχει» από τα τέλη του 2023 σε μεγάλες ελληνικές πόλεις και στις 17 Μαρτίου έρχεται στη Θεσσαλονίκη, με την πρώτη ομάδα συμμετοχής να έχει ήδη «κλειδώσει» και πολλούς να μπαίνουν σε λίστα αναμονής.
«Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Κινητοποιήθηκαν πολλοί ενδιαφερόμενοι από τη Θεσσαλονίκη και ήδη έχουν μπει σε λίστα αναμονής για τα επόμενα σεμινάρια, καθώς έκλεισε η πρώτη ομάδα» σημειώνει στην parallaxi ο διασώστης – εκπαιδευτής εκπαιδευτών, επικεφαλής διεύθυνσης εκπαίδευσης Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ε.Ε.Σ., Ζέκη Μεμέτ Αλή.
«Ξεκινήσαμε την προσπάθεια στα τέλη του 2023, έπειτα από μια πρωτοβουλία του προέδρου Δρ. Αντωνίου Αυγερινού, πρωτοπόρου στην εκμάθηση Πρώτων Βοηθειών στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Κρήτη και διαρκώς επεκτεινόμαστε» προσθέτει ο κ. Ζέκη Μεμέτ Αλή.
Τι είναι όμως αυτό που θα μάθει κάποιος που θα λάβει μέρος στα σεμινάρια;
Ο κ. Ζέκη Μεμέτ Αλή, εξηγεί:
«Ο στόχος του προγράμματος είναι ένας ιδιοκτήτης σκύλου να είναι σε θέση να φανεί αποτελεσματικός σε μία έκτακτη κατάσταση. Να παρέχει τις πρώτες βοήθειες, μέχρι το ζώο να μεταφερθεί στον κατεξοχήν ειδικό, δηλαδή τον κτηνίατρο.
Όσοι λάβουν μέρος στο πρόγραμμα δε θα γίνουν θεραπευτές. Αλλά όταν υπάρχει απειλή ζωής για το ζώο να είναι σε θέση να βοηθήσουν.
Να δώσουν πολύτιμες λύσεις σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά που μεσολαβούν. Είτε πρόκειται για μια απόφραξη, μια δηλητηρίαση, μια ανακοπή, οτιδήποτε μπορεί να είναι κίνδυνος για τη ζωή, αλλά και για περιστατικά όπως ένα κάταγμα, ένα διάστρεμμα, ένα κρυοπάγημα ή μια θερμοπληξία».
Πρόκειται επί της ουσίας για μια σειρά Πρώτων Βοηθειών που είναι απλές ενέργειες για να αποκατασταθούν οι ζωτικές λειτουργίες του ζώου που κινδυνεύει, να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης του, μέχρι την παρέμβαση του κτηνιάτρου.
Ο εκπαιδευόμενος που ολοκληρώνει επιτυχώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα είναι σε θέση να παράσχει τις Πρώτες Βοήθειες για σκύλους σε περίπτωση ατυχήματος, με σκοπό τη διατήρηση της φυσικής ακεραιότητας του σκύλου μέχρι να αναλάβει ο κτηνίατρος.
Στο τέλος του προγράμματος εκπαίδευσης, ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να:
- Εφαρμόζει τις βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών για Σκύλους σε διάφορες επείγουσες καταστάσεις της καθημερινής ζωής, με βασικό κριτήριο την ασφάλεια, τόσο τη δική του, όσο και του σκύλου.
- Αναγνωρίζει την ανάγκη άμεσης ειδοποίησης του κτηνιάτρου.
- Αναγνωρίζει καταστάσεις που απειλούν άμεσα τη ζωή ενός σκύλου (απώλεια αισθήσεων, καρδιοαναπνευστική ανακοπή, απόφραξη αεραγωγού, μεγάλη αιμορραγία), και ανταποκρίνεται έγκαιρα και αποτελεσματικά/
- Αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει διάφορους τραυματισμούς: αιμορραγίες, τραύματα, κακώσεις οστών κα αρθρώσεων (διαστρέμματα, κατάγματα, εξαρθρήματα, ακρωτηριασμοί).
- Αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει επείγοντα περιστατικά.
Διάρκεια εκπαίδευσης: Τέσσερεις (4) ώρες
Κόστος: είκοσι (20) Ευρώ
Τίτλος Βεβαίωσης Εκπαίδευσης: Βασικές Γνώσεις Πρώτων Βοηθειών για Σκύλους.
Χώρος διεξαγωγής της εκπαίδευσης: Κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης, Ν. Κουντουριώτη 10, 54625, λιμάνι.
Οι πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια μπορούν να αποστείλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος (ονοματεπώνυμο, πόλη και στοιχεία επικοινωνίας) [email protected] ή τηλεφωνικά στο 210.52.48.132.
Όσον αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης, ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται στο [email protected] ή τηλεφωνικά 2310.531.534.
Ποια είναι η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης – Κ9 S.A.R. Team
Η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ιδρύθηκε το 2008 και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ομάδας Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, λόγω της επιχειρησιακής της δομής.
Οι πρώτοι σκύλοι έρευνας και διάσωσης αποκτήθηκαν από εκτροφείο της Ιταλίας όπου και παραδόθησαν στους χειριστές τους, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα των εθνικών συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και συγκεκριμένα του: C.R.I. – Crose Rossa Italiana, D.R.K. – Deutsches Rotes Kreuz και F.C.I. – Federation Cynologique Internationale. Οι Πιστοποιημένοι Σκύλοι από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, αναφέρονται επιχειρησιακά σαν Κυνοφιλική Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης.
Η θετική εκπαίδευση είναι η μέθοδος εκπαίδευσης στην οποία δεν χρησιμοποιείται η βία σε καμία της μορφή κατά την εκμάθηση συμπεριφορών. Σε καμία μορφή σημαίνει ούτε σωματική ούτε ψυχολογική βία. Στη θετική εκπαίδευση «ελέγχουμε ό,τι αρέσει στον σκύλο προκείμενου να του δώσουμε κίνητρο να επαναλάβει τις συμπεριφορές που επιθυμούμε» εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης αλλά και στο πλαίσιο της γενικότερης εκπαίδευσης του ιδιοκτήτη και του σκύλου, δίνεται μεγάλη προσοχή στην αρμονική συμβίωση, στη βελτίωση συμπεριφοράς και στο χτίσιμο μιας δυνατής και υγιούς σχέσης.
Η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Κ-9 SAR) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει ως αποστολή την Έρευνα και Διάσωση Αγνοουμένων και Έρευνα σε Ερείπια – Τούνελ (περιορισμένους χώρους). Μια από τις σημαντικότερες δράσεις της εν λόγω ομάδας ήταν, για τα ελληνικά δεδομένα, η μοναδική «Υπηρεσία περιπάτου για Ζώα Συντροφιάς», κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.