H Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια των προσφύγων
Η ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ συνεχίζει και φέτος τα μαθήματα φωτογραφίας με εφήβους πρόσφυγες που μένουν σε ξενώνες φιλοξενίας.
Η ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ συνεχίζει και φέτος τα μαθήματα φωτογραφίας με εφήβους πρόσφυγες που μένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, μέσα από ένα πολυεπίπεδο μάθημα που εκτός από γνώσεις φωτογραφίας, προσφέρει ξεναγήσεις, εκδρομές, γνωριμία με την πόλη, διάδραση με τους κατοίκους της και ευχάριστές στιγμές χαλάρωσης, επικοινωνίας και διασκέδασης.
Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία» δραστηριοποιείται ενεργά σε θέματα που αφορούν τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων. Από τον Μάρτιο του 2016 αναπτύσσει δράσεις στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης των Διαβατών προσφέροντας ποικίλες δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούν στην αποφόρτιση των προσφύγων, στη βελτίωση της συμβίωσης και της αποδοχής των ομάδων που ζουν μέσα στο campτων Διαβατών καθώς και στη διάδραση με την τοπική κοινωνία. Υποστηρικτικά έχει επιπλέον δημιουργηθεί και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.123help.gr) προς ενημέρωση των προσφύγων για θέματα που τους αφορούν, καθώς και της τοπικής κοινωνίας για θέματα σχετικά με τις ανάγκες των προσφύγων.
Στο πλαίσιο των παραπάνω δράσεων πραγματοποιούνται μαθήματα φωτογραφίας με εφήβους. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τη φωτογραφία και αποκτούν κάποιες βασικές γνώσεις ώστε να μπορούν να χειρίζονται επαγγελματικό εξοπλισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως τα μαθήματα δεν περιορίζονται στη θεωρητική προσέγγιση της φωτογραφίας. Κάθε εβδομάδα οι ομάδες εκπαιδεύονται έξω αποθανατίζοντας την πόλη. Στις φωτογραφίες τους μπορεί κάποιος να δει τη δική τους προσωπική ματιά για την πόλη, το πώς αποτυπώνεται στο βλέμμα τους η Θεσσαλονίκη, τι είναι αυτό που τους κάνει εντύπωση, πώς προσεγγίζουν τον νέο κόσμο στον οποίο βρέθηκαν μετά από το μακρινό τους ταξίδι από τον τόπο καταγωγής τους στη νέα πατρίδα. Σταδιακά οι μαθητές εξοικειώνονται με την πόλη, έχουν αγαπημένα σημεία φωτογράφισης και τρόπους που προσεγγίζουν τη φωτογραφία στην πόλη.
Στα μαθήματα κατά καιρούς εμπλέκονται και άλλες ομάδες της πόλης και παιδιά και έτσι υπάρχει ένα δημιουργικό σμίξιμο εικόνων και εντυπώσεων. Σε κάθε μάθημα φωτογραφίας, εκτός από λήψεις και δοκιμές σε διάφορα σημεία της πόλης, ακολουθεί κάθε φορά παρουσίαση, ιστορική αναφορά και πληροφορίες για το κάθε σημείο που επισκέπτονται τα παιδιά και αποφασίζουν να το φωτογραφίσουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, εκτός από τη γνωριμία και την εξοικείωση με την ίδια την πόλη, τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία της πόλης που τα φιλοξενεί, αποκτούν μια υπόσταση, ένα πρόσωπο και δε νιώθουν απλά περαστικοί και φιλοξενούμενοι.
Στόχος των μαθημάτων είναι η συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις της πόλης όπου συμμετέχουν και άλλες ομάδες καθώς και η εξωστρέφεια του έργου τους.
Ένα από τα παιδιά εστίασε σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στην περιοχή της Άνω πόλης.
Τον ρώτησα γιατί επιμένει να το φωτογραφίζει.
Μου θυμίζει την κατεστραμμένη μου καθημερινότητα την οποία άλλαξε ριζικά ο πόλεμος. Ευτυχώς η φωτογραφία, που ήταν το αγαπημένο μου χόμπι στη χώρα καταγωγής, συνεχίζεται και εδώ οπότε μπορώ να έχω μια κανονικότητα, μου είπε.
Οι πρώτες φωτογραφίες των νέων ομάδων παρουσιάζονται εδώ δείχνοντας την πόλη μέσα από τα μάτια των προσφύγων.
Για περισσότερες πληροφορίες http://www.antigone.gr