Θεσσαλονίκη: Μια διαφορετική βιβλιοθήκη στην είσοδο πολυκατοικίας

Ο θεσμός του «ΠΑΡΕ - ΔΩΣΕ» παίρνει πνοή σε μια οικοδομή της πόλης 

Μαρίνα Τομπάζη
θεσσαλονίκη-μια-διαφορετική-βιβλιοθ-902804
Μαρίνα Τομπάζη

Δεν είναι λίγες οι φορές, που ενώ οι βιβλιοθήκες των σπιτιών μας κρατούν το βάρος αμέτρητων βιβλίων, μπορεί να βρεθούμε σε ένα «αναγνωστικό αδιέξοδο».

Φανταστείτε όμως, τη στιγμή που καμία επιλογή δεν σας γεμίζει, να μπορείτε να ανταλλάξετε κάποιο βιβλίο σας με ένα άλλο, απλά κατεβαίνοντας, μόλις, λίγους ορόφους από το διαμέρισμά σας.

Αν βρίσκετε ελκυστική την παραπάνω πρόταση και τύχει να περπατάτε προς την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, τότε δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στην πολυκατοικία της οδού Γρηγορίου Ξενοπούλου 20. Μπαίνοντας από την είσοδο και κοιτώντας στα αριστερά σας, θα αντικρίσετε μια μικρή βιβλιοθήκη.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια βιβλιοθήκη, διαφορετική από αυτές που ήδη γνωρίζουμε και η πρώτη που ακολουθεί το λονδρέζικο μοντέλο του «ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ», έναν θεσμό που είχε ως αφετηρία του τους σιδηρόδρομους της Αγγλίας, εκεί όπου οι αναγνώστες, αφού διάβαζαν τα βιβλία τους, τα άφηναν στα τρένα και δανείζονταν άλλα, προηγουμένων αναγνωστών.

Ο κύριος Θανάσης Τέρπος είναι ο βιβλιοθηκάριος και το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από αυτήν την προσπάθεια. «Για πολυκατοικίες είναι πραγματικά πρωτόγνωρο, δεν έχει γίνει ποτέ. Απλώς εγώ, είμαι βιβλιόφιλος και κατά καιρούς δίνω βιβλία. Έτσι, σκέφτηκα ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να γίνει αυτό, μια ιδέα ανταλλαγής βιβλίου», αναφέρει.

thanasis-terpos-pare-dose.jpg
Εικόνα: Θανάσης Τέρπος

Η αρχή μιας νέας εποχής για τον κόσμο του βιβλίου

Η μικρή βιβλιοθήκη, που απαριθμεί ακόμη λίγα βιβλία, έχει έναν «οικειοθελώς ανταλλακτικό χαρακτήρα». Τα βιβλία είναι στοιβαγμένα ανά κατηγορία, ενώ στο εσωτερικό τους, έχουν μία σφραγίδα που αναγράφει «ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ». Επιπλέον, στο χώρο της μπορείτε να βρείτε πληροφοριακό υλικό για την ανακύκλωση και για την περιβαλλοντική οργάνωση της iSea.

Η  βιβλιοθήκη, η οποία είναι δωρισμένη από την ΑΡΣΙΣ, λειτουργεί από το ίδιο το κοινό της, το οποίο μπορεί να παίρνει κάποιο βιβλίο που θέλει να διαβάσει και στη θέση του να αφήνει ένα δικό του.

Τα σχέδια του μέλλοντος

Παρά το γεγονός ότι η λειτουργία της είναι πιλοτική, υπάρχουν βλέψεις για να καθιερωθεί και να επεκταθεί ο συγκεκριμένος θεσμός και σε άλλα μέρη της πόλης.

«Αν καταφέρουμε να ενδιαφερθούν και οι γύρω, οι πολυσύχναστοι χώροι θα είναι θαύμα. Και αν μπορέσουμε να τη βγάλουμε στην πρασιά, προς τα έξω, και στη συνέχεια στην πλατεία Κρήτης, στο διπλανό πάρκο, επίσης, θα είναι θαύμα. Πιστεύω πως η ιδέα είναι υλοποιήσιμη πραγματικά, θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο πολυκατοικιών, ένα δίκτυο που θα υπάρχουν σε σημεία και θα κυκλοφορούν βιβλία και αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους δημόσιους χώρους», υποστηρίζει ο βιβλιοθηκάριος της οδού Γρ. Ξενοπούλου.

Με σκοπό, μάλιστα, να ενεργοποιηθούν και άλλοι κάτοικοι από τη γύρω περιοχή, μια ταμπέλα που θα ενημερώνει τους περαστικούς για τη συγκεκριμένη δράση της πολυκατοικίας, ετοιμάζεται να στολίσει την είσοδο του κτιρίου.

«Η βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο προσβάσιμη στους ενοίκους, δεν είναι σκοπός αυτός. Σκοπός είναι να αποτελέσει έμπνευση και να εξαπλωθεί και σε άλλους χώρους, δηλαδή και σε άλλες πολυκατοικίες, σε πλατείες, σε πάρκα… Η αρχική στόχευση ήταν αυτή», προσθέτει ο κύριος Τέρπος.

Ωστόσο, μια βιβλιοθήκη σε κοινή θέα, ελλοχεύει τον κίνδυνο των απωλειών. Τα περιστατικά, όμως, κλοπών, από «καθόλου φανατικούς βιβλιοφάγους» έχουν εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι παλαιοπώλες δεν ενδιαφέρονται πλέον να αγοράζουν τα «λεηλατημένα βιβλία».

«Απλώς για να είμαι ειλικρινής, ποντάραμε στο ότι σήμερα το να κλέψεις βιβλία, όπως συνέβη στο Δήμο Θεσσαλονίκης – γιατί ο Δήμος είχε πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία σε κεντρικά σημεία της πόλης και είχε κάνει και ωραίες βιβλιοθήκες – δεν έχει νόημα, γιατι δεν τα αγοράζουν πια και οι παλαιοπώλες», εξηγεί ο ίδιος.

books-stairs-reading-read-159675.jpeg

Μεγάλη αγκαλιά για το Παιδικό Βιβλίο

Από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας, τα παιδικά βιβλία άρχισαν να λείπουν από τα ράφια της βιβλιοθήκης και τη θέση τους να παίρνουν άλλα, γεγονός που ενθουσίασε ιδιαίτερα τους ενοίκους.

«Πρώτα από όλα, ο βασικός στόχος ήταν ουσιαστικά, να ξεκολλήσουν λίγο τα παιδιά μας από τις οθόνες – δεν είναι μόνο τα παιδιά μας υπεύθυνα για αυτό – είμαστε και εμείς, για αυτό και χαρήκαμε τόσο πολύ που οι πρώτοι που συνέδραμαν σε αυτό ήταν τα παιδιά», επισημαίνει ο κύριος Τέρπος.

«Οι ενήλικες αναγνώστες ξέρετε, είναι λίγο επιφυλακτικοί – σε αυτό βάζω και τον εαυτό μου – εννοώ, ότι ψάχνω συγκεκριμένα πράγματα που διαβάζω. Οι μεγάλοι που διαβάζουν τουλάχιστον, και είναι στατιστικά ένα μικρό ποσοστό, είναι συνήθως και αυτοί που ψάχνουν κατι συγκεκριμένο – είναι και θέμα ενδιαφερόντων. Τα παιδιά είναι, όμως, πιο αυθόρμητα, πιο ειλικρινή. Δεν έχουμε και πολλά παιδάκια στην πολυκατοικία, ωστόσο, τα παιδικά βιβλία κινούνται και αφού είδαμε μεγάλη ανταπόκριση, θα ρίξουμε το βάρος εκεί», δηλώνει.

Αναγκαία η επιστροφή του βιβλίου στον σύγχρονο τρόπο ζωής

Ο θεσμός του «ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ», πέρα από μια πρωτότυπη ιδέα για τους βιβλιόφιλους και τους αναγνώστες, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την επαναφορά του βιβλίου στην καθημερινότητα των ατόμων.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ξανά γυρίσουμε στο βιβλίο. Αυτή η γενιά, τώρα πια, δεν έχει σχέση με το βιβλίο, έχει με την οθόνη. Σιγά – σιγά πρέπει να ξαναγυρίσει, όχι να οπισθοδρομήσει. Υπάρχει μια γενιά – και ειδικά σε ορισμένες ηλικίες – η οποία για δύο χρόνια δεν είχε βιβλία, δεν είχε τάξεις. Επιπλέον, είναι κρίμα από τη στιγμή που ζούμε σε εποχή κρίσης, να μην μπορεί να πάρει κάποιος και να διαβάσει γιατί δεν έχει απλά την οικονομική δυνατότητα», τονίζει καταληκτικά ο κύριος Τέρπος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της ανάγνωσης στη ζωή των ανθρώπων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα