Θεσσαλονίκη: Οχτώ φορές το μήνα θα καθαρίζει το Θερμαϊκό η «Αλκίππη»
Από το Δέλτα του Αξιού έως το Μέγαρο Μουσικής
Σε μόνιμη και τακτική βάση θα γίνονται πλέον οι καθαρισμοί στον Θερμαϊκό κόλπο με αντιρρυπαντικό σκάφος, όπως ανακοίνωσαν το πρωί, από την παλιά παραλία, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.
«Το ειδικά εξοπλισμένο καραβάκι, οχτώ φορές τον μήνα τουλάχιστον, θα πηγαινοέρχεται από το Δέλτα του Αξιού μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και θα μαζεύει επιπλέοντα απορρίμματα αλλά και το σημαντικότερο -κατά την άποψή μου- πλαστικά καθώς αυτά διασπώνται σε μικροπλαστικά», ανακοίνωσε ο κ. Αμυράς.
Σχολιάζοντας μάλιστα το όνομα του σκάφους που είναι «Αλκίππη», ανέφερε ότι σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν η προστάτιδα και συνοδός της ωραίας Ελένης στις διάφορες περιπέτειές της, «οπότε η Αλκίππη θα είναι η συνοδός της ωραίας Θεσσαλονίκης».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, το καραβάκι θα βρίσκεται στην αρχή στον Θερμαϊκό για οχτώ μήνες και στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα αξιολογηθεί και θα ανανεωθεί η συνέχιση λειτουργίας του.
«Μιλάμε με έργα, βάζουμε τέλος στην αγωνία των φορέων για το αν και πότε θα ξεκινήσει ο καθαρισμός του Θερμαϊκού με το σχετικό πλοιάριο», δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Καλαφάτης, διευκρινίζοντας ότι υλοποιείται πλέον ένα έργο σε μόνιμη και τακτική βάση και «σταματάει η επαιτεία που υπήρχε για να λυθούν περιβαλλοντικά ζητήματα όπως αυτό του καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου».
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ασκεί πράσινες πολιτικές και φέρνει αποτέλεσμα στην πράξη και σ’ αυτό το πλαίσιο ουσιαστικά μπαίνει σε εφαρμογή η μόνιμη και τακτική επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ», κατέληξε.
Για καινοτόμα πρωτοβουλία έκανε λόγο ο Γιώργος Παλάντζας από την εταιρία NORTH AEGEAN SLOPS Ε.Μ.Α.Ε. που έχει τη διαχείριση του πλοίου «Αλκίππη», το οποίο συλλέγει καθημερινά 200 κιλά σκουπίδια από την επιφάνεια της θάλασσας.