Θεσσαλονίκη: Περισσότερα από 200 παιδιά θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα
Πέρα από ομάδες, φανέλες, χρώματα, εθνότητες, το Σάββατο στη Θέρμη
Μια αθλητική συνάντηση στην οποία πρωταγωνιστές θα είναι τα παιδιά και όλοι θα βγουν νικητές, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου στη Θέρμη στις εγκαταστάσεις της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ.
Το 2ο ποδοσφαιρικό τουρνουά που διοργανώνει η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας, θα ενώσει αθλητές των μεγαλύτερων συλλόγων της Ελλάδας, στέλνοντας παράλληλα ηχηρά μηνύματα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στη μνήμη του 19χρονού Άλκη Καμπανού και προς τιμήν του Λεβ Γιασίν με τη συμμετοχή ακαδημιών ομάδων της Ε.Π.Σ.Μ., του Άρη, του Ηρακλή, του Ολυμπιακού, του Π.Α.Ο.Κ., του Παναθηναϊκού και παιδιών προσφυγικών δομών.
Συνολικά, θα λάβουν μέρος πάνω από 200 παιδιά τα οποία θα χωριστούν σε μεικτές ομάδες με την καθεμία να παίρνει το όνομα της από τα γράμματα που σχηματίζουν το όνομα του αδικοχαμένου Άλκη.
Το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία έγιναν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες.
«Πέρα από φανέλες και χρώματα»
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ άνοιξε τη συνέντευξη τύπου λέγοντας:
«Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία των ΝΟΠΕ και ΣΕΦΑΑ να αναδείξουν τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό φαινόμενο.
Θέλουμε να τιμήσουμε ανθρώπους που υποστηρίζουν την όμορφη πλευρά του ποδοσφαίρου και παράλληλα να τιμήσουμε τη μνήμη του Άλκη που ήταν και φοιτητής της Σχολής μας.
Πέρσι μαζί με το Πάντειο διοργανώσαμε το τουρνουά που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Ντιέγκο Μαραντόνα. Φέραμε προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα να παίξουν μαζί.
Στο φετινό τουρνουά, τιμούμε τον Λεβ Γιασίν και τη διάσταση που έδωσε στο ποδόσφαιρο μέσω της συμφιλίωσης των λαών.
Με τη στήριξη της ΕΠΣΜ και με τις ακαδημίες μεγάλων ομάδων της χώρας, μικροί αθλητές θα παίξουν πέρα από φανέλες και χρώματα αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου, αλλά και την πολιτισμική, μέσω της συνύπαρξης με παιδιά από προσφυγικές δομές».
«Τίποτα δε μας χωρίζει»
Το δικό του μήνυμα ενόψει του τουρνουά του Σαββάτου έστειλε και ο Γ. Τζέτζης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ.
«Φέτος στόχος μας είναι να πάρει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι. Να αναδείξουμε ότι ο αθλητισμός ενώνει όχι μόνο ομάδες, αλλά και φυλές, ιδιαίτερα μετά το άτυχο γεγονός με τον Άλκη. Όλοι μαζί να περάσουμε το μήνυμα ότι τίποτα δε μας χωρίζει. Σας προκαλώ όλους το Σάββατο στη Θέρμη».
«Το ποδόσφαιρο δεν παράγει τη βία»
Ο Θ. Μεταξάς, καθηγητής του Α.Π.Θ και συντονιστής του τουρνουά στην τοποθέτηση του ανέφερε:
«Το ποδόσφαιρο δεν παράγει τη βία. Οι άνθρωποι την παράγουν. Τα παιδιά είναι αντίπαλοι μόνο στο χορτάρι. Και αυτό θα φανεί και στην εκδήλωση του Σαββάτου. Ευχαριστώ την ΕΠΟ για την συνδρομή της ώστε η εκδήλωση να περάσει τα δικά της μηνύματα. Η Ομοσπονδία θα παράσχει και αθλητικό υλικό στα παιδιά των προσφυγικών δομών. Υπάρχει άλλωστε και το πρόγραμμα της ΕΠΟ “Πάσα στα θρανία” όπου στόχος είναι η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε απομακρυσμένα χωριά. Στο τουρνουά του Σαββάτου δεν θα υπάρχουν σκορ. Μόνο παιχνίδι!».
«Είμαστε όλοι άνθρωποι»
Από την πλευρά του, ο Π. Γιουρούκαλης, Γραμματέας της ΕΠΣΜ, τόνισε:
«Δεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση από τον κ. Ζαρωτιάδη για τη συμμετοχή μας σε αυτή την όμορφη διοργάνωση. Αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για εμάς το γεγονός ότι το ΑΠΘ ανοίγεται στην κοινωνία. Είναι ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Εναντιωνόμαστε απέναντι στη βία που είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Μέσω της παιδείας και του παιχνιδιού θα δώσουμε τη λύση. Η κατάτμηση των ομάδων με τα αρχικά του ονόματος του Άλκη μου έκανε επίσης ιδιαίτερα θετική εντύπωση.
Επίσης, η κοινή παρουσία παιδιών μεγάλων ομάδων της χώρας, των πιο “τοξικών” αν μου επιτρέπεται η έκφραση, αλλά και προσφυγόπουλων, θα στείλει και αυτή ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν υπάρχουν φυλές και χρώμα. Δεν είμαστε μόνο οι λευκοί άνθρωποι. Είμαστε όλοι άνθρωποι.
Θα συγκεντρωθεί αθλητικό υλικό από τα παιδιά των σωματείων της ΕΠΣΜ το οποίο θα δοθεί σε προσφυγόπουλα που παίζουν ποδόσφαιρο. Επιθυμία της Ένωσης είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με το ΑΠΘ».
Σχετικά με την τιμητική αναφορά στον Λεβ Γιασίν, σχολίασε:
«Ο τερματοφύλακας στο ποδόσφαιρο είναι το νούμερο 1, αλλά είναι συνήθως ο αδικημένος της ιστορίας. Ο Λεβ Γιασίν ήταν πρωταγωνιστής στην κραταιά ποδοσφαιρικά ΕΣΣΔ. Στο ποδόσφαιρο αλάνας που παίζαμε τότε, το όνομα του κυριαρχούσε».
Στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι το τουρνουά να διεξάγεται σε ετήσια βάση ώστε να περνάει κοινωνικά μηνύματα μέσω του ποδοσφαίρου, αλλά και από άλλες παράλληλες δράσεις όπως εκδηλώσεις και συνέδρια τα οποία θα επικεντρώνονται στα προβλήματα του αθλήματος. Επίσης, θα ξεκινήσει στο ΑΠΘ ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετικά με τις προσφυγικές ροές που μεταξύ άλλων θα αναφέρεται και στην ενσωμάτωση μέσω του αθλητισμού των παιδιών που έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα.