Θεσσαλονίκη: Πιο κοντά η έναρξη της ανάπλασης της ΔΕΘ
Υπεγράφη σήμερα σύμβαση στα γραφεία διοίκησης της εταιρείας
Εγγύτερα στην αφετηρία βρίσκεται πλέον το έργο ανάπλασης της έκτασης της ΔΕΘ-Helexpo AE στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έπειτα από τη σύμβαση που υπεγράφη σήμερα, στα γραφεία διοίκησης της εταιρείας, για την τεχνική προετοιμασία του πολυαναμενόμενου διαγωνισμού, με αντικείμενο το εμβληματικό πρότζεκτ.
Η σύμβαση, που βάζει σε τροχιά επιτάχυνσης το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, υπεγράφη από το Υπερταμείο/Growthfund, τη ΔΕΘ-Helexpo AE και την Ανεξάρτητη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (PPF) και επισημοποιεί την έναρξη των σταδίων για τη διενέργεια του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού παραχώρησης.
Ειδικότερα, η ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ αναθέτει στη Μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργήσει ως φορέας ωρίμανσης στο έργο της ανάπλασης, να προετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησής του και να διενεργήσει τον διαγωνισμό. Το δε Growthfund ως μέτοχος συνυπογράφει, συνεχίζοντας να διευκολύνει τη συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών και μεριμνώντας για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου.
Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του Growthfund, Γρηγόρη Δημητριάδη, η συμμετοχή της μονάδας PPF στην προετοιμασία του διαγωνισμού παραχώρησης θα λειτουργήσει σαν επιταχυντής για τα κρίσιμα βήματα που απομένουν, «ώστε αυτό το εμβληματικό έργο για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα να γίνει πραγματικότητα. Σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τη Μονάδα PPF και τους φορείς της Θεσσαλονίκης, το Growthfund θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μια νέα εποχή για τη ΔΕΘ».
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, χαρακτήρισε την ανάπλαση της ΔΕΘ ως εμβληματικό έργο, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε άλλη πόλη: «μια πόλη πιο πράσινη, περισσότερο ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον και πιο ελκυστική για τους κατοίκους της και ειδικότερα για τους νέους. Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης κλείνει έναν μεγάλο κύκλο μελετών, διεθνών διαγωνισμών, εγκρίσεων και διαβουλεύσεων με την κοινωνία και τους φορείς και ανοίγει έναν νέο κύκλο για την ωρίμανση του έργου και την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησής του. Τελικός στόχος όλων μας είναι να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το πιο βιοκλιματικό και λειτουργικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Ευρώπης».
Την αποφασιστικότητα της Μονάδας PPF να εργαστεί με διαφάνεια και ταχύτητα για την υλοποίηση του έργου, αξιοποιώντας τη σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει επισήμανε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Μονάδας, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το έργο θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση κατά την υπογραφή της σύμβασης, υπογράμμισε τη σημασία του έργου της ανάπλασης για το μέλλον της Μακεδονίας και της Β. Ελλάδας: «Η ΔΕΘ συνεχίζει την πορεία της προς το μέλλον, παραμένοντας αναπόσπαστο κομμάτι της Θεσσαλονίκης. Είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια. Ο δρόμος αυτός, της ανάπτυξης και της προόδου, περνά μέσα και από τη ΔΕΘ, η οποία σήμερα ανοίγει έναν νέο κύκλο στην ιστορία της».
Υπενθυμίζεται πως το πρότζεκτ της ανάπλασης της ΔΕΘ «τρέχει» από το 2012 και με βάση το προωθούμενο σχέδιο, ποσοστό άνω του 60% από τα 165 στρέμματα του συνολικού οικοπέδου της ΔΕΘ και εκείνου της «Αγίας Φωτεινής» (14 στρέμματα στο βορειοανατολικό τμήμα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου επί της οδού Εγνατία), θα δοθεί για χρήση στην πόλη και τους κατοίκους της, μεταξύ άλλων ως χώρος πρασίνου και αστικό πάρκο. Στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης προβλέπεται να γίνουν 3000 νέες δενδροφυτεύσεις και να δημιουργηθούν 100.000 τμ πρασίνου χωρίς περιφράξεις, καθώς και 1300 νέες θέσεις πάρκινγκ. Τα οφέλη του έργου για την τοπική οικονομία μεταφράζονται μεταξύ άλλων σε ενίσχυση του προφίλ της Θεσσαλονίκης διεθνώς, 1500 θέσεις εργασίας και επίδραση μισού δισ. ευρώ στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλ.Γ