Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη πίσω απ΄τα παραθαλάσσια τείχη της

Αυτή είναι η προέλευση της παλαιότερης όισως φωτογραφίας της πόλης που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο

Κύα Τζήμου
η-θεσσαλονίκη-πίσω-απ΄τα-παραθαλάσσι-234615
Κύα Τζήμου

Μέχρις στιγμής παλαιότερη φωτογραφία της πόλης θεωρούνταν η  από το 1863 φωτογραφία του Γιόζεφ Ζέκελυ που συνόδεψε μια ταξιδιωτική αποστολή από το Δυρράχιο έως τη Θεσσαλονίκη και η εκτύπωσή της, ως χαρακτικό, βρέθηκε σε ένα βιβλίο το 1866. Ίσως η παρακάτω νεοανακαλυφθείσα φωτογραφία που πρωτοαναρτήθηκε από τον Zacharias Semertzidis στην ομάδα Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης – Old Photos of Thessaloniki και διαδόθηκε σε πολλά sites του διαδικτύου να είναι εξίσου παλιά αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη χρονιά που τραβήχτηκε.

MNL OL, Festetics Family Keszthely Archives, Festetics Family, Photographs (P 240), Lot 1 – r / 9. – No. 31.
Οι γεννημένοι στην Αμερική αδελφοί Abdullah ήταν οι τρεις επίσημοι φωτογράφοι του Σουλτανάτου μεταξύ 1863 και 1879. Η οικογένεια Festetic με μεγάλες ευρωπαϊκές διασυνδέσεις αγόρασαν το άλμπουμ “Constantinople” από τους παγκοσμίου φήμης φωτογράφους στο απώγειο της καριέρας τους.

Το λεύκωμα φυλάσσεται τώρα στο Εθνικό Αρχείο της Ουγγαρίας. Οι φωτογραφίες της περιόδου είναι υψηλής καλλιτεχνικής αξίας αλλά και άριστης ποιότητας για την εποχή κai προσφέρουν μια ευκαιρία στους ερευνητές της εποχής του 19ου αιώνα να μελετήσουν την εικόνα της Κωνσταντινούπολης εκείνη την περίοδο. Μέσα στο άλμπουμ, ανάμεσα στις φωτογραφίες της Κωνστανούπολης υπήρχε και αυτή η εξαιρετικά σπάνια φωτογραφία της Θεσσαλονίκης, η μοναδική που έχει εμφανισθεί μέχρις στιγμής που απεικονίζει με τέτοια καθαρότητα την εικόνα της πόλης λίγα χρόνια πριν την κατεδάφιση του παραθαλάσσιου τείχους, το 1867.

 Η Τουρκία πάντως ζήτησε τα ψηφιακά αρχεία των φωτογραφιών ώστε να τα διατηρήσει στο Εθνικό Αρχείο της χώρας.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα