Θεσσαλονίκη: Πότε θα λειτουργήσει το πρώτο συγκρότημα μαζικής παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών
Οι ερευνητικές προσπάθειες των τελευταίων 30 χρόνων παρέχουν τη δυνατότητα στην πόλη να καταστεί διεθνές κέντρο υψηλής και πράσινης τεχνολογίας.
Σε πρωτοπόρο δύναμη σε θέματα νανοτεχνολογίας μετεξελίσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Θεσσαλονίκη, μιας και οι ερευνητικές προσπάθειες των τελευταίων 30 χρόνων, όχι μόνο αποδίδουν καρπούς, αλλά παρέχουν τη δυνατότητα στην πόλη να καταστεί διεθνές κέντρο υψηλής και πράσινης τεχνολογίας, όπως επισήμανε ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του συνεδρίου Nanotechnology που διεξάγεται επί σειρά 21 χρόνων, Δρ. Στέργιος Λογοθετίδης.
«Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να χτίσει τη βιομηχανία των φωτοβολταϊκών», σημείωσε ο ίδιος στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τα δύο εμβληματικά ευρωπαϊκά έργα Νανοτεχνολογίας που ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ μιλώντας για το Διεθνές Πολυσυνέδριο (www.nanotexnology.com) που θα διεξαχθεί στην πόλη στο διάστημα από 29/6 έως και 6/7, τόνισε ότι στη διάρκειά του, θα παρουσιαστούν συνολικά 35 ευρωπαϊκά προγράμματα, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως διευκρίνισε «αναμένεται να δημιουργήσουν μια αγορά νανοτεχνολογίας άνω των 10 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία».
Στο 21ο Διεθνές Πολυσυνέδριο Nanotexnology, θα δώσουν το «παρών» περισσότεροι από 700 κορυφαίοι επιστήμονες από 65 χώρες του κόσμου -μεταξύ άλλων από Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία, Ισραήλ, Καναδά, Μέση Ανατολή και Κορέα- ειδικούς στις εκθετικά αυτές αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, που βρίσκουν εφαρμογές από τις κατασκευές, την ιατρική, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, την αυτοκινητοβιομηχανία, μέχρι ακόμη την ένδυση και τη βιομηχανία μόδας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά και τεχνολογικά γεγονότα στην Ευρώπη, το οποίο διοργανώνεται συνεχώς από το 2004 από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και τον Σύνδεσμο εταιρειών Νανοτεχνολογίας HOPE-A, σημείωσε ο κ. Λογοθετίδης.
Στο πλαίσιο του 21ου Nanotexnology θα πραγματοποιηθούν τρία διεθνή συνέδρια και ένα workshop που θα εστιάσει στη διασύνδεση των τεχνολογιών παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και pv’s με τις τεχνολογίες του μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, που υποστηρίζουν την αυτοματοποιημένη παραγωγή οργανικών ηλεκτρονικών.
Τα δύο εμβληματικά έργα
«Μαζί με το φετινό συνέδριο συντρέχουν τα δύο μεγάλα έργα, τα Flex2Energy και COPE-nano, που δίνουν τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη να γίνει ένα διεθνές κέντρο υψηλής και πράσινης τεχνολογίας. Πάνω από 100 φορείς συνεργάστηκαν τα τελευταία χρόνια για να φτιάξουμε μια υψηλή τεχνολογία πάνω στην τρίτη γενιά των φωτοβολταϊκών, φέρνοντας την επανάσταση στην τεχνολογία και στην παραγωγή ενέργειας«, τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο έργο Flex2Energy, το οποίο κατά τον ίδιο αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά και φιλόδοξα έργα στον τομέα της πράσινης ενέργειας, τόνισε ότι είναι ύψους 21 εκατ. ευρώ, υλοποιείται με τη συμμετοχή 15 εταίρων από την ΕΕ και «τρέχει» με συντονίστρια την ελληνική Organic Electronic Technologies A.E. «Η ΕΕ, αναγνωρίζοντας τις ιδιότητές των οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς και τις εφαρμογές τους στις πράσινες έξυπνες πόλεις, χρηματοδοτεί τη δημιουργία εργοστασίου μαζικής παραγωγής τους», υπογράμμισε.
Διευκρίνισε ότι την τρέχουσα περίοδο οι δύο εταιρείες, μέλη της κοινοπραξίας του Flex2Energy, η γερμανική Coatema και η ισπανική Mondragon Assembly, κατασκευάζουν τη γραμμή παραγωγής των OPV’s., και γνωστοποίησε ότι το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να έχει εγκατασταθεί στους χώρους της εταιρείας ΟΕΤ, στους Ταγαράδες, το πρώτο μεγάλο συγκρότημα μαζικής παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς. «Ο βασικός στόχος είναι η δημιουργία και η ανάδειξη του πρώτου στον κόσμο αυτοματοποιημένου εργοστασίου οργανικών φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε και προσθέτοντας ότι η γραμμή παρασκευής είναι σε εξέλιξη, τόνισε ότι η εφαρμογή του θα γίνει σε τρία πεδία, στην παραγωγή τροφίμων, σε κτίρια και σε κάθε είδους υποδομή.
Το δεύτερο εμβληματικό έργο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Λογοθετίδης, είναι το έργο COPE-Nano, ύψους 30 εκατ. ευρώ και αφορά την ενίσχυση της Ελληνικής Αριστείας στις Νανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά (www.cope-nano.eu)
Το COPE-Nano Centre of Excellence αναβαθμίζει το διεθνώς αναγνωρισμένο Nanotechnology Lab LTFN του ΑΠΘ σε ένα αυτόνομο, ανεξάρτητο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στις Νανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά. Η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ υποστηρίζεται από τα πανεπιστήμια του Cambridge και του Bordeaux.
Επιτακτική η ανάγκη επένδυσης στην …ανακύκλωση φωτοβολταϊκών πυριτίου
«Αν η ΕΕ δεν θέλει να κατακλυστεί η Ευρώπη από κινεζικές μονάδες ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πυριτίου τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει γενναία, ερευνητικά έργα», επισήμανε ο κ. Λογοθετίδης, τονίζοντας ότι σήμερα, μόνο οι Κινέζοι δουλεύουν πάνω σε τέτοιες τεχνολογικές λύσεις.
Τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος των συμβατικών φωτοβολταϊκών, των φωτοβολταϊκών πυριτίου είναι μεγάλα, όπως επισημάνθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου και γνωστοποιήθηκε ότι παρά το ότι σταδιακά εκπνέει ο χρόνος ζωής τους, ωστόσο ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί μονάδες ανακύκλωσης, γεγονός που απασχολεί έντονα τις ευρωπαϊκές χώρες.
Πάντως, σε αντίθεση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, τα οργανικά, ανακυκλώνονται στο 99% και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι σχεδόν αμελητέο, καθώς η ενέργεια που απαιτείται κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης είναι ελάχιστη, επισήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο επίκουρος καθηγητής, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Αργύρης Λασκαράκης.
Για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ιατρική, αναφέρθηκε από την πλευρά της η καρδιολόγος και υπεύθυνη Νανο-Ιατρικής LTFN, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, σημειώνοντας ότι νανοφορείς χρησιμοποιούνται για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, με στόχο την στοχευμένη και ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων. Επίσης, με τη βιοηλεκτρονική αντιμετωπίζεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ τα nanocosmetics βρίσκουν εφαρμογή στην αναγεννητική ιατρική, όπως σημείωσε. Γνωστοποίησε δε ότι στη διάρκεια του φετινού Nanotexnology θα παρουσιαστεί και μία πρωτοπόρος έρευνα για τη ρινική μεταφορά, με νανοφορείς, φαρμάκων για την αντιμετώπιση παθήσεων του εγκεφάλου.
Μόδα και νανοτεχνολογία
Οι διοργανωτές του Nanotexnology 2024, για φέτος και σε συνεργασία με τον σχεδιαστή μόδας Βασίλειο Κωστέτσο, ετοιμάζουν ένα Future Fashion Show (2/7 στις 18.30), όπου τεχνολογία και μόδας, σμίγουν σε δημιουργίες που αναμένεται να είναι εντυπωσιακές.
Την ανάγκη επένδυσης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τεχνολογίες που κατασκευάζονται, παράγονται, σχεδιάζονται και αναπτύσσονται στην ΕΕ, ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος που έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μηδενικές εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Coatema, Thomas Kolbusch, director sales, marketing & technology, θέση με την οποία και τόνισε ότι ταυτίζεται απόλυτα ο ισπανός Aitor Apraiz, από την εταιρεία Mondragon Assembly.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του δήμου Alba Iulia της Ρουμανίας, του πιο πράσινου στην Ευρώπη, Sebastian Baesan, υπενθύμισε ότι ο δήμος του είναι αδελφοποιημένος με αυτόν της Θεσσαλονίκης σε τομείς που αφορούν στην πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον τουρισμό και τόνισε ότι αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά έργα και πάρκα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ