Θεσσαλονίκη: Στέγη και εργασία για σαράντα νοικοκυριά αστέγων
Συνολικά 70 οι ωφελούμενοι - Σχεδιάζεται η δημιουργία κοινωνικού ιατρείου και κοινωνικού κομμωτηρίου.
Την εξασφάλιση στέγης και εργασίας σε σαράντα άστεγα νοικοκυριά ή περίπου εβδομήντα ωφελούμενους έχει σκοπό το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», που υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τις οργανώσεις «Αρσις» και «Praksis».
Ειδικότερα, προβλέπεται η άμεση μετάβαση σαράντα νοικοκυριών αστέγων σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης για διάστημα έως 24 μηνών, με κάλυψη του μισθώματος, των οικοσκευών και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, με βάση τα μέλη του νοικοκυριού. Παράλληλα, οι ωφελούμενοι θα κινητοποιηθούν για την επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, μέσω της παροχής συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Προκειμένου να βρουν εργασία, οι ωφελούμενοι θα δικτυώνονται με τη βοήθεια βάσης δεδομένων, ενώ θα επιδοτούνται -μεταξύ άλλων- το συνολικό κόστος μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου για 12 μήνες, η δημιουργία επιχείρησης ή η δυνατότητα αυτοαπασχόλησης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για άτομα που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας και υπογράμμισε ότι ο Δήμος βρίσκεται πάντα κοντά στους ευάλωτους πολίτες ώστε να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με πόρους ύψους 697.000 ευρώ, με Αρχή διαχείρισης τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ αποτελεί συνέχεια του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2019 καθώς και του πρώτου κύκλου του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία», που υλοποιήθηκε την περίοδο 2018-2021.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια, οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας μονάδων κοινωνικής επανένταξης πιστοποιημένων θεραπευτικών προγραμμάτων εξαρτημένων ατόμων.
Στις λεπτομέρειες και στους στόχους του προγράμματος αναφέρθηκαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, η εκπρόσωπος της «Αρσις» Νανά Μιχαλοπούλου, η κοινωνική λειτουργός της «Praksis» Στεφανία Πανταζή καθώς και δύο ωφελούμενοι.
Προχωρά η κοινωνική κατοικία
Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε ακόμη σε ένα καινούριο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη και θα προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα παροχής κοινωνικής κατοικίας και μιας δεξαμενής κατοικιών με την αξιοποίηση του αδρανούς κτιριακού αποθέματος, που θα δοθεί σε ευάλωτες οικογένειες με κοινωνικά κριτήρια. Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα social housing αναμένεται να βγει άμεσα στον αέρα και όπως είπε ο κ. Ζέρβας, στην πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπεται η ενεργοποίηση πενήντα κατοικιών στη Θεσσαλονίκη και πενήντα στην Αθήνα.
Παράλληλα, οι δομές φροντίδας αστέγων εξακολουθούν να λειτουργούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία κοινωνικού ιατρείου και κοινωνικού κομμωτηρίου.