Θεσσαλονίκη: Στο λιμάνι προσωρινά τα δικαστήρια, λόγω ανακαίνισης του δικαστικού μεγάρου
Πού θα στεγαστούν προσωρινά κρίσιμες υπηρεσίες και κάποια από τα ακροατήρια. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν στο σημείο και μετά την ανακαίνιση, για την ανακούφιση του μεγάρου
Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, καθώς φαίνεται πως ευδοκίμησε το σχέδιο που εξεταζόταν τον τελευταίο καιρό για μεταστέγαση υπηρεσιών των δικαστηρίων σε κτιριακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός του λιμένα της πόλης. Η σχετική συμφωνία παραχώρησης αναμένεται να υπογραφεί τη Δευτέρα (17/2) το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Το έργο ανακαίνισης του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, ύψους 52 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει εγκριθεί κονδύλιο από το Ταμεία Ανάκαμψης, περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα κατασκευής δικαστικών μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία (Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα), με το μοντέλο ΣΔΙΤ. Προκειμένου όμως να υπάρξει ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων, κατά την εκτέλεση των εργασιών και των εσωτερικών μετακινήσεων που θα απαιτηθούν, αναζητούνταν τα τελευταία χρόνια κτιριακοί χώροι για τη μεταστέγαση δικαστικών υπηρεσιών.
Οι λύσεις που εξετάστηκαν και τελικώς δεν προχώρησαν, για διάφορους λόγους, αφορούσαν αφενός το κτίριο του ΕΦΚΑ Πύλης Αξιού και αφετέρου ένα βιοτεχνικό κτίριο (ιδιωτικό) επί της οδού Μοσκώφ (σε απόσταση αναπνοής από το υπάρχον δικαστικό μέγαρο). Υπό αυτές τις συνθήκες αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις και προκρίθηκε η λύση του λιμανιού όπου εντοπίστηκαν κτιριακές εγκαταστάσεις, ιδιοκτησίας του ΟΛΘ, κάποιες από τις οποίες λόγω παλαιότητας ανακαινίζονται αυτό το διάστημα (μέρος αυτών μισθώθηκε από πολυεθνική εταιρεία και θα φιλοξενήσει το προσωπικό της).
Πηγές του Εφετείου Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι η σύμβαση που θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα έχει ορίζοντα 18 μηνών (με παραχώρηση από τον ΟΛΘ μέσω μίσθωσης). Ο σχεδιασμός φέρεται να προβλέπει τη μεταστέγαση υπηρεσιών του Εφετείου και της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία 14 ακροατηρίων. Ανοιχτό πάντως είναι και το ενδεχόμενο μόνιμης μεταστέγασης των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου της Θεσσαλονίκης για επέκταση του υπάρχοντος δικαστικού μεγάρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ