Θεσσαλονίκη: Στο σαφάρι του χαμηλού ενοικίου οι φοιτητές

Αναγκαστικά νοικιάζουν ακόμα και καταστήματα που έχουν μετατραπεί σε γκαρσονιέρες

Φίλιππος Δεργιαδές
θεσσαλονίκη-στο-σαφάρι-του-χαμηλού-εν-916312
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε τιμές απαγορευτικές για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα κινούνται πλέον τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης, με την αύξηση από πέρσι, λόγω και του πληθωρισμού, να φτάνει μέχρι και 25%, την ώρα μάλιστα που νέες κατοικίες δεν κτίζονται και οι παλιές ανακαινίζονται με στόχο την αύξηση των μισθώσεων.

Ιδίως για τους πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειες τους, αυτή η περίοδος, είναι περίοδος μαρτυρίου, καθώς όλοι σπεύδουν να κλείσουν σπίτια και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος ενώ η προσφορά υστερεί έναντι της ζήτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία από μεσιτικά γραφεία, η αγωνία θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο καθώς ακόμα μέσα στον Αύγουστου, ενδεχομένως να αδειάσουν κάποια διαμερίσματα από φοιτητές, που εντός του μηνός θα δώσουν τις τελευταίες εξετάσεις και θα φύγουν.

Οι βασικές τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 7- 8 και 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, που πρακτικά σημαίνει ότι ένα δυάρι διαμέρισμα 50 -60 τ.µ., που συνήθως αναζητούν οι φοιτητές, να εκμισθώνεται από 350 ευρώ μέχρι και 600 ευρώ το μήνα. Ωστόσο στα ανακαινισμένα και επιπλωμένα διαμερίσματα οι τιμές ξεφεύγουν σε 700 ή και 800 ευρώ το μήνα. Οι τιμές των ενοικίων την τελευταία τριετίας ήταν σαφώς πιο χαμηλές: πέρσι ένα διαμέρισμα των 200-250 ευρώ, σήμερα κινείται γύρω στα 300-350 ευρώ και εκείνα των 400 ευρώ, ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και δύο άλλες ξεχωριστές κατηγορίες καταλυμάτων, που απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα. Πρόκειται για ημιυπόγεια διαμερίσματα που δεν είναι φτηνότερα των βασικών τιμών, όπως και μικρά καταστήματα 20- 40 τμ, που οι ιδιοκτήτες τους τα μετατρέπουν σε διαμερίσματα.

Πρόκειται για καταστήματα σε «μικρούς» εμπορικά δρόμους, συνήθως πάνω από την Εγνατία, που έχουν μείνει ανοίκιαστα για πολύ καιρό. Οι συνθήκες διαβίωσης σ’ αυτούς τους χώρους δεν είναι εύκολες, ούτε οι κατάλληλες για παιδιά που ξεκινούν την φοιτητική τους ζωή. Όμως για πολλούς φοιτητές είναι λύσεις ανάγκης ιδίως σε μία πόλη που φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές και ποτέ δεν διέθετε στρατηγική για τη φοιτητική στέγαση και φιλοξενία.

«Πρόκειται συνήθως για ανήλιαγα και τυφλά καταστήματα, που δεν έχουν παράθυρα και οι ιδιοκτήτες τα μετατρέπουν νόμιμα σε κατοικίες και τα ενοικιάζουν για να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα», τονίζει ο μεσίτης Νίκος Μανομενίδης, που θεωρεί ότι το κέντρο της πόλης είναι κορεσμένο και απροσπέλαστο για πολλούς φοιτητές και ενοικιαστές.

«Αν η πόλη διέθετε μετρό ή καλές συγκοινωνίες, δεν θα είχαμε αυτό συνωστισμό και τη ζήτηση που έχουμε τώρα στο κέντρο της πόλης», αναφέρει επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολύ πιο φτηνά διαμερίσματα στα προάστια , ιδίως προς την Δυτική Θεσσαλονίκη.

img-20220816-153943.jpg

Να σημειωθεί πως οι περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας, είναι οι περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια, όπως η Καμάρα, η Ευαγγελίστρια, οι Σαράντα Εκκλησιές αλλά και η Τριανδρία και η περιοχή της Λ. Στρατού.

Στο χάρτη πάντως των φοιτητικών αναζητήσεων, τελευταία, έχουν μπει και περιοχές που παραδοσιακά τις απέφευγαν, όπως η περιοχή γύρω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και η Ξηροκρήνη, όπου οι τιμές είναι πιο λογικές και πιο βατές με ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα να κυμαίνεται γύρω στα 300 ευρώ.

Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πάντως κατά τον μεσίτη Νίκο Μανιμενίδη, η αύξηση του κόστους στέγασης δεν είναι άσχετη των εξελίξεων λόγω της κρίσης και της αστάθειας που προκαλούν συνδυαστικά, οι ανατιμήσεις από τη έκρηξη των τιμών των καυσίμων και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι στο κέντρο δεν υπάρχουν σπίτια, διότι δεν χτίζονται νέες οικοδομές ενώ οι μισθώσεις κατοικιών έχουν αυξηθεί σε τιμές προ κρίσης ενώ οι μισθοί δεν έχουν προσαρμοστεί στα ανάλογα επίπεδα», τονίζει και σημειώνει πως αντίστοιχα επιπτώσεις υπάρχουν και στην αγορά ακινήτων.

«Η αγορά ενός σπιτιού έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 25%, διότι αφενός έχουμε μία ανατίμηση στα υλικά οικοδομών ενώ τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια από 3% έχουν αυξηθεί στο 4%. Αυτό σημαίνει ότι αν πέρσι αγόραζες με κάποιο ποσό 75 τετραγωνικά, φέτος με τα ίδια χρήματα αγοράζεις περίπου 57 τετραγωνικά», σημειώνει.

Παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχει ανοικοδόμηση στα ανατολικά της πόλης, ιδίως στην Καλαμαριά στην Τούμπα και σε περιοχές εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος όπως η Θέρμη, αλλά εκεί οι τιμές κινούνται γύρω στα 2 ευρώ το τετραγωνικό, που σημαίνει ότι για ένα σπίτι 100 τμ, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στις 200.000 ευρώ.

img-20220816-154529.jpg

«Πολλοί πλέον ψάχνουν για συγκάτοικο»

Από την πλευρά τους οι φοιτητές επισημαίνουν ότι η πίεση για την εξεύρεση κατοικιών σε τιμές λογικές είναι τεράστια, γεγονός, που οδηγεί σε εναλλακτικές λύσεις όπως η αναζήτηση συγκατοίκησης ή επιστροφή στις φοιτητικές Εστίες

«Για μας τους φοιτητές δυστυχώς τα ενοίκια είναι στα ύψη. Οι ιδιοκτήτες ζητούν ό,τι θέλουν ενώ τεράστιο πλέον είναι το πρόβλημα με τα λειτουργικά έξοδα, όπως το ρεύμα, που έχουν αυξήσει πολύ τα έξοδα στέγασης για ένα φοιτητή», αναφέρει η Ι.Κ., φοιτήτρια στο ΑΠΘ και αναφέρει ότι στις αναζητήσεις στέγης των φοιτητών γίνεται λόγος για δύο ξεχωριστές κατηγορίες.

«Υπάρχουν τα ανακαινισμένα διαμερίσματα με έπιπλα που είναι απλησίαστα όπως και διαμερίσματα που είναι σε άθλια κατάσταση. Δηλαδή πολλοί φοιτητές βρίσκουν είτε ανακαινισμένα επιπλωμένα διαμερίσματα, είτε παλιά και σε άθλια κατάσταση σπίτια ενώ σπανίζουν οι μεσαίες καταστάσεις με λογικές τιμές» αναφέρει.

Την επιστροφή των φοιτητών στην συγκατοίκηση, φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει, επισημαίνει η Μ.Τ., επίσης φοιτήτρια στο ΑΠΘ, τονίζοντας πως η ακρίβεια έχει υποχρεώσει πολλούς φοιτητές να αναζητούν λύσεις ώστε να μειωθεί το κόστος διαμονής.

«Πλέον πολλοί φοιτητές που έχουν κάποιο διαμέρισμα ή γκαρσονιέρα αναζητούν συγκάτοικο ή ψάχνουν νέο διαμέρισμα με συγκάτοικο, προκειμένου να μειωθεί το ενοίκιο» αναφέρει και σημειώνει ότι πολλοί αναζητούν λύση στέγασης στις φοιτητικές εστίες.

«Οι αιτήσεις στις φοιτητικές εστίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα», τονίζει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα