Featured

Η Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς

Συλλογικές προσπάθειες και απλοί άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σταθούν στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
η-θεσσαλονίκη-της-αλληλεγγύης-και-της-692816
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Μάριος Δαδούδης

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της πανδημίας, όπως και οι καθημερινές ανάγκες συνανθρώπων μας που πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών και των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Συλλογικές αλλά και ατομικές προσπάθειες, κόντρα στα εμπόδια του lockdown, με την πολύτιμη συνεισφορά απλών πολιτών και επιχειρήσεων, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και στέκονται δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη, αλλά και στους ήρωες της πρώτης γραμμής.

Κουζίνα Αλληλεγγύης

Η ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ μετά από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στις 26.11 αποφασίζει να συμμετέχει όσο πιο ενεργά μπορεί στην αντιμετώπιση της κοινωνικής & οικονομικής κρίσης που προκάλεσε και προκαλεί καθημερινά η πανδημία του Covid-19.

Το πλάνο δράσης “Η ΑΟΡΑΤΗ ΠΟΛΗ” αποτελεί μία αλληλέγγυα κουζίνα που συνεχίζει με τη συλλογή, την παρασκευή & τη διανομή ζεστών γευμάτων σε άστεγους συμπολίτες μας, για τους οποίους η πρόσβαση σε τροφή δεν είναι δεδομένη.

Παρά τους υγειονομικούς κινδύνους που ενέχει η επαφή με κόσμο πέρα από το οικείο περιβάλλον μας, αδυνατούμε να μείνουμε άπραγες και άπραγοι στα σπίτια μας. Η αλληλεγγύη είναι η οδός που έχουμε διαλέξει καιρό τώρα για να καταφέρουμε να ανασάνουμε ανάμεσα στο ζοφερό μέλλον που διαφαίνεται για άλλη μία φορά μπροστά μας. Έχουμε την ανάγκη να είμαστε κοινωνικά χρήσιμες και χρήσιμοι και αυτό θα κάνουμε.

Κάθε Σάββατο 10:30-15:00, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, συλλέγουμε στο χώρο μας τα τρόφιμα και τα είδη που αναγράφονται στην αφίσα*, μαγειρεύουμε και στη συνέχεια διανέμουμε στις γειτονιές της πόλης!

Ενίσχυσε και εσύ έμπρακτα το εγχείρημα μας, φέρνοντας κάτι από τα ψώνια σου! Αν θέλετε να φέρετε λαχανικά, κρέας ή γενικά φρέσκα προϊόντα παρακαλούμε να τα φέρετε μεταξύ 10:30-12:30 προκειμένου να χρησιμοποιηθούν την ίδια ημέρα!

Η Διεύθυνση μας: Πτολεμαίων 42, 2ος όροφος

Για Περισσότερες πληροφορίες ή αν γνωρίζετε άνθρωπο σε ανάγκη στείλτε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ή επικοινωνήστε εδώ: 6945410671

image.png

ΑΡΣΙΣ: Streetwork

Άντρες, άνω των 50 ετών, ελληνικής καταγωγής αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν άστεγοι στη Θεσσαλονίκη κι έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους τρεις μήνες από την Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Η ομάδα Streetwork έχει εντοπίσει την περίοδο αυτή 106 ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες αστεγίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άντρες (87) και ελληνικής καταγωγής οι 90.

Η πλειοψηφία τους εντάσσεται στην ηλικιακή ομάδα 51- 65 ετών (51), ενώ η δεύτερη σε αριθμό ηλικιακή ομάδα είναι αυτή των 36 – 50 ετών (30). Στα βασικά είδη που έχουν ανάγκη την περίοδο αυτή οι άστεγοι προστίθενται και οι μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό ενώ διάχυτος είναι ο φόβος τους για το κατά πόσο έχουν πρακτικά δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,την τρέχουσα περίοδο με τις ιδιαιτερότητες που έχει λόγω καραντίνας, η ομάδα Streetwork της ΑΡΣΙΣ εντοπίζει και προσεγγίζει άστεγους στους δρόμους της πόλης, ενημερώνει για τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης του ιού και διανέμει μάσκες και αντισηπτικά.

Παράλληλα, δίνει βεβαιώσεις μετακίνησης που αφορούν την εξυπηρέτηση αστέγων από υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ για την αποφυγή προστίμων και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε περίπτωση ασθενείας, καθώς πολλοί δεν έχουν τηλέφωνο.

Τέλος, διανέμει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό και sleeping bag, σε συνεργασία με την Τράπεζα Συλλογής Ειδών Πρώτης Ανάγκης “Συν – Πραξη” της ΑΡΣΙΣ, καθώς και είδη που μπορεί να προκύψουν μετά από δωρεές και ενημερώνει για δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης (Υπνωτήριο Αστέγων, Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας), καθώς και για χώρους έκτακτης διαμονής σε επείγουσες καταστάσεις.

Το πρόγραμμα Streetwork υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών (Ιούνιος 2017 -Αύγουστος 2020) από την ΑΡΣΙΣ και το Δήμο Θεσσαλονίκης με τη δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, «η ΑΡΣΙΣ αποφάσισε να συνεχιστεί η δράση της ομάδας Streetwork, αφού αποτελεί βασικό τρόπο προσέγγισης και υποστήριξης των ατόμων που διαβιούν στο δρόμο και μάλιστα εν μέσω καραντίνας».

Πράξεις αγάπης από την Εύνοια

Δεκάδες είναι οι οικογένειες της Θεσσαλονίκης που τον τελευταίο μήνα έχουν καταφύγει στην Εύνοια εκφράζοντας κραυγή απόγνωσης για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης. Γονείς δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα γεύματα της ημέρας. Την ώρα που οι κοινωνικές δομές έχουν γονατίσει και τα περισσότερα συσσίτια των Ιερών Ναών έχουν ανασταλεί λόγω του lockdown, η Εύνοια προσπαθεί να σταθεί όρθια και να βρεθεί έμπρακτα δίπλα σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη.

Οι ανάγκες είναι άμεσες και επιτακτικές με τους ιθύνοντες της κοινωνικής δράσης να κάνουν έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν. Στο πλαίσιο αυτό η Εύνοια προετοιμάζει για τις ημέρες των εορτών τα δέματα αγάπης.

Κάθε δέμα αγάπης περιέχει τα απαραίτητα για ένα χορταστικό γεύμα, γλυκά, παιχνιδάκια για τους μικρούς μας φίλους και μια ευχετήρια κάρτα. Εξαιτίας των συνθηκών οι προσφορές των δεμάτων θα γίνουν αποκλειστικά με ηλεκτρονική παραγγελία τροφίμων σε καταστήματα με υπηρεσία delivery. Στόχος είναι να μην υπάρξει ούτε ένα σπίτι χωρίς τα απαραίτητα για τις ημέρες των εορτών.

https://www.facebook.com/eunoia.gr/posts/2806028259672733

Στείλτε ένα sms ανθρωπιάς

Αξιέπαινη είναι η ενέργεια που γίνεται από το 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων Πολίχνης, που μας καλεί όλους μας να ενισχύσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του τοπικού Δήμου, τις οικογένειες και τα άτομα που έχουν ανάγκη. Για να μη μείνει κανένα τραπέζι άδειο, τις καθημερινές, τα σαββατοκύριακα, αλλά και τις γιορτές που πλησιάζουν. Βάλτε κωδικό 4, για να προσφέρετε βοήθεια, ή 6 για να έρθετε μετά από τα σαββατιάτικο ψώνια σας και στείλτε το στο 13033.

Δείτε τη σχετική δράση ΕΔΩ

Κόντρα στην πανδημία

Εθελοντικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη προσπαθούν εν μέσω lockdown να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης εν μέσω πανδημίας διαφυλάσσοντας την ασφάλεια των ανθρώπων του και όσων το εμπιστεύονται, διατηρεί τον πυρήνα μόνο των λειτουργιών του. Μαζεύει φάρμακα, τα χορηγεί σε ανθρώπους που τα χρειάζονται, παρέχει επιλεγμένες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, στηρίζει πρόσφυγες και μετανάστες.

Όλα όμως αυτά, χρειάζονται υλικούς και χρηματικούς πόρους, οι οποίοι λείπουν σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η στοχευμένη αγορά φαρμάκων, η συντήρηση και διατήρηση των δομών του Κοινωνικού Ιατρείου, κοστίζουν κάθε μήνα χρήματα, τα οποία λείπουν. Γι’ αυτό το λόγο απευθύνονται στην κοινωνία της πόλης, στους ανθρώπους της πόλης, σε σένα, ζητώντας την οικονομική σου στήριξη.

Αξιέπαινη είναι και η προσπάθεια που γίνεται από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης, το οποίο αρχικά απειλήθηκε με έξωση από τον χώρο που στεγάζεται. Τελικά, μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις παραχωρήθηκε ένα μέρος των χώρων του Κοινωνικού Ιατρείου για τη φιλοξενία του Κέντρου Covid-19, χωρίς αυτό να εμποδίζει σημαντικά τη συνέχιση του κοινωνικού του έργου. Εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί, οι εθελοντές της ομάδας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με όσους θέλουν να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται.

https://www.facebook.com/kialli.thermis/posts/1611614532378944

Νέα δομή από το Δήμο Θεσσαλονίκης

Με μία νέα δομή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αστέγων στην πόλη. Βρίσκεται στον χώρο της Έκθεσης και θα μπορεί να φιλοξενεί 15 άτομα. Το νέο υπνωτήριο αστέγων, θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και προσφέρει δωρεάν φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, ο Δήμος έθεσε σε εφαρμογή και τον ψηφιακό χάρτη εντοπισμού των αστέγων.

Γεύματα αγάπης από ιδιώτες

Το lockdown έφερε αλλαγές και στα συσσίτια των εκκλησιών, με αποτέλεσμα το φαγητό να μην επαρκεί για τους εκατοντάδες ανθρώπους που απευθύνονταν εκεί.

Εδώ έρχεται η ατομική πρωτοβουλία για να καλύψει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Ο κ. Στέφανος Σαράτσης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, δίνει καθημερινά δεκάδες μερίδες φαγητού σε άπορους.

Δίπλα στους ήρωες της πρώτης γραμμής

Αλληλεγγύη και έμπρακτη στήριξη στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν νυχθημερόν μάχη κατά του κορονoϊού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν να δείχνουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης.

Εστιατόρια της πόλης παρέχουν γεύματα σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της πόλης που εφημερεύουν και δίνουν τη μάχη τους σε καθημερινή βάση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα