Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Πορεία για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ – “Σιγά μη φοβηθούμε”

Με κεντρικό σύνθημα «δικαίωση για τον Ζακ δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε»

Parallaxi
θεσσαλονίκη-πορεία-για-τα-5-χρόνια-από-1060057
Parallaxi

Συγκέντρωση και πορεία μνήμης για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie Oh, πραγματοποιούν αυτή την ώρα συλλογικότητες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και του αντιεξουσιαστικού χώρου, με κεντρικό σύνθημα «δικαίωση για τον Ζακ δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε»

Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7μμ στο Αγαλμα Βενιζέλου και ακολουθεί πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στο κάλεσμα τους οι συλλογικότητες μεταξύ άλλων τονίζουν:

«Αυτόν τον Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από Τάγμα Εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και 5 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie Oh από τον νοικοκυραίο «κοσμηματοπώλη», τον ακροδεξιό μεσίτη και αστυνομικούς.

Οι παραπάνω δολοφονίες, αλλά και η πρόσφατη δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σιράζ Σαφτάρ στην Αθήνα, όπως και τόσων προσφυγισσών/προσφύγων και μεταναστριών/στών στο Αιγαίο και τον Έβρο, θρέφονται από την εθνοπατριαρχία. Η κυριαρχία του έθνους συντηρείται μέσα από την ιεράρχηση των σωμάτων σε «ντόπια» και «ξένα» καθώς κι από τις επιταγές για αρτιμελή (ανα)παραγωγικά σώματα και ζωές που καθυποτάσσονται στο πρότυπο του έμφυλου δίπολου άντρας-γυναίκα. Από την άλλη η πατριαρχία επιβάλλει σε κάθε σχέση και χώρο ύπαρξης τις παραπάνω επιταγές και κυρίως την κυριαρχία των λευκών, ντόπιων, cis, στρέιτ, ευκατάστατων, λευκών, αρτιμελών ανδρών. Με λίγα λόγια εθνικισμός και πατριαρχία διαπλέκονται και τροφοδοτούν το ένα το άλλο.

Η πορεία συνεχίζεται λίγο μετά τις 20.00 επί της Τσιμισκή και τελείωσε στο Άγαλμα του Βενιζέλου, το σημείο εκκίνησης .

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα