Θεσσαλονίκη: Τζάμπα καίει η λάμπα στις 10 το πρωί
Στην Ίωνος Δραγούμη, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας - Η ενεργειακή κρίση προφανώς δεν αφορά κάποιους!
Την ώρα που όλη η Ευρώπη αναζητά τρόπους να μειώσει την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και σε λίγο η Κομισιόν θα ζητήσει μέχρι και ενεργειακό δελτίο, κάποιοι στη Θεσσαλονίκη, μάλλον, θεωρούν ότι το ενεργειακό δεν τους αφορά ή σκέφτονται ότι αφού το ηλεκτρικό το πληρώνουν τα «κορόιδα», άσε «τις λάμπες να καίνε» ακόμα και στο φως της ημέρας.
Ο λόγος για τους φανοστάτες χθες, μπροστά στο κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδας στην Ίωνος Δραγούμη, οι οποίοι παρότι ήταν γύρω στις δέκα το πρωί, αφέθηκαν «αναμμένοι», να ανταγωνίζονται πρωινιάτικα, το φως το ήλιου.
Προχθές το ίδιο συνέβη και στην πλατεία Αριστοτέλους, το μεσημέρι, με τον ήλιο να λάμπει ασίγαστα από ψηλά. Κι όμως κάποιοι άφησαν τα φώτα στις κολώνες να καίνε τζάμπα.
Οι πολίτες, ο λαός στη καθημερινότητα του, ενίοτε χρησιμοποιεί τη γνωστή φράση «τζάμπα καίει η λάμπα», όταν θέλει να επισημάνει ότι όσο και να προσπαθήσει κανείς να αλλάξει τα πράγματα, είναι ανώφελο και ατελέσφορο. Επίσης τη χρησιμοποιεί και για αυτούς που δεν κατανοούν την πραγματικότητα, που δεν «χαμπαριάζουν» τι γίνεται γύρω τους και αγνοούν τα προφανή.
«Άσε τίποτα δεν γίνεται μ’ αυτούς, τζάμπα καίει η λάμπα, είναι στη κοσμάρα τους», είναι μία φράση που ίσως έχουμε όλοι ακούσει.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους διάφορους «υπεύθυνους και αρμόδιους», που λόγω αδιαφορίας αφήνουν να «καίνε τζάμπα οι λάμπες» στους φανοστάτες. Μόνο που στον καιρό της ενεργειακής κρίσης και του πανάκριβου ηλεκτρικού, όπως λέει η φράση, «ο τζάμπας πέθανε». Τέτοιες ενέργειες είναι προκλητικές, κοστίζουν και προκαλούν τη κοινή λογική. Πόσο «εκτός πραγματικότητας» πρέπει να είναι κανείς για να αφήνει τις λάμπες να καίνε τζάμπα, πρωινιάτικα ή μέρα μεσημέρι
Κάποιοι «τζάμπα» έχουν διοριστεί και αναλάβει κάποιες θέσεις και με τον ίδιο «τζαμπαστίδικο» τρόπο σκέφτονται και ενεργούν. Την ώρα που όλοι μας έχουμε υποστεί και θα υποστούμε ακόμα περισσότερο, το χειμώνα που έρχεται, γερό οικονομικό πλήγμα λόγω του ενεργειακού, κάποιοι σκέφτονται και ενεργούν ως «μωρές παρθένες», αλλά στην πλάτη των άλλων.
Γιατί, οι αρμόδιοι που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας στους φανοστάτες, στο σπίτι τους, σίγουρα, δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, ούτε ξοδεύουν τζάμπα ενέργεια. Η διαφορά είναι ότι οι λάμπες που «καίνε τζάμπα», καίνε δημοσία δαπάνη και με το χρήμα των δημοτών και των φορολογούμενων.
Όταν στη Γερμανία ήδη από τον Μάιο και στην Ιταλία από τα μέσα του καλοκαιριού, όπως και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν σχεδιάσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, με τις περικοπές στο δημόσιο φωτισμό να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές, στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι κυριολεκτικά βρίσκονται «στην κοσμάρα τους».
Αστόχαστα κι ανεύθυνα αφήνουν τα δημόσια φώτα να καίνε χωρίς να λογαριάζουν το κόστος. Μετά, και εδώ είναι το χειρότερο, οι ίδιοι άνθρωποι θα κληθούν να εφαρμόσουν ή να επιβάλουν την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Μιλάμε για τραγέλαφο και καραγκιοζλίκια.
Λογικά λοιπόν θα πρέπει να βρεθούν οι υπεύθυνοι και πέρα από τις όποιες συνέπειες που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις, να τους δοθεί και ο λογαριασμός.
Να πληρώσουν οι ίδιοι το ηλεκτρικό κόστος από τις λάμπες που καίνε τζάμπα και μάλιστα χωρίς μείωση λόγω επιδότησης. Αλλιώς καλύτερα να κατεβάζουμε από τώρα τους διακόπτες, μια και καλή, γιατί τζάμπα καίει η λάμπα στη χώρα που λέγεται Ελλάδα.
*Ευχαριστούμε τον αναγνώστη της Parallaxi που μας έστειλε τη φωτογραφία από την Ι. Δραγούμη