Θεσσαλονίκη-Βίντεο: Ένας καναπές με θέα όλη την πόλη
Έβαλαν καναπέ στον λόφο της Τουμπίτσας για να αγναντεύουν
Η θέα από την Τουμπίτσα στη Θεσσαλονίκη είναι μαγική και έτσι κάποιοι σκέφτηκαν να βάλουν έναν καναπέ στον λόφο, για να κάθονται χαλαρά και να απολαμβάνουν όμορφες εικόνες.
Η κάμερα του OPEN βρέθηκε στο σημείο και κατέγραψε το γεγονός.
Βέβαια είναι απορίας άξιον το πώς κατάφεραν να ανεβάσουν τον καναπέ εκεί πέρα, μιας και η πρόσβαση είναι δύσκολη στο σημείο, αν και αρκετοί είναι εκείνοι που ανηφορίζουν μέσα από τα στενά δρομάκια για να απολαύσουν τη θέα.
Ο Λοφίσκος της Τούμπας
Ο Λοφίσκος Τούμπας είναι ο λόφος που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής της Τούμπας, στην Θεσσαλονίκη, απ’ όπου και πήρε και το όνομα του, στα όριά με την δημοτική ενότητα της Τριανδρίας και δίπλα από το ομώνυμο ρέμα της. Ο Λοφίσκος Τούμπας αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, καθώς οι αρχαιολογικές έρευνες που άρχισαν το 1984 και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα αποκάλυψαν ένα αρχαίο κτίριο.
Ο Λοφίσκος Τούμπας είναι η μεγαλύτερη θέση της εποχής του χαλκού στο σημείο αυτό του Θερμαϊκού κόλπου, όπου αργότερα ιδρύθηκε η πόλη της Θεσσαλονίκης και πλαισιονόταν από μικρότερες θέσεις. Ο γήλοφος της Τούμπας έχει σήμερα ύψος 23 μέτρα και εμβαδόν περίπου 30 στρέμματα. Με βάση τη μέχρι σήμερα έρευνα,γνωρίζουμε ότι η αρχαιότερη φάση του οικισμού τοποθετείται στο τέλος της πρώιμης εποχής του χαλκού(περίπου στα 2200 π.Χ), ενώ η θέση εγκαταλείφθηκε οριστικά όταν ιδρύθηκε η πόλη από τον Κάσσανδρο.
Στην ύστερη εποχή του χαλκού (1400-1100 π.Χ) κατασκευάζονται μεγάλοι αναλημματικοί τοίχοι από πλιθία και πέτρες που περιτρέχουν τον οικισμό. Είχαν ίσως οχυρωματικό προορισμό, αλλά επίσης δημιουργούσαν επίπεδους χώρους στην έντονη κλίση της πλαγιάς και εξασφάλιζαν την πρόσβαση προς τα σπίτια της κορυφής. Αναμφίβολα όμως αντιπροσώπευαν ένα μεγάλο έργο,η κατασκευή του οποίου απαιτούσε την κινητοποίηση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Στην κορυφή του λόφου ο οικισμός ήταν οργανωμένος σε οικοδομικά τετράγωνα που τα χώριζαν στενοί δρόμοι. Το σημαντικότερο συγκρότημα δωματίων παρουσιάζεται σε χωριστή προθήκη. Επίσης, σε ειδική προθήκη παρουσιάζονται τα εργαλεία κάθε είδους.
Η κοινότητα της Τούμπας διατηρεί κάποιες επαφές με τα δίκτυα ανταλλαγών που κινούνται στο βόρειο Αιγαίο και στο εσωτερικό των Βαλκανίων. Με το τέλος της εποχής στου σιδήρου (1050 π.Χ και μετά) καμία διακοπή δεν είναι ορατή στη ζωή της κοινότητας της Τούμπας. Αντίθετα ο οικισμός μεγαλώνει σημαντικά και επεκτείνεται πλέον και γύρω από την βάση του προϊστορικού πυρήνα. Κατά την ίδια περίοδο,οι επικοινωνίες με τις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου ενισχύονται. Η οριστική διακοπή στην άνθιση του οικισμού θα έρθει αρκετούς αιώνες αργότερα, στο τέλος της κλασσικής εποχής, όταν ιδρύεται πιο δυτικά και πάνω στην θάλασσα, η πόλη της Θεσσαλονίκης (324 π.Χ.)