Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκαν αρχαία στην Ίωνος Δραγούμη; – Πάγωσαν τα έργα της ΕΥΑΘ

Το μέρος της τοιχοποιίας βρέθηκε στο τμήμα μεταξύ της Μητροπόλεως και της Τσιμισκή, σχεδόν δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Φίλιππος Δεργιαδές
θεσσαλονίκη-βρέθηκαν-αρχαία-στην-ίων-1109416
Φίλιππος Δεργιαδές

Εν αναμονή της αποτίμησης των αρχαιολόγων βρίσκονται τα έργα της ΕΥΑΘ επί της οδού Ιωνος Δραγούμη, όπου κατά την εξέλιξη των εργασιών αντικατάστασης αγωγών αποχέτευσης βρέθηκε μέρος τοιχοποιίας, για την οποία ήδη έχει κινητοποιηθεί η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Οι εργασίες της ΕΥΑΘ που εκτελούνται επί της Ίωνος Δραγούμη από το ύψος της οδού Τσιμισκή μέχρι τη λεωφόρο Νίκης,  ακριβώς δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας, όπου παλαιότερα είχαν ανακαλυφθεί αρχαία, ξεκίνησαν από τις 2 Ιανουαρίου και αφορούν την αντικατάσταση των αγωγών αποχέτευσης.

Όπως ανέφερε εργαζόμενος στα έργα «μας έχουν σταματήσει μέχρι νεωτέρας. Περιμένουμε την εκτίμηση των αρχαιολόγων για να ξεκινήσουμε και πάλι».

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, το έργο επί της Ίωνος Δραγούμη, αποσκοπεί στην «βελτιστοποίηση και καλύτερη λειτουργία ενός αντλιοστασίου αποχέτευσης που υπάρχει στον πρώτο προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης για πάνω από 30 χρόνια» και χρονικά από την έναρξη του, θα διαρκούσε περίπου ένα τρίμηνο.

Πρόκειται για το βυζαντινό θαλάσσιο τείχος;

Ωστόσο, μετά από αυτή την εξέλιξη, όλα θα εξαρτηθούν από την εισήγηση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή, παλιότερα, κατά τις εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας Ελευθερίας, είχαν βρεθεί τμήματα του Βυζαντινού θαλάσσιου τείχους της πόλης. Δεν αποκλείεται η εν λόγω τοιχοποιία να ανήκει σε τμήμα του αρχαίου θαλάσσιου τείχους της περιοχής. Ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις πως η τοιχοποιία μπορεί να ανήκει σε νεώτερο κτήριο των αρχών του αιώνα και συγκεκριμένα να ανήκει σε κτήριο που καταστράφηκε κατά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο διατήρησης του.

Σε κάθε περίπτωση για την τύχη των ευρημάτων θα αποφασίσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά να θυμίσουμε ότι πριν από 3 και πλέον χρόνια, όταν στην πλατεία Ελευθερίας, γινόταν έργα διαμόρφωσης της πλατείας, προκειμένου να δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ, σχέδιο που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, η ανασκαφική δραστηριότητα είχε φέρει στο φως μέρος του σημαντικού θαλάσσιου τείχους της πόλης και άλλα ευρήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περιοχή ενδέχεται να υπάρχουν εκτός των ερειπίων του θαλάσσιου τείχους και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως:

  •  Ερείπια της τοιχοποιίας του θαλάσσιου τείχους, από την κατεδάφισή του στη δεκαετία του 1870 και τη σταδιακή επιχωμάτωση της παραλίας.
  • Ογκώδη μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από κτίρια της πόλης, τα οποία σύμφωνα με τις πηγές ρίχτηκαν στη θάλασσα στα μέσα του 9ου αι. για να ενισχυθεί το χαμηλό θαλάσσιο τείχος σε μελλοντικές πολιορκίες της πόλης.
  • Άλλα οικοδομικά κατάλοιπα της βυζαντινής περιόδου.
  • Ερείπια κτιρίων της εμπορικής συνοικίας των οθωμανικών χρόνων, που ήδη εντοπίστηκαν σε δοκιμαστικές τομές στο μέσον της πλατείας κατά τη διάρκεια του έργου της διαμόρφωσης.
  • Βυθισμένα πλοία, καθώς βρισκόμαστε στην είσοδο του βυζαντινού λιμανιού της πόλης.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα