Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Η δικαιοσύνη κάνει φύλλο και φτερό τον Άγιο Στυλιανό

Συνεχίζεται η ανακριτική διαδικασία για το θάνατο της μικρής Αννούλας τον περασμένο Φεβρουάριο – Τα ερωτήματα που εγείρονται – Η προφητική επιστολή της Ν. Αηδονά  

Φίλιππος Δεργιαδές
θεσσαλονίκη-η-δικαιοσύνη-κάνει-φύλλο-1025715
Φίλιππος Δεργιαδές

 Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο της μικρής Αννούλας, στο δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός, τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Tμήμα Εγκλημάτων κατά της Ζωής, παίρνει καταθέσεις από το προσωπικό και τη διεύθυνση του ιδρύματος αλλά και νυν και πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα διεξάγει έρευνα και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, για τις συνθήκες νοσηλείας του παιδιού.

Να θυμίσουμε ότι το 2,5 χρονών κοριτσάκι βρέθηκε νεκρό από τις βρεφοκόμους του ιδρύματος, το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις διότι είχε πρόβλημα με τις αμυγδαλές του. Οι γιατροί φέρεται να χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή και το κοριτσάκι επέστρεψε στο ίδρυμα, καθώς δεν κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή και παραμονή του στο νοσοκομείο.

Έκτοτε η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και κορυφώνεται αυτό το διάστημα ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ολοκλήρωση των ιστολογικών και εργαστηριακών εξετάσεων από την ιατροδικαστική υπηρεσία, η οποία, ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταθέσει έκθεση.

Δηλαδή μετά από 4 μήνες δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση για μία υπόθεση που απασχολεί έντονα τα δημοτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, καθώς ο Άγιος Στυλιανός είναι το μοναδικό δημοτικό βρεφοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα.

Πολύωρες οι ανακρίσεις – καταθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής, της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης,  ερευνά διεξοδικά το ζήτημα και οι καταθέσεις των μελών της διοίκηση,ς αλλά και του προσωπικού είναι πολύωρες, καθώς τα ερωτήματα για τα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης δεν είναι λίγα.

Το τραγικό αυτό περιστατικό έφερε στην επιφάνεια όλα τα στραβά και τις αδυναμίες ενός ιδρύματος που φιλοξενεί παιδιά, «λόγω ακαταλληλότητας του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιώνουν και λόγω ακαταλληλότητας των γονέων τους για την άσκηση της επιμέλειας τους».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τραγικό περιστατικό συνέβη κάτω από «περίεργες» συνθήκες, ή μετά από λανθασμένες επιλογές, που τελικά κόστισαν τη ζωή ενός παιδιού και θέτουν επί τάπητος την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία ενός ιδρύματος, που είναι «ίδρυμα – Ν.Π.Δ.Δ., διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο Δ.Σ. συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα εστιάζει το ενδιαφέρον της στην καταγραφή των γεγονότων και γι αυτό έχουν κατασχεθεί όλα τα βιβλία λογοδοσίας. Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τα συγκεκριμένα βιβλία, όλως περιέργως, έχουν αφαιρεθεί συγκεκριμένες σελίδες συμβάντων, καθώς οι σελίδες δεν είναι αριθμημένες.

Επίσης η έρευνα επικεντρώνεται στην στάση των γιατρών του Ιπποκράτειο και στην μη εισαγωγή της μικρής Αννούλας για νοσηλεία στο νοσοκομείο, όπως και στο γεγονός ότι δεν είχε εισαχθεί για εξετάσεις στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που εφημέρευε.

Από την έρευνα έχει αναδειχτεί ότι στο ίδρυμα δεν υπάρχει επαρκής ιατρική φροντίδα των παιδιών. «Είναι φτωχό και ελλιπές το ωράριο ιατρικής παρακολούθησης», αναφέρει στην Parallaxi πρώην στέλεχος της διοίκησης του ιδρύματος ενώ επισημαίνει ότι η «υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης του διοικητικού συμβουλίου από τη διεύθυνση, τους προϊσταμένους και το γιατρό».

Εκ των πραγμάτων λοιπόν και βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, αλλά και μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν και νέα τραγικά περιστατικά τα ερωτήματα που εγείρονται είναι κρίσιμα:

  • Τηρείται ή όχι το πρωτόκολλο στο ίδρυμα; Υπάρχει πιστή καταγραφή όλων των γεγονότων, υπάρχουν εισερχόμενα και εξερχόμενα, ενημέρωση για τις ανάγκες του ιδρύματος;
  • Έχει γνώση η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και το δημοτικό συμβούλιο για το τι συμβαίνει στο ίδρυμα; Γνωρίζουν για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που φιλοξενούνται αλλά και οι εργαζόμενοι ή την επάρκεια του προσωπικού;
  • Έχει γνώση το δημοτικό συμβούλιο για την καταλληλότητα ή όχι το κτιρίου, όπου λειτουργεί το ίδρυμα, που από πολλούς θεωρείται ακατάλληλο και απαρχαιωμένο για να φιλοξενεί παιδιά;
  • Με ποια κριτήρια επιλέγονται αυτοί που αναλαμβάνουν να διοικήσουν ένα ίδρυμα που φιλοξενεί μικρά παιδιά και βρέφη; Με ποιες γνώσεις και πείρα;
  • Αληθεύει το γεγονός ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης πληρώνει ενοίκια για το κτίριο του Αγίου Στυλιανού 110.000 ευρώ το χρόνο, όταν διαθέτει δικό του οικόπεδο στο δήμο Πυλαίας, όπου είχε σχεδιαστεί να δημιουργηθούν νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις για το ίδρυμα. Γιατί αυτός ο σχεδιασμός σταμάτησε;
  • Ασκείται έλεγχος για τα οικονομικά, τις προμήθειες και τις δωρεές του ιδρύματος;

Να σημειωθεί ότι από την αρχή της θητείας της παρούσης διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, πολλοί αιρετοί επέλεξαν να παραιτηθούν από την διοίκηση του ιδρύματος, καταγγέλλοντας ελλείψεις και υστερήσεις και επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα παιδιά που φιλοξενούνται.

«Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν οι βρεφοκομες από τι πάσχει ένα παιδί»

Στις 9 Μαΐου είχε παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ιδρύματος, ο δημοτικός σύμβουλος Θεόφιλος Πατέλης, καταγγέλλοντας ότι “το Ίδρυμα είναι υποστελεχωμένο και, υποχρηματοδοτούμενο και πως υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα Τμήματα».

Επίσης τον Νοέμβριο του 2022 είχε παραιτηθεί και η δημοτική σύμβουλος Νέλλη Αηδονά, από το ΔΣ του ιδρύματος «Άγιος Στυλιανός», διατυπώνοντας τις ίδιες επισημάνσεις.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθούμε σε μία επιστολή της κ. Αηδονά, από τον Μάιο του 2022, προς τη διοίκηση του ιδρύματος, με αφορμή την ασθένεια που αντιμετώπιζε ένα από τα βρέφη που φιλοξενούσε το «Άγιος Στυλιανός». Είναι κατατοπιστική αλλά και εν μέρει προφητική:

«Προς τον πρόεδρο, τον διευθυντή, την προϊσταμένη του Βρεφοκομείου και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου “ο Άγιος Στυλιανός”. Έλαβα γνώση του περιεχομένου της επιστολής των βρεφοκομων, στην οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για την υγεία ενός βρέφους που βρίσκεται στη φροντίδα του ιδρύματος αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης της συγκεκριμένης δερματικής ασθένειας στα άλλα βρέφη και νήπια της δομής μας. Η αλληλουχία των γεγονότων όπως περιγράφονται στην επιστολή, μου δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για την ποιότητα της περίθαλψης που προσφέρουμε στους τροφίμους μας. Είναι εντυπωσιακή η έλλειψη εσωτερικής πληροφόρησης, επικοινωνίας και συνεργασίας.

Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν οι βρεφοκομες από τι πάσχει ένα παιδί, εφόσον αυτές εχουν την άμεση επαφη και την αποκλειστική καθημερινή φροντίδα. Η αναγκαιότητα ύπαρξης επιτροπής διαιτησίας – διαμεσολαβησης ανάμεσα σε γιατρό και βρεφοκομες καταδεικνύει ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Τέτοιες επιτροπές λειτουργούν όταν οι διάδικοι φτάνουν στα δικαστήρια. Όχι μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας ενός ιδρύματος, όπου η συνεργασία είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη.

Καθιστώ υπεύθυνη την διοίκηση για αυτή τη δυσλειτουργια της οποίας οι συνέπειες επηρεάζουν την υγεία των παιδιών. Προτείνω άμεση ενημέρωση του δημάρχου για την επίλυση των προβλημάτων. Ενημερωθήκαμε ότι ο γιατρός έφυγε για διακοπές στις 26 Απριλίου και τον αντικαθιστά εξαιρετική συνάδελφος του, η οποία μάλιστα κράτα ημερολόγιο και ενημερώνει γραπτά τις βρεφοκομους με σαφέστατες οδηγίες.

Ρώτησα γραπτώς τον κύριο διευθυντή γιατί δεν ενημερώθηκαμε για την διάρκεια των διακοπών του γιατρού αλλά μόνο για την έναρξη και δεν έλαβα καμία απάντηση. Περιμένω τις περαιτέρω προτάσεις – ενέργειες σας για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αφορούν στην υγεία των υπό την νομική και φυσική προστασία μας βρεφών.

Με εκτίμηση Αηδονά Δέσποινα Νέλλη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα