Agenda

ThessFringe: To Φεστιβάλ performing art έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

Διεκδικεί μια θέση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης επιστρατεύοντας καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής των παραστατικών τεχνών.

thessfringe-to-φεστιβάλ-performing-art-έρχεται-για-πρώτη-φορά-1011976

Παρακαλώ, ας γίνουν οι συστάσεις!

Από εδώ το Fringe Festival! Με καταγωγή από το Εδιμβούργο, πολυταξιδεμένο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο.  Φύση καλλιτεχνική, πνεύμα ελεύθερο, χαρακτήρας αντισυμβατικός. Του αρέσει να πειραματίζεται και να ρισκάρει. Αναζητά το ξεχωριστό, την ποικιλία, τη δημιουργία, την έκφραση, την επικοινωνία.

Κι από εδώ η Θεσσαλονίκη, η νύφη του Θερμαϊκού! Ιστορικής οικογενείας και με κληρονομιά μεγάλη. Φύση αναποφάσιστη. Ρομαντική και σκληρή ταυτόχρονα. Πνεύμα ώριμο μα και νεανικό. Χαρακτήρας πολύπλευρος, ενσωματώνει στοιχεία διαφορετικών ταυτοτήτων και διαθέσεων. Της αρέσει να νοσταλγεί αλλά και να οραματίζεται. Αναζητά ερεθίσματα που να την ξεσηκώνουν,  γιατί συχνά εφησυχάζει ή τεμπελιάζει. Επιρρεπής στους έρωτες με τα πολιτιστικά φεστιβάλ.

Is it a match? Θα ταιριάξουν; Το πρώτο ραντεβού έκλεισε για τις 25 έως τις 28 Μαΐου 2023 στους χώρους Blockchain Factory, Φαργκάνη, Kunia Cultural Hub, Μονόκυκλο, Rover, Πικάπ, Transcendance κι εμείς ελπίζουμε η πρώτη γνωριμία να εξελιχθεί σε μία μακροχρόνια σχέση αλληλοϋποστήριξης.

Λίγο πριν το τέλος της άνοιξης, το Fringe Festival διεκδικεί μια θέση στην καρδιά και την αγκαλιά της Θεσσαλονίκης επιστρατεύοντας καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής των παραστατικών τεχνών. Τέσσερις ημέρες με βιντεοπροβολές, θέατρο, σωματικό θέατρο, διαδραστικές παραστάσεις, μουσικές, χορό, τσίρκο, παραμύθια, εργαστήρια, ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις αρχειακού υλικού και υλικού gonzo δημοσιογραφίας. Τέσσερις ημέρες για να γνωριστούν μεταξύ τους το κοινό της πόλης, νέοι κι έμπειροι performers κι επαγγελματίες του κλάδου. Τέσσερις ημέρες για να αναδειχθούν νέα ταλέντα και νέες τάσεις.

Το Fringe Festival δημιουργεί προσδοκίες βάζοντας ταμπέλα στη μοιραία συνάντηση -την ονομάζει “ThessFringe-, και δίνοντας υποσχέσεις στην πόλη. Υπόσχεται να μάς ταξιδέψει στους πλανήτες των ψυχολογικών και συναισθηματικών συστημάτων μας, με όχημα την αφήγηση της καθημερινής ζωής σύγχρονων και παλαιότερων ημερών (“The room of our childhood”). Να εξετάσει, κοινωνικά και πολιτισμικά, τη γυναίκα, το «ασθενές» φύλο, ώστε να διαπιστώσουμε αν οι προτεινόμενες συνταγές «ευ και καταλλήλως ζην» κάνουν τελικά καλό στην υγεία της (“Tatiana: The Last Blood”). Να διερωτηθεί μαζί μας για τη γυναικεία φύση. Υπάρχει η τέλεια γυναίκα; Κι αν ναι, πώς μοιάζει;  Μπορεί να φτιάξει έναν καλύτερο γι’ αυτήν κόσμο (“Chromosome W-An Alphabet of Womankind”);  Ή αυτός ο κόσμος θα συνεχίσει να τη στήνει στο απόσπασμα του cybersex και να τη σκοτώνει με φακούς, κάμερες κι οθόνες (“Camgirl Chronicles”); Υπόσχεται να πυρώσει, να σφυρηλατήσει ή να λιώσει, αλυσίδες που βαραίνουν τις σχέσεις και τις σκέψεις (“Enso Kreis”). Να δώσει τα ηνία στον έρωτα για να μάς οδηγήσει αυτός: στην επιθυμία, στον πόθο, στην απογοήτευση, στην απελπισία, στην τρέλα, στην καταστροφή, στη σωτηρία (“DIDO”). Να αναζητήσει το ήθος στο παράλογο («Σίσυφος: Δοκιμή 1») και την ευτυχία στην απλότητα («Καθετί το Υπέροχο»). Να μάς φέρει αντιμέτωπους με ερωτήματα. Ερχόμαστε, μένουμε ή φεύγουμε (“Bunny Bunny” & “I am leaving…”); Μόνοι ή με παρέα («Πρώτη Επαφή»); Πηγαίνουμε ή μάς πηγαίνουν; Τι μάς χωρίζει και τι μάς ενώνει («Το Ταξίδι μιας Ψείρας»); Πόσο μάς φοβίζει ό,τι δεν ξέρουμε;

Και για όσες απαντήσεις δεν θα δοθούν φέτος, για όσες ερωτήσεις δεν θα τεθούν καν φέτος, ανανεώνει το ραντεβού και για του χρόνου. Οι αιτήσεις για το ThessFringe 2024 θα ξεκινήσουν σύντομα. Η σχέση αυτή ξεκίνησε και φαίνεται να έχει μέλλον.

Πληροφορίες για το φεστιβάλ εδώ: https://thessfringe.com/venues/ 

Εισιτήρια για το φεστιβάλ εδώ: https://thessfringe.com/events/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα