Θλιβερή μείωση ωραρίου στα μνημεία της πόλης μέσα στις γιορτές

Λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού

Φίλιππος Δεργιαδές
θλιβερή-μείωση-ωραρίου-στα-μνημεία-τη-858507
Φίλιππος Δεργιαδές

Μειωμένο διαμορφώνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, το ωράριο λειτουργίας και επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού, σε μία περίοδο που η πόλη επιζητά την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και την αύξηση της επισκεψιμότητας στα μνημεία της.

Μάλιστα σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας που ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης αρκετά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί ενώ οι περισσότεροι θα λειτουργήσουν μερικές ημέρες την εβδομάδα και για ελάχιστες ώρες. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΦΑΠΟΘ το πρόγραμμα λειτουργίας των μνημείων  διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μουσείο Αρχαίας Αγοράς: Δευτέρα – Πέμπτη: κλειστό, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 8:30 – 15:30. Ελεύθερη είσοδος
  • Ανάκτορο Γαλέριου: Κλειστό
  • Ροτόντα: Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 8:30 – 15:30 Τιμή εισιτηρίου: 3,00 €
  • Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη: 8:00-15:00,Παρασκευή: 8:30-13:30 & 19:00-22:00, Σάββατο- Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά. Είσοδος ελεύθερη
  • Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα – Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: κλειστά. Είσοδος ελεύθερη
  • Βυζαντινό Λουτρό: Κλειστό
  • Επταπύργιο: Δευτέρα – Πέμπτη: κλειστό, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 8:30 – 15:30. Ελεύθερη είσοδος
  • Πύργος Αλύσεως (Τριγωνίου): Κλειστός
  • Μπέη Χαμάμ (Λουτρά “Παράδεισος”): Κλειστό.

Όπως αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων «το κανονικό ωράριο λειτουργίας θα επανέλθει, όταν θα προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό. Μετά από συνεννόηση με την Εφορεία κάθε Πέμπτη σχολικές ομάδες θα μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς».

Πλήγμα για τον τουρισμό της πόλης

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, που αναμένουν αύξηση της τουριστικής κίνησης μέσα στις γιορτές θεωρούν ότι εξελίξεις όπως η μείωση του ωραρίου λειτουργίας στα μνημεία της πόλης δεν δημιουργούν κλίμα φιλοξενίας και υποδοχής των τουριστών.

«Οπωσδήποτε είναι μία αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό της πόλης. Οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θέλουν τα μνημεία και τα αξιοθέατα της πόλης να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν» τονίζει ο Παναγιώτης Ζελελίδης μέλος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και προσθέτει ότι για τις γιορτές υπάρχει μία αυξητική τάση των αφίξεων. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τώρα με τον έλεγχο του PCR των 72 ωρών που ενδεχομένως να κοστίσει σε αφίξεις» τονίζει.

«Αυτές οι καταστάσεις λειτουργούν σε βάρος όχι μόνο της τουριστικής κίνησης αλλά σε βάρος της ιστορίας της πόλης καθώς όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στα μνημεία της Θεσσαλονίκης η ιστορία της, ιστορία χιλιάδων χρόνων μένει βουβή», τονίζει ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζει «η πόλη αυτή την περίοδο προβάλει τον εαυτό της και πρέπει να είναι σε θέση να υποδεχτεί τους επισκέπτες της και το ζήτημα της λειτουργίας των μνημείων είναι κεντρικό όπως είναι η καθαριότητα τα πεζοδρόμια και συνολικά υποδομές της που πρέπει να λειτουργούν απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα