Τί είναι το «Study in Thessaloniki» που ξεκινάει;
Υπογράφηκε το πρωτόκολλο για την μεγάλη δράση.
Στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη της δράσης «Study in Thessaloniki: Σπούδασε στην Θεσσαλονίκη» προχώρησαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης που την υποστηρίζουν, σήμερα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Η δράση στοχεύει στο σχεδιασμό μιας μακροχρόνιας στρατηγικής και πολιτικής για την προβολή, προώθηση και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς προορισμού εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Παράλληλα, αποσκοπεί στην από κοινού δημιουργία και προώθηση της ψηφιακής πλατφόρμας της δράσης, την ενδεχόμενη διεκδίκηση και υλοποίηση προγραμμάτων τοπικής ή εθνικής εμβέλειας, την ένταξη σε κάθε είδους εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, την οργάνωση αποστολών στο εξωτερικό και την υποδοχή αντιστοίχων.
Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης είναι ένα από τα δύο σημαντικά ‘’περιουσιακά στοιχεία’’ της Θεσσαλονίκης, μαζί με το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της:
«Υποστηρίζουμε τις ενέργειες και τις δράσεις των πανεπιστημίων και των κολεγίων με όποιον τρόπο μπορούμε, μέσω της συνεννόησης και της συνεργασίας, και με σκοπό να προσελκύσουμε τους υποψήφιους σπουδαστές, προκειμένου να τους καταστήσουμε πρεσβευτές της Θεσσαλονίκης και να διευρύνουμε έτσι πολιτισμικά τους ορίζοντές της».
Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος που θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τη δημιουργία του εβραϊκού σχολείου που θα απευθύνεται σε όλους, τονίζοντας: «Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τουλάχιστον 15.000 έως 20.000 σπουδαστές και φοιτητές, αντίστοιχο, δηλαδή, αριθμό με αυτόν των Ελλήνων που σπουδάζουν σε ιδρύματα των Βαλκανίων».
Ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με τη σύμπραξη μιας δημιουργικής ομάδας από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, σημείωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την ανάπτυξη της δράσης ‘’Study in Thessaloniki’’.
Η κίνηση αυτή δεν φέρνει μόνο ένα ορατό βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, αλλά κυρίως χτίζει το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές που έρχονται στην πόλη μας απολαμβάνουν το υψηλό επίπεδο σπουδών και τη διαμονή τους, ενώ κάποιοι επιζητούν να παραμείνουν στην Θεσσαλονίκη και να ασχοληθούν επιχειρηματικά, προσφέροντας αναγκαίες θέσεις εργασίας για την πόλη και την ανάπτυξή της.
Μας ενδιαφέρει, τέλος, και η δημιουργία υποδομών και οι προοπτικές σημαντικών επενδύσεων σε χώρους συγγενείς με την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως οι φοιτητικές στέγες και τα διαμερίσματα», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.
Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, από την πλευρά του, τόνισε: «Αγκαλιάζουμε και συνδιαμορφώνουμε τη δράση ‘’Study in Thessaloniki’’, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι ένας τόπος ελκυστικός για τους νέους και έχει τη δυνατότητα να γίνει πόλος έλξης δεκάδων χιλιάδων φοιτητών.
Κάθε χρόνο, τα ιδρύματά μας δέχονται εκατοντάδες φοιτητές μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ‘’Erasmus’’ και των ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πιστεύουμε ότι η παιδεία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης και προόδου της κοινωνίας. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε ως προς αυτό και είμαστε συμμέτοχοι στις πρωτοβουλίες του Δήμου που στοχεύουν στην εξωστρέφεια».
Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη, Philippe Ray, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και την διοίκηση για την πρωτοβουλία και εκτίμησε ότι ένας σημαντικός παράγοντας προσέλκυσης των ξένων φοιτητών στην πόλη, είναι η γλώσσα, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της γαλλικής πλευρά για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης στη Γαλλία και τις γαλλόφωνες χώρες.
Στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας παραβρέθηκαν ακόμη ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευτύχιος Σαρτζετάκης, ο Αντιπρύτανης του Αλεξάνδρειου Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Πέτρος Σκεπαστιανός, και εκπρόσωποι από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, το Γερμανικό και το Γαλλικό σχολείο Θεσσαλονίκης, το Pinewood, το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT), το Metropolitan College, το New York College, το University of Sheffield International Faculty – City College, τον τοπικό σύνδεσμο European Union Nations Institutes for Cultures (EUNIC) και την εταιρεία διαχείρισης φοιτητικών διαμερισμάτων Oikotrust.gr.