Θεσσαλονίκη

Τι είπαν και τι μας έμεινε από το χθεσινό debate της Θεσσαλονίκης

Όσα ειπώθηκαν στο δημόσιο διάλογο που διοργάνωσε το Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Θεσσαλονίκης.

Έλενα Τρουπιώτη
τι-είπαν-και-τι-μας-έμεινε-από-το-χθεσιν-296889
Έλενα Τρουπιώτη
Εικόνα: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε χθες πλήθος κόσμου προκειμένου να γνωρίσει τις θέσεις των υποψηφίων δημάρχων της πόλης σχετικά με ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

Στο κάλεσμα σε δημόσιο διάλογο που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν δέκα εκ των υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη νεολαία, τον εθελοντισμό και την κοινωνία των πολιτών, την πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες, το δημόσιο χώρο και την προσβασιμότητα.

Το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε ερωτήσεις τόσο από φορείς της πόλης όσο και από απλούς πολίτες και επέλεξε να θέσει οκτώ από αυτές στην παρούσα εκδήλωση, ενώ τόνισε ότι κάποιες επιπλέον ερωτήσεις θα τεθούν στους υποψηφίους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα δημοσιευτούν στη συνέχεια στον ιστότοπο του Δικτύου.

Παράλληλα, το κοινό ενημερώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα είχε τη δυνατότητα να καταγράψει σε ειδικά διαμορφωμένο πλαίσιο στο πίσω μέρος της αίθουσας ερωτήσεις προς τους υποψηφίους δημάρχους, ώστε δύο από αυτές να απαντηθούν πριν τη λήξη της εκδήλωσης.

Στο διάλογο, ο οποίος ήταν ανοιχτός στο κοινό, έλαβαν μέρος οι (αλφαβητικά): Σπύρος Βούγιας (ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη), Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (Υψίπολις), Κωνσταντίνος Ζέρβας (Ναι στη Θεσσαλονίκη), Μάκης Κυριζίδης (Θεσσαλονίκη Θετικά), Πέτρος Λεκάκης (Θεσσαλονίκη Πρώτη), Θανάσης Μαρίνης (Η πόλη ανάποδα), Ιωάννης Νασιούλας (Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη), Κατερίνα Νοτοπούλου (Προχωράμε μαζί), Γιώργος Ρακκάς (Μένουμε Θεσσαλονίκη), Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολογία – Αλληλεγγύη).

Οι δέκα υποψήφιοι είχαν στη διάθεσή τους 90 δευτερόλεπτα για να αναπτύξουν τις θέσεις τους σχετικά με ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα της πόλης, όπως η ενίσχυση του εθελοντισμού, η στήριξη των νέων στην αναζήτηση εργασίας και η ενημέρωσή τους σχετικά με τις δράσεις επιμόρφωσης του Δήμου και της ΕΕ, η στέγαση των προσφύγων και η δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών, η μετακίνηση των ΑμεΑ και η δημιουργία χώρων πράσινου.

Ο κ. Σπύρος Βούγιας για το ζήτημα των εθελοντικών οργανώσεων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία μητρώου των ΜΚΟ, καθώς και στην ανάγκη για τη δημιουργία υποδομών που να στεγάζουν εθελοντικές οργανώσεις. Αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της ύπαρξης κέντρων νεότητας,καθώς και ενός ασφαλούς, ποιοτικού και σταθερού πλαισίου εργασίας για τους νέους, ενώ υποστήριξε της αποποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών, της δημιουργίας χώρων ελεγχόμενης χρήσης και της υποστήριξης των κέντρων απεξάρτησης ώστε να σωθούν ζωές. Επιπλέον, σχετικά με τη μετακίνηση των ΑμεΑ δήλωσε ότι “στη Θεσσαλονίκη δεν βλέπεις άτομα με αναπηρία γιατί είναι εγκλωβισμένα στο σπίτι τους” και πρότεινε τη δίκαιη αναδιανομή του οδικού δικτύου και την πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας.

“Έχει σημασία να αναγνωρίσετε ποιοι είναι εδώ και ποιοι επιλέγουν άλλου είδους πολιτεύεσθαι” ήταν η πρώτη φράση του κ. Γρηγόρη Ζαρωτιάδη. Μιλώντας για τον εθελοντισμό, υποστήριξε ότι αποτελεί ζήτημα πρώτιστης σημασίας που απαιτεί στοχευμένη πολιτική και ότι ο ρόλος του Δήμου είναι να ενισχύσει αυτό το συμπεριφορικό πρότυπο στους πολίτες, ενώ δήλωσε ότι δεν θα είναι με όλη την κοινωνία των πολιτών αλλά μόνο με την κοινωνία των πολιτών που έχει δημοκρατικό πρόσημο. Όσον αφορά το ζήτημα των νέων, τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης αναπτυξιακής πολιτικής με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και της αξιοποίησης των εφαρμοσμένων ερευνών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης. Τόνισε την ανάγκη για ενσωμάτωση και παροχή ίσων ευκαιριών στους πρόσφυγες, καθώς και για τη διευκόλυνση της πρόσβαση των ΑμεΑ στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Συμφώνησε επίσης με τον κ. Βούγια στο ζήτημα της αποποινικοποίησης και της υποστήριξης των κέντρων απεξάρτησης της πόλης.

Για περιοχές της πόλης που υφίστανται σταδιακή γκετοποίηση μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, αποσαφηνίζοντας ότι τάσσεται κατά της αποποινικοποίησης και της δημιουργίας χώρων ελεγχόμενης χρήσης και ότι ως δήμαρχος δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Εστίασε στην κρισιμότητα της ύπαρξης σωστού αστικού σχεδιασμού ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των ΑμεΑ, ενώ χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως πόλη πρωταθλήτρια στο brain drain και στην ανεργία. Ως πρώην Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων χώρων τόνισε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση σχετικά με την έλλειψη χώρων πράσινου είναι η βελτίωση της ποιότητας των υφιστάμενων χώρων, όπως και η ανάπλαση της ΔΕΘ.

Στο ρόλο του Δήμου ως συντονιστή επέμεινε ο κ. Μάκης Κυριζίδης, αναφέροντας ότι ο Δήμος θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τις δικές του υποθέσεις και στη συνέχεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τις εθελοντικές δράσεις και τα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα. “Δεν έχουμε μόνο χώρους ελεγχόμενης χρήσης, έχουμε χώρους ελεγχόμενης χρήσης στην καρδιά της πόλης αλλά και χώρους ελεγχόμενου εμπορίου” δήλωσε ο κ. Κυριζίδης απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης, προσθέτοντας ότι κρίνεται απαραίτητο ο Δήμος να ασχοληθεί περισσότερο με την επούλωση των πληγών που υφίστανται. Σχετικά με το ζήτημα των ΑμεΑ έθεσε ως πρώτο ζήτημα την επιβολή κυρώσεων σε όσους παρεμποδίζουν τη μετακίνηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ πρότεινε την αξιοποίηση των δενδροδόχων και των χώρων πρασίνου που ήδη υπάρχουν.

Επιτακτική χαρακτήρισε ο κ. Πέτρος Λεκάκης την ανάγκη για τη δημιουργία μητρώων των ΜΚΟ καθώς και για τη στέγαση των εθελοντικών οργανώσεων της πόλης. Αναγνώρισε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και προέκρινε την υλοποίηση ενός κέντρου νεότητας για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των νέων από φορείς, καθώς και την περαιτέρω υποστήριξη του γραφείου εργασίας που υφίσταται στη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος στο θέμα της προσβασιμότητας, πρότεινε τον επανασχεδιασμό του αστικού και υπεραστικού ιστού της Θεσσαλονίκης ώστε να καταστεί η πόλη φιλικότερη προς τα ΑμεΑ, ενώ ανέφερε ότι οι χώροι ελεγχόμενης χρήσης θα συμβάλλουν ώστε να μη δημιουργηθούν γκέτο, λαμβάνοντας όμως υπ’όψιν το κοινό καλό της περιοχής στην οποία θα στεγαστούν.

Εκπροσωπώντας την πενταμελή ομάδα της παράταξης Η πόλη ανάποδα, ο κ. Θανάσης Μαρίνης έθεσε ως ζήτημα προτεραιότητας τη δημιουργία χώρων που θα στεγάζουν τις εθελοντικές οργανώσεις, χώρων τέχνης και στεκιών νεολαίας, κοινωνικών χώρων για την αυτόνομη στέγαση των ατόμων με νοητική υστέρηση και τη διεκδίκηση από την κεντρική διοίκηση χώρων φιλοξενίας προσφύγων με ανθρώπινες συνθήκες. Τόνισε ότι τα ΑμεΑ δεν πρέπει να αποκλείονται από τη συλλογική ζωή της πόλης, ενώ όσον αφορά το ζήτημα των χώρων ελεγχόμενης χρήσης επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στη διερεύνηση και αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στη χρήση των ναρκωτικών, με το Δήμο να μεριμνά για την πρόληψη και την ενημέρωση των πολιτών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας των νέων, ο Δήμος θα πρέπει να σταματήσει τη συνεργασία με επιχειρήσεις που καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα και να αξιοποιήσει τις έρευνες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης.

Σθεναρά κατά ωραιοποίησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών τάχθηκε ο κ. Ιωάννης Νασιούλας, αναφέροντας ότι θα πρέπει να υπάρξει στιβαρή κρατική πολιτική που να πατάσσει τη χρήση και τη διακίνησή τους. Προτεραιότητά του φαίνεται να αποτελεί η στήριξη των νέων με τη σύσταση κέντρων για κοινωνικές επιχειρήσεις νέων, κοινωνικής τράπεζας και κοινωνικών συνεταιρισμών των φοιτητών. Παράλληλα, πρότεινε να παραχωρηθούν από το Δήμο δωρεάν φορολογικές έδρες προκειμένου να στεγάσουν επιχειρήσεις των νέων, ενώ στο ερώτημα σχετικά με τη στέγαση των προσφύγων τόνισε την ανάγκη να μεριμνήσει ο Δήμος πρώτα για τους Έλληνες πολίτες.

Στην ενεργή συμμετοχή των κατοίκων στα κοινά έδωσε έμφαση κατά την τοποθέτησή της η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, φέροντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία της Γειτονιάς της Σβώλου. Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την ισότιμη πρόσβαση όλων των μελών της κοινωνίας σε κάθε είδους αγαθά, ενώ προέκρινε την προστασία της εργασίας με τη δημιουργία κοιτίδων και start up εταιρειών. Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία συμβουλίου των μεταναστευτικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης και την αξιοποίηση του στεγαστικού αποθέματος του Δήμου για τη στέγαση των προσφύγων και υποστήριξε τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Για στήριξη και το συντονισμό των εθελοντικών οργανώσεων διατηρώντας όμως το σεβασμό απέναντι στην αυτονομία των κινημάτων μίλησε ο κ. Γιώργος Ρακκάς. Σχετικά με το ζήτημα της νεολαίας ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν πράγματα που να ενισχύουν την αυτοέκφραση και να αναπτυχθεί με πρωτοβουλία του Δήμου το πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας. Προέκρινε να μετατραπεί η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε εποχιακή δραστηριότητα, την οριοθέτησή των τραπεζοκαθισμάτων με παρτέρια για τη φροντίδα των οποίων θα είναι υπεύθυνοι οι καταστηματάρχες αλλά και την αξιοποίηση της ανατολικής περιφερειακής τάφρου της πόλης με στόχο να γίνει μία “πράσινη λεωφόρος”. Τάχθηκε κατά της δημιουργίας χώρων ελεγχόμενης χρήσης καθώς υποστήριξε ότι αντιμετωπίζουν τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών ως ατομικό δικαίωμα και έδωσε έμφαση στη στήριξη των κοινοτήτων απεξάρτησης. Επιπλέον, όσον αφορά την προσβασιμότητα πρότεινε να συσταθεί ειδική ομάδα της Δημοτικής Αστυνομίας που θα είναι υπεύθυνη για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που παρεμποδίζουν τη μετακίνηση των ΑμεΑ.

“Οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν ανάλογα με τις πράξεις των υποψηφίων, αν πέρασαν από Υπουργεία ή από το Δήμο και δεν έκαναν τίποτα” ανέφερε ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος. Όσον αφορά το ζήτημα των νέων προέκρινε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και την αξιοποίηση των υποδομών που υπάρχουν προκειμένου να αποτελέσουν κοιτίδες αγροτικών συνεταιρισμών και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Προέκρινε τη δημιουργία ενός δικτύου ενδοαστικού πράσινου, ερχόμενος σε αντίθεση με τους υπόλοιπους υποψηφίους στο ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ. “Κανείς χρήστης στη φυλακή, επιστημονική γνώση και όχι δαιμονολογία, συμπαράσταση και όχι κήρυγμα” είπε υποστηρίζοντας τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης, ενώ για τη στέγαση των προσφύγων ανέφερε ότι θα πρέπει να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και όχι να αφομοιωθούν.

Οι απόψεις που διατύπωσαν οι υποψήφιοι σχετικά με το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων και της δημιουργίας χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών προκάλεσαν έντονη αντίδραση από το ακροατήριο, η οποία περιορίστηκε από τους υπεύθυνους συντονισμού του διαλόγου. Ιδιαίτερη ένταση προκάλεσε και η πρόταση των συντονιστών να ολοκληρωθεί η εκδήλωση χωρίς να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κοινού, με αποτέλεσμα να απαντηθεί μία ερώτηση που αφορούσε τη θέση των υποψηφίων δημάρχων σχετικά με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα