Τι είπε στους Θεσσαλονικείς ο Εμπράρ στο μπαλκόνι της λ. Νίκης;
Τι θα έλεγε αλήθεια σήμερα ο Εμπράρ στους Θεσσαλονικείς για την πόλη τους; Για την πόλη που ονειρεύτηκε και σχεδίασε; Ας τον ακούσουμε με προσοχή.
O Ερνέστ Εμπράρ (Ernest Hébrard) (1875 – 1933) ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και πολεοδόμος. Είναι περισσότερο γνωστός για τα σχέδια που εκπόνησε για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 στην οποία ένα μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε.
Αρχικά εργάστηκε στην Ιταλία όπου και τιμήθηκε με το “Μεγάλο Βραβείο Ρώμης” για τις εκεί εργασίες του ανάδειξης του ρωμαϊκού μνημειακού πλούτου. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μέλος της γαλλικής αποστολής στην κατεχόμενη τότε, από την Αντάντ, Ελλάδα. Κατά την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη ασχολήθηκε αρχικά με την αποτύπωση των ρωμαϊκών μνημείων της πόλης.
Αμέσως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, που σημειώθηκε το Σάββατο 18 Αυγούστου (ν. ημ.) του 1917, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Βενιζέλου ανέλαβε την πολεοδομική αναμόρφωση της πόλης επικεφαλής ειδικής για το σκοπό αυτό επιτροπής.
Ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας ανέλαβε μετά από παραγγελία της parallaxi να γράψει τους ρόλους της αφήγησης της Πυρκαγιάς του 1917 για τις ανάγκες της αναπαράστασης της δράσης ”Έγινε η σπίθα πυρκαγιά”. Το ρόλο του Ερνέστου Εμπράρ ανέλαβε να παίξει ο σπουδαίος Θεσσαλονικιός ηθοποιός Δημήτρης Ναζίρης. Στο μπαλκόνι της Λέσχης Θεσσαλονίκης απευθύνθηκε σε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων θέτωντας τους και ένα ερώτημα.
Ας απολαύσουμε το μεγάλο φινάλε, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία της φωτιάς προς την Αριστοτέλους για το τελικό κάψιμο της μακέτας της πόλης. Ένας λόγος που σε κάνει πραγματικά να αναλογιστείς για το πως θα σκεφτόταν εκατό χρόνια μετά ο μεγάλος πολεοδόμος στη Θεσσαλονίκη του σήμερα. Πάτα το play.