Τί λέει το δασαρχείο Θεσσαλονίκης για το κόψιμο των δέντρων
Τί απαντά το δασαρχείο στις καταγγελίες των κατοίκων για την κοπή δέντρων.
Το δασαρχείο Θεσσαλονίκης δίνει εξηγήσεις μέσω δελτίο τύπου στις καταγγελίες των κατοίκων για το κόψιμο των δέντρων στο Σέιχ Σου.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου:
ΜΥΘΟΣ 1: Κόβονται δέντρα ανεξέλεγκτα.
ΑΛΗΘΕΙΑ 1: Τα δέντρα που απομακρύνονται είναι αποκλειστικά κωνοφόρα σε μια στενή δεκάμετρη λωρίδα που ακολουθεί τα οικήματα περιμετρικά όλου του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου), από το Ρετζίκι και Πανόραμα ως την Τούμπα και τις Συκιές (μικτή ζώνη δάσους – πόλης). Πίσω από τη δεκάμετρη λωρίδα αναπτύσσεται μια δεύτερη πενηντάμετρη λωρίδα στην οποία γίνεται απομάκρυνση μόνο ξηρών δέντρων και εύφλεκτων θάμνων, καθώς και αποκλάδωση κωνοφόρων μέχρι συγκεκριμένου ύψους. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι βασισμένη σε αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα. Η έγκριση της μεθοδολογίας έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού πρώτα έγινε τοπική διαβούλευση και αναπτύσσεται αναλυτικά σε εγκεκριμένη μελέτη. Επίσης, η μεθοδολογία και οι προτάσεις της εγκεκριμένης μελέτης συζητήθηκαν και έγιναν αποδεκτά με θέρμη από τους σχετικούς επιστήμονες στο τελευταίο ελληνικό δασολογικό συνέδριο.
Σύμφωνα με αυτή τη μεθοδολογία δεν γίνονται απομακρύνσεις κωνοφόρων σε ρέματα ή σε θέσεις με μεγάλες κλίσεις για υδρολογικούς και αντιδιαβρωτικούς λόγους. Επίσης, οι απομακρύνσεις των δέντρων ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής των ζώων για λόγους βιοποικιλότητας.
ΜΥΘΟΣ 2: Μπαίνουν άσχετοι και μας κόβουν τα δέντρα
ΑΛΗΘΕΙΑ 2: Αυτή τη στιγμή υλοποιείται η εγκεκριμένη μελέτη ως δράση του Εθνικού Προγράμματος προληπτικών καθαρισμών, ANTINERO του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ Γενική Γραμματεία Δασών με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι άνθρωποι που εργάζονται είναι δασολόγοι, πιστοποιημένοι υλοτόμοι και έμπειροι δασεργάτες υπό την καθημερινή επίβλεψη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης.
ΜΥΘΟΣ 3: Δεν υπάρχει λόγος να κοπούν αυτά τα δέντρα, αφού απομακρύνθηκαν ήδη τόσα πολλά με την επιδρομή του ξυλοφάγου εντόμου.
ΑΛΗΘΕΙΑ 3: Όντως το ξυλοφάγο έντομο ξήρανε Πεύκα στο δάσος τα τελευταία 3 χρόνια και όντως αυτά τα δέντρα απομακρύνθηκαν. Οι υλοτομίες όμως που έχουμε σήμερα στοχεύουν στο να δώσουν χρόνο στους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται ή απολαμβάνουν το δάσος να διαφύγουν σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς και χρόνο στους πυροσβέστες να προλάβουν μια δασική πυρκαγιά πριν φτάσει σε σπίτια, σχολεία, εκκλησίες, ιδρύματα, νοσοκομείο, θέατρα ή επιχειρήσεις που είναι ακριβώς στα όρια του δάσους (μικτή ζώνη δάσους – οικιστικού ιστού). Επομένως οι υλοτομίες δεν στοχεύουν στη διαχείριση του δάσους όπως με την επιδρομή του εντόμου, αλλά στην προστασία των ανθρώπων, των κατοικιών και των περιουσιών.
ΜΥΘΟΣ 4: Κόβουν υγιή δέντρα στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και θα μείνουμε χωρίς δάσος.
ΑΛΗΘΕΙΑ 4: Απομακρύνονται όντως υγιή δέντρα για λόγους πυρασφάλειας στο Περιαστικό Δάσος της Θεσσαλονίκης. Τα δέντρα αυτά είναι αποκλειστικά κωνοφόρα (95% Πεύκα & 5% Κυπαρίσσια) και οι απομακρύνσεις γίνονται σε λιγότερο από 0,5% του συνόλου του δημόσιου δάσους.
ΜΥΘΟΣ 5: Σχεδόν εκατό χρόνια πέρασαν και δεν κάηκε το δάσος, θα καεί τώρα;
ΑΛΗΘΕΙΑ 5: Οι δασικές πυρκαγιές είναι σε δάση κωνοφόρων συχνές και αναμενόμενες. Τμήμα του δάσους δεν κάηκε μέχρι σήμερα γιατί τόσο ο σχεδιασμός καταστολής των δασικών πυρκαγιών ήταν επιτυχημένος, όσο και γιατί επικρατούσαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες (άνεμος, θερμοκρασία ή υγρασία).
ΜΥΘΟΣ 6: Τα κλαδιά που μένουν από τις υλοτομίες δημιουργούν πυρκαγιά και ξεραίνουν τα δέντρα με το έντομο που έχουν.
ΑΛΗΘΕΙΑ 6: Τα κλαδιά που μένουν από τις υλοτομίες πρέπει να θρυμματίζονται και να διασκορπίζονται μέσα στο δάσος. Τα κλαδιά μετατρέπονται σε τεμαχίδια (chips) και ο κίνδυνος πυρκαγιάς γίνεται μικρότερος. Το φλοιοφάγο έντομο δεν επιβιώνει σε μικρού μεγέθους τεμαχίδια γιατί δεν έχουν αρκετή τροφή (φλοιό). Το σημαντικότερο είναι όμως πως σε ένα δάσος όπως το Περιαστικό, φτωχό σε έδαφος και σε θρεπτικά συστατικά, δεν πρέπει να απομακρύνονται τα πολύτιμα και απαραίτητα γι’ αυτό θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα κλαδιά, στις βελόνες και τους κώνους αλλά με την ανακύκλωση τους, να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί. Όλα αυτά υποδείχθηκαν από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.
ΜΥΘΟΣ 7: Θα πνιγούμε και θα γεμίσουμε χώματα με αυτές τις υλοτομίες δέντρων.
ΑΛΗΘΕΙΑ 7: Οι επεμβάσεις σήμερα δεν υλοποιούνται σε ρέματα και σε περιοχές με μεγάλες κλίσεις, οπότε δεν αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στο νερό και τα φερτά υλικά (χώματα) που μεταφέρονται στην πόλη από το δάσος. Παρόλα αυτά, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης σκοπεύει να παρακολουθήσει τις περιοχές που γίνονται επεμβάσεις και να επέμβει όπου χρειαστεί.
Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης είναι σε άμεση επικοινωνία- συνεργασία με την Εγνατία ΑΕ και τους όμορους Δήμους προκειμένου να δράσει προληπτικά και έγκαιρα.
ΜΥΘΟΣ 8: Όλα αυτά γίνονται για να χτίσουν μέσα στο δάσος.
ΑΛΗΘΕΙΑ 8: Όλες οι επεμβάσεις γίνονται αποκλειστικά εντός δημόσιου δάσους σε περιοχή ανακηρυγμένη ως αναδασωτέα έκταση. Αυτό έχει αποτυπωθεί ήδη στην πρώτη ανάρτηση των δασικών χαρτών της ΠΕ Θεσσαλονίκης και είναι ένα ισχυρό καθεστώς προστασίας που είναι πολύ δύσκολο τεχνικά και γραφειοκρατικά να αρθεί. Το δάσος θα παραμείνει δάσος.
ΜΥΘΟΣ 9: Θα μας απογυμνώσουν τις περιοχές δίπλα στα σπίτια μας.
ΑΛΗΘΕΙΑ 9: Είναι αλήθεια ότι 10m μετά την περίφραξη του δάσους θα απομακρυνθούν όλα τα κωνοφόρα δέντρα. Θα παραμείνουν όμως τα πλατύφυλλα δέντρα και θάμνοι, όπως είναι οι δρυς και το πυξάρι. Επιπλέον θα παραμείνουν δέντρα και θάμνοι εντός των ρεμάτων και των περιοχών με μεγάλες κλίσεις. Αυτά όλα δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες φυσικής αναγέννησης της περιοχής επέμβασης με νέα είδη δέντρων και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να κυριαρχήσουν τα πλατύφυλλα είδη δέντρων. Αν παρόλα αυτά, η φυσική αναγέννηση δεν έχει τους ρυθμούς που αναμένεται, τότε θα εμπλουτιστεί μέσω τεχνητής αναδάσωσης (υπάρχει ήδη εγκεκριμένη σχετική μελέτη και εμπειρία από τις Δασικές Υπηρεσίες).
ΜΥΘΟΣ 10: Δηλώνουν όλοι αναρμόδιοι και δεν έχουμε πληροφορία.
ΑΛΗΘΕΙΑ 10: Αρμόδιες για τη διαχείριση, προστασία και ανάδειξη του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) είναι οι Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίες εκπροσωπούνται πιο συγκεκριμένα από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης είναι καθημερινά και Σαββατοκύριακα με 24ωρες περιπολίες και άλλες δράσεις στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου). Εφαλτήριο του Δασαρχείου στο δάσος είναι ο Σταθμός Δασοπροστασίας του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου). Αυτό δίνει την ευκαιρία της πολύ τακτικής επαφής με περίοικους και επισκέπτες του δάσους.
Όλες οι βασικές πληροφορίες που αφορούν την αντιπυρική θωράκιση της μικτής ζώνης και των τοπικών δράσεων του ANTINERO του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ Γενική Γραμματεία Δασών έχουν δημοσιευτεί σε τρία δελτία τύπου («Δασαρχείο Θεσσαλονίκης: Υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 1,71 εκ.€», «Πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασών Antinero» και «Συνεχίζονται τα έργα αντιπυρικής προστασίας προϋπολογισμού 1,7εκ€ από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης»), καθώς και στο 20ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο στα Τρίκαλα (3-6/10/2021).