Θεσσαλονίκη

Τι ονομάζουμε έργα στη Θεσσαλονίκη;

Από εκπαιδευτικά σεμινάρια, προσλήψεις(!) και χριστουγεννιάτικα μπαζάρ μέχρι... μερεμέτια στην περιβόητη ιστοσελίδα έργων του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Parallaxi
τι-ονομάζουμε-έργα-στη-θεσσαλονίκη-1025756
Parallaxi

Εδώ και λίγες εβδομάδες στον διαδικτυακό «αέρα» βρίσκεται η ιστοσελίδα thessaloniki2023.gr στην οποία λειτουργεί ένας διαδραστικός χάρτης μέσω του οποίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενημερώνει το κοινό για το πανόραμα των έργων που υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν για τη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Ένας διαδραστικός χάρτης γεμάτος κουκίδες, που όμως αν τον εξετάσει κανείς λίγο πιο προσωπικά θα διαπιστώσει ότι μέσα σε αυτόν «βαφτίζονται» ως έργα εκπαιδευτικά σεμινάρια, προσλήψεις(!) και χριστουγεννιάτικα μπαζάρ μέχρι… μερεμέτια!

Οι επισημάνσεις της Μαρίας Ζουρνά στη σελίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο Facebook, είναι χαρακτηριστικές:

Στο https://thessaloniki2023.gr μπορεί κανείς να δει τον προεκλογικής έμπνευσης διαδραστικό χάρτη των ολοκληρωμένων και εξαγγελθέντων έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην πλειοψηφία τους συνεχιζόμενα έργα της προηγούμενης διοίκησης, ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις φωτισμού – τα αυτονόητα και απαιτούμενα δηλαδή για κάθε δήμο.

Η έννοια του “έργου” χρησιμοποιείται εδώ πολύ διασταλτικά, για να γεμίζει ο χάρτης κουκκίδες, πράσινες, κίτρινες και μπλε, ενώ η θέση της κουκίδας πολλές φορές είναι τυχαία, δηλαδή η πληροφορία δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη οδό.

Έτσι πατώντας στις κουκίδες βλέπουμε ότι συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο τεχνικά έργα, αλλά κάθε είδους δραστηριότητα των υπηρεσιών, από εκπαιδευτικά σεμινάρια, προσλήψεις (!), χριστουγεννιάτικα μπαζάρ και προμήθειες εξοπλισμού, μέχρι την τοποθέτηση κάδων, αποξήλωση περιπτέρων, εργασίες καθαρισμού και μικροεπισκευών, ακόμη και δωρεές γλυπτών που σε καμία περίπτωση δεν είναι “έργα” ούτε “αναπλάσεις”.

Χαμηλώνοντας τις προσδοκίες, μπορούμε να βαφτίζουμε “έργο” κάθε διαγράμμιση διάβασης, μερεμέτι ή προμήθεια θερμομέτρων, και να το διαφημίζουμε στα πεπραγμένα, ωστόσο η Θεσσαλονίκη παραμένει ο 2ος δήμος της χώρας και έχει ανάγκη από σοβαρά έργα προστιθέμενης αξίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα