Τι συμβαίνει με τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα;
Μέσα στους οκτώ πρώτους μήνες του χρόνου 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν την ώρα της δουλειάς - Εκδήλωση το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Συνήθως περνούν στα ψιλά γράμματα των ειδησεογραφικών δελτίων. Άλλοτε πάλι παίρνουν λίγο μεγαλύτερο χώρο και ξανά χάνονται στο χρόνο άδοξα.
Ο λόγος για τις ειδήσεις που αφορούν τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα.
Ο πόνος μένει στις οικογένειες των θυμάτων και σε αυτούς που κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί, αλλά η ζωή τους και η ποιότητά της επηρεάστηκαν σημαντικά.
Προσπαθούμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του πρώτου οκταμήνου της χρονιάς και τα δεδομένα προκαλούν θλίψη.
Η μακάβρια λίστα Από τις 11 Ιανουαρίου μέχρι και τις 22 Αυγούστου η μακάβρια λίστα αριθμεί τριάντα τέσσερις (34!!!) νεκρούς. Από αυτούς μόλις τρεις έχασαν τη ζωής τους στην Αθήνα, άλλοι τόσοι στη Θεσσαλονίκη κι οι υπόλοιποι στην επαρχία.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως τέσσερις απώλειες είχαμε στα Γρεβενά. Τρεις σε έκρηξη σε κτίριο εργοστασίου κατασκευής εκρηκτικών υλών στο χωριό Αγαλαίους και άλλος ένας από αντίστοιχη έκρηξη σε εργοστάσιο βιομάζας. Από την ίδια έκρηξη υπήρξε μάλιστα κι ένας σοβαρά τραυματίας.
Στην τελευταία κατηγορία, των σοβαρά τραυματιών, έρχονται να προστεθούν ακόμη 35 συνάνθρωποί μας. Επέζησαν αλλά η καθημερινότητά τους άλλαξε άρδην από την ημέρα του ατυχήματος που ενεπλάκησαν χωρίς δική τους ευθύνη.
Οι ηλικίες που αφορούν και τις δύο κατηγορίες ποικίλουν, από έναν 22χρονο διανομέα στη Ζαχάρω, μέχρι έναν 67χρονο που έπεσε από σκαλωσιά. Η ηλικία της πλειοψηφίας των θυμάτων είναι μεταξύ 40 και 50 ετών.
Είναι λυπηρό να συζητάμε για τέτοια θέματα, ωστόσο είναι αναγκαίο να αναδειχθούν με στόχο την καλύτερη δυνατή πρόληψη στο παρόν και το μέλλον.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) διοργανώνει συνεχώς ημερίδες σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο την επαγρύπνηση για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
Μία από αυτές θα γίνει στον πεζόδρομο Παπαμάρκου στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 11:45 π.μ..
Ομιλητές είναι ο δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο δρ. Στυλιανός Μαυρίδης και η Ειδικός Γιατρός Εργασίας Κυριακή Μιχαλοπούλου.
Ο Σεπτέμβριος και το φθινόπωρο δυστυχώς στο ξεκίνημά τους μας επιφυλάσσουν άσχημες ειδήσεις. Τις τελευταίες μέρες ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία και ξεπερνάει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.
Επιπλέον αρκετά ατυχήματα που αφορούν αλλοδαπούς δεν καταγράφονται στις λίστες, ενώ στη χώρα μας δεν καταγράφονται επίσης απώλειες που οφείλονται σε ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με τον χώρο δουλειάς (βλέπε Πτολεμαΐδα). Δεν είναι απλά νούμερα, αριθμοί που εξυπηρετούν τη στατιστική, είναι άνθρωποι. Ας το σκεφτούμε…
Πηγή στατιστικής καταγραφής: ΟΣΕΤΕΕ