Θεσσαλονίκη

Τι συμβαίνει στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ; Αντιδράσεις φοιτητών, η εξήγηση του Κοσμήτορα

Το αναμορφωμένο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών φέρνει σύσσωμες αντιδράσεις από φοιτητικές παρατάξεις - Τι απαντά μέσω της Parallaxi ο κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης

Μαρίνα Τομπάζη
τι-συμβαίνει-στη-νομική-σχολή-του-απθ-α-1102624
Μαρίνα Τομπάζη

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει -κυρίως από τους εισακτέους προηγούμενων ετών- το νέο πρόγραμμα σπουδών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, που παρουσιάστηκε στους φοιτητές, με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ο αναμορφωμένος κανονισμός προπτυχιακών σπουδών, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του Οκτωβρίου, απευθύνεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εγγράφηκαν για πρώτη φορά στη Σχολή το έτος αυτό, καθώς και για εκείνους που θα ακολουθήσουν, αλλά και για όλους όσους συνεχίζουν τη φοίτησή τους στη σχολή και δεν θα αποφοιτήσουν με το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με τους όρους και τις απαιτήσεις του παλιού προγράμματος σπουδών. Γι’ αυτούς ειδικά τους φοιτητές και γι’ αυτές τις φοιτήτριες, προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις και μεταβατική περίοδος προσαρμογής στο νέο Κανονισμό Σπουδών.

Έπειτα από την ανακοίνωση του νέου προγράμματος σπουδών, πολλοί ήταν οι φοιτητές που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων, είτε κατά μόνας, είτε μέσω εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων. Η φοιτητική κοινότητα, κάνει λόγο για περαιτέρω εντατικοποίηση των μαθημάτων, παρά τις συγχωνεύσεις που σημειώνονται πλέον, και για τις συνέπειες του αναδρομικού χαρακτήρα του προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, μερίδα φοιτητών καταγγέλλει πως ο Κοσμήτορας της Σχολής, είπε στους φοιτητές να δώσουν χρήματα για τάμπλετ, προκειμένου να το χρησιμοποιούν στα μαθήματα, δηλώνοντας, όπως υποστηρίζουν, πως «ήρθε καιρός να ξεβλαχέψουμε» και συγκρίνοντας τους φοιτητές της Νομικής Θεσσαλονίκης με εκείνους που φοιτούν σε ινδικά και πακιστανικά πανεπιστήμια.

Διαφάνεια από τη παρουσίαση του νέου Προγράμματος Σπουδών

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ακόμη και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πήρε θέση, τασσόμενη κατά των αλλαγών, και πιο κοντά στα αιτήματα των αριστερών παρατάξεων.

«Η “φιέστα”-ανακοίνωση του νέου προγράμματος σπουδών μάς προκαλεί θυμηδία. Οι πομπώδεις αγγλισμοί και οι αοριστίες του Κοσμήτορα, η συστηματική κοροϊδία και απαξίωση των εύλογων ανησυχιών των φοιτητών, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους ετών να καταστρέφονται από την αναδρομικότητα ενός κάκιστα δομημένου προγράμματος δεν μπορούν να περάσουν έτσι.

Την στιγμή που οι επί πτυχίω (και όχι μόνο) φοιτητές χάνουν κεκτημένα δικαιώματά τους, έχουμε έναν Κοσμήτορα ο οποίος κουνάει το δάχτυλο σε όποιον διαφωνεί μαζί του και παρουσιάζει ως εξευρωπαϊσμό των ελληνικών πανεπιστημίων την κατάργηση δυνατότητας αναβαθμολόγησης μαθημάτων (κεκτημένο πρωτοβουλιών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), την αύξηση των διδακτικών ωρών και την αναδρομική εφαρμογή ρυθμίσεων οι οποίες θα διαλύσουν τον μέσο όρο μας. Σε αυτό το μήκος κύματος, δυναμώνουμε την φωνή μας και λέμε ένα δυνατό “όχι” στην αυθαιρεσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλάζιας φοιτητικής παράταξης.

Από πλευράς της, η Σ.ΦΟΙ.Ν.Α., ανεξάρτητο αριστερό σχήμα, που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ και παρεμβαίνει στον Φοιτητικό Σύλλογο της Νομικής ΑΠΘ, δηλώνει πως «οι ρυθμίσεις του νέου προγράμματος σπουδών, που ψηφίστηκε εν κρυπτώ από την Κοσμητεία Γκλαβίνη, έρχονται να εντατικοποιήσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά μας και να επιβαρύνουν περαιτέρω τους όρους σπουδών μας. Είναι αδιανόητο να αλλάζει το πρόγραμμα σπουδών χωρίς καμία διαβούλευση με τους φοιτητές. Αίτημα του Φοιτητικού μας Συλλόγου είναι να παγώσει κάθε διαδικασία εφαρμογής, μέχρι να συνεδριάσει ο Σύλλογος και λάβει απόφαση σε σχέση με το ζήτημα αυτό».

Την ίδια ώρα, το σχήμα της Attack στα ΑΕΙ – Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση, που παρεμβαίνει στη Νομική του Αριστοτέλειου, Ένσταση στη Νομική, καταγγέλλει:

«Το πρόγραμμα σπουδών μας αλλάζει για άλλη μια φορά στη Νομική εν κρυπτώ. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν το 2015 , οπότε το πρόγραμμα σπουδών ψηφίστηκε πάλι χωρίς τους/ις φοιτητές/ριες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μπουν προαπαιτούμενα και αλυσίδες και να αυξηθούν οι προϋποθέσεις για εμβόλιμη εξεταστική. Φέτος εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε υποχρεωτικές παρουσίες, εργασίες και οροφές στα μαθήματα ΕΛΕ και μείωση μαθημάτων, αλλά όχι με παράλληλη μείωση του όγκου της ύλης.

Σε πλήρη σύμπνοια με τις οδηγίες της αξιολόγησης της ΕΘΑΑΕ, το νέο πρόγραμμα σπουδών θέτει περισσότερα ταξικά εμπόδια στη φοίτησή μας, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τους εργαζόμενους φοιτητές. Όλα αυτά, μέσα σε μια περίοδο που ξεκινούν και οι πρώτες διαγραφές, ενώ όσα μαθαίνουμε γίνονται ακόμα πιο τεχνοκρατικά σύμφωνα και με το “τι πουλάει” στην αγορά. Είναι ο δρόμος και ο τρόπος για να γίνουμε “ευέλικτοι” και φθηνοί εργαζόμενοι μέσα από τα προαιρετικά μαθήματα που ανοίγουν το δρόμο για τη μεγάλη αγορά των πτυχίων και την πολυδιαφημιζόμενη επανακατάρτιση και δια βίου μάθηση».

Η Αριστερή Ενότητα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου παραθέτει μεταξύ άλλων ότι «ένα από τα βασικά σημεία κριτικής στο νέο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αφορά τον ίδιο τον τρόπο ψήφισης του. Πίσω από κλειστές πόρτες και με οδηγία να μην μαθευτεί μέχρι τελευταία στιγμή, το τμήμα καθηγητών αποφάσισε για το μέλλον των σπουδών μας. Ενώ το πρόγραμμα ψηφίστηκε ήδη από τον Ιούνιο, ο κοσμήτορας αρνούνταν την ύπαρξή του και μας έλεγε ψέματα μπροστά στα μούτρα μας. Πάγιο αίτημα του φοιτητικού συλλόγου είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους φοιτητές και για τους φοιτητές, μέσω της συμμετοχής των φοιτητριών στα τμήματα καθηγητών αλλά και μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων».

Επιπλέον, σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «η αυθαιρεσία αυτή είναι ακόμη πιο σοβαρή λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του προγράμματος σε φοιτητές που εισήλθαν πριν το 2024 στη σχολή. Νομική σπουδάζουμε και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης μας είναι γνώριμη. Είναι απαράδεκτο να αλλάζουν τα δεδομένα, όταν μπήκαμε στη σχολή και κάναμε ακαδημαϊκές επιλογές με το προηγούμενο πρόγραμμα σπουδών. Δημιουργείται επιπλέον άγχος και πανικός, ειδικά στα άτομα που είναι προς το τέλος τον σπουδών τους και παλεύουν να πάρουν πτυχίο».

Σχετικά με τη μείωση των μαθημάτων η ΑΡ.ΕΝ σημειώνει πως «οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις δεν συνεπάγονται μείωση ύλης αλλά εξοικονόμηση “πόρων”. Λιγότεροι καθηγητές, λιγότερες αίθουσες, λιγότερες δαπάνες. Η υποβάθμιση των σπουδών μας δεν δικαιολογείται από την έλλειψη χρηματοδότησης. Η σχολή μας πρέπει να διεκδικήσει χρηματοδότηση και όχι να κάνει περικοπές.

 Αξίζει να αναφερθεί πως η παρουσία της Πανσπουδαστικής ΚΣ είναι συγκρατημένη, με τους εκλεγμένους να καλούν -όπως και τα υπόλοιπα σχήματα και παρατάξεις- σε συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου.

Π. Γκλαβίνης: «Δεν είναι η απόφαση ενός ανδρός η διαδικασία αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών»

Η parallaxi επικοινώνησε με τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, Παναγιώτη Γκλαβίνη, με αφορμή τη δυσαρέσκεια των φοιτητών, που διατυπώθηκε παραπάνω, ύστερα από την παρουσίαση το νέου προγράμματος σπουδών.

Ο ίδιος απαντά πως «η αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών είναι μια διαδικασία πολύ σύνθετη, μακρόχρονη και επίπονη, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση, εμπλέκει πάρα πολλά στάδια και όργανα. Δεν πρόκειται για απόφαση ενός ανδρός. Το κύριο θέμα είναι να μειωθεί ο φόρτος εργασίας, κάτι που μας έχει συσταθεί, τόσο από αξιολογητές το 2013, όσο και από πιστοποιητές, πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν ξυπνήσαμε μία ημέρα λοιπόν, για να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας. Καταφέραμε, χωρίς να αναστατώσουμε τη Σχολή, να προβούμε σε μία μείζονος σημασίας αλλαγή, μειώνοντας το βάρος των φοιτητών, τόσο με όρους μαθημάτων, όσο και με όρους ωρών διδασκαλίας εβδομαδιαίως».

Ο κ.Γκλαβίνης θεωρεί αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις των φοιτητών, καθώς όπως υποστηρίζει «δεν αυξήθηκε ο φόρτος τους. Από εκεί και πέρα, οι αλλαγές σέβονται τα κεκτημένα δικαιώματα. Η βαρύτητα των νέων μαθημάτων έχει διατηρηθεί η ίδια, με αποτέλεσμα οι φοιτητές, κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, να έχουν καλύτερο μέσο όρο. Διατηρήθηκαν περίοδοι προσαρμογής των υποχρεωτικών μαθημάτων παρακολούθησης. Αλλά όχι, σε καμία περίπτωση για αυτούς που μπήκαν τώρα. Δεν εφαρμόζεται στους ήδη εγγεγραμμένους. Δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ, υπάρχει άμεση εφαρμογή, όπως έγινε και με την προηγούμενη αλλαγή, που τότε ζητήσαμε να κάνουμε περισσότερα μαθήματα. Το αντιληφθήκαμε και το διορθώσαμε, ένα λάθος περί αυτού πρόκειται. Ελήφθησαν υπόψη όλα. Τώρα, εάν είναι να αντιδράμε, να κάνουμε κατάληψη επειδή πετάει η μύγα ανάποδα, εγώ δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη λογική. Όποιος νομίζει ότι μπήκε στη Νομική για να κάθεται, μπήκε σε λαθος σχολή».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του περί αγοράς τάμπλετ, οι οποίες αποδοκιμάστηκαν από τη φοιτητική κοινότητα, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής αναφέρει:

«Εδώ και χρόνια τα παιδιά στην Ευρώπη δουλεύουν με τάμπλετ και λάπτοπ στα πανεπιστήμιά τους. Όλοι οι φοιτητές που έρχονται στη Νομική Θεσσαλονίκης με Erasmus, έρχονται στις αίθουσες με λάπτοπ. Δεν υποχρέωσα κανέναν να πάρει τάμπλετ, δεν βάλαμε σε κανέναν το μαχαίρι στο λαιμό. Ας πάρουν μόνο αυτοί που θέλουν να ακολουθήσουν τη ψηφιακή εποχή. Αυτά τα παιδιά έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά σε φροντιστήρια για να μπουν στη Σχολή. Και κάνουμε λαϊκισμό, για το ότι δεν έχουμε 120 ευρώ να πάρουμε ένα τάμπλετ, όταν η σχολή επενδύει σε WiFi, ώστε να μπορούν όλοι να μπαίνουν σε πλατφόρμα, που τη διαθέτει δωρεάν. Πληρώνουμε πολλά λεφτά, προκειμένου να μην φέρουν τους κώδικες».

Καταληκτικά, συμπληρώνει: «Γεγονός είναι ότι θέλουμε να πιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ας κάνει όποιος θελει, ό,τι θέλει. Εμείς λέμε πως η Σχολή πρέπει να πάει στη ψηφιακή εποχή. Έχουν τα παιδιά λάπτοπ, ας φέρουν το λάπτοπ. Εάν νομίζουν πως είναι βαρύ, να πάρουν ένα τάμπλετ που είναι εύχρηστο. Για να αξιοποιήσουν αυτά που επενδύει η Σχολη και έχουμε κάνει τεράστια επένδυση για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τις ιδιωτικές Νομικές που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα