Θεσσαλονίκη

Τι συμβαίνει τελικά με την αυτοτέλεια και το ρόλο της ΕΡΤ3;

Φόβοι από εργαζόμενους και Ενώσεις Συντακτών για υποβάθμιση του σταθμού – Τι απαντά η διοίκηση της ΕΡΤ -  Εργασιακή συνέλευση την Τρίτη    

Φίλιππος Δεργιαδές
τι-συμβαίνει-τελικά-με-την-αυτοτέλεια-1047992
Φίλιππος Δεργιαδές

Πολιτική κόντρα έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις εξελίξεις στο «μέτωπο της ΕΡΤ» και συγκεκριμένα της τοπικής ΕΡΤ3, όπου οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους βρίσκονται σε εγρήγορση και κατηγορούν την κυβέρνηση για σχέδια συρρίκνωσης και υποβάθμισης ενώ η κεντρική διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης, τα διαψεύδει και μιλά για παραπλανητική συζήτηση, που σκοπεύει να συσκοτίσει την αλήθεια.

Η ανησυχία για τη αυτοτέλεια και το ρόλο της ΕΡΤ3, δεν είναι πρόσφατη. Ουσιαστικά από την επιστροφή της στην «κανονικότητα», μετά το συνολικό μαύρο στην ΕΡΤ, η συζήτηση για τον ρόλο της ΕΡΤ3 δεν σταμάτησε ποτέ.

Από πάντα η ΕΡΤ3 ήταν ο «φτωχός συγγενής» της μητρικής κεντρικής ΕΡΤ, που αποζητούσε λίγο παραπάνω «προσοχή», με επενδύσεις σε εξοπλισμό, πρόγραμμα, προσωπικό και προϋπολογισμό που άγγιζε το 10% .

Η αλλαγή που έγινε στην ΕΡΤ3, με το άνοιγμα που ακολούθησε την περίοδο του Μαύρου, ήταν η κατάργηση του αυτοτελούς Διοικητικού Συμβουλίου της και η υπαγωγή διοικητικά πλέον στην μητέρα ΕΡΤ.

Στην παρούσα φάση, μετά την εκκίνηση του σχεδίου ERTNEWS, που ουσιαστικά δημιούργησε ένα 4ο κανάλι στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, αναπόφευκτα όλο το δίκτυο της ΕΡΤ, έχει αναδιαταχθεί και έχει τεθεί σε νέα τροχιά, γεγονός που «ξεβολεύει» τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προκαλεί ανησυχία για δομικές ανακατατάξεις και περικοπές σε κάθε πτυχή της τηλεοπτικής επικράτειας της ΕΡΤ.

Στην τοπική ΕΡΤ3, το τελευταίο διάστημα είχαν κορυφωθεί οι πληροφορίες και οι φήμες ότι η τηλεόραση της ΕΡΤ3, υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται σε ένα «δορυφορικό» κανάλι που θα λειτουργεί ως ανταποκριτικό γραφείο της κεντρικής ΕΡΤ. Οι «πληροφορίες» αυτές δεν απέκλειαν σε βάθος χρόνου γενίκευση των περικοπών και τελικά ένα νέο κλείσιμο.

Ανάλογες πληροφορίες διακινούνται και για τα δύο ραδιόφωνα της ΕΡΤ3,  τον ενημερωτικό «102» και τον πολιτιστικό «958», με συγχώνευση των δύο σταθμών σε ένα και σταδιακό κλείσιμο των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ, από την Ορεστιάδα μέχρι τη Ζάκυνθο. Να επισημάνουμε πως στους εν λόγω σταθμούς εδώ και χρόνια καταγράφεται τεράστια έλλειψη σε τεχνολογικό εξοπλισμό, πομπούς, κονσόλες αλλά και «αιμορραγία» εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων. Για την ΕΡΤ3 υπήρχε πάντα και ένας υποτιθέμενος κτιριακός σχεδιασμός. Καθώς στο κτίριο της Λ. Στρατού τα πράγματα είναι ασφυκτικά εδώ και χρόνια και η διοίκηση και τα ραδιόφωνα στεγάζονται σε μισθωμένα από τη ΔΕΘ κτίρια της Αγγελάκη τα οποία πρόκειται να γκρεμιστούν όταν ξεκινήσει η ανάπλαση της ΔΕΘ, επρόκειτο να ανεγερθεί νέο κτίριο στη Στρατού, πίσω από το παλιό. Κάτι το οποίο είναι στον αέρα.

Πολλοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, αλλά και συνολικά της ΕΡΤ, θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται βάσει του σχεδιασμού της «ΝΕΡΙΤ», το διάδοχο σχήμα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, μετά το μαύρο στην ΕΡΤ, επιχειρώντας να το υλοποιήσει με πιο σταδιακό και μετριοπαθή τρόπο και με όχημα την ERTNEWS. Ο στόχος, όπως υποστηρίζουν, είναι αφενός να δημιουργηθεί μία «νέα, πιο ευέλικτη, κρατική ραδιοτηλεόραση», απόλυτα ελεγχόμενη από την κυβέρνηση της ΝΔ και αφετέρου να προωθηθεί, παραπέρα, η παρουσία του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της ενημέρωσης, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τα δημόσια κανάλια σε εξωτερικές παραγωγές, με συρρίκνωση προσωπικού και πρωτογενούς προγράμματος ή ακόμα και με λουκέτα.

Η αρχή υποστηρίζουν ξεκινά από τον αδύναμο κρίκο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης την ΕΡΤ3 και έγινε εμφανές με την αφαίρεση, από το πρόγραμμα της, των δελτίων ειδήσεων ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν εκτός από την απόλυτη «περιφεριοποίηση» της ΕΡΤ3, την αλλαγή του ονόματος της σε ΕΡΤculture ή κάτι παρόμοιο και για το κλείσιμο της ΕΡΤ2, τη συχνότητα της οποίας όπως όλα δείχνουν από την αποψίλωση που επιχειρεί στο πρόγραμμα της ήδη η ΕΡΤ1 θα πάρει το ERTNEWS.

Χωρίς δελτίο ειδήσεων γενικού περιεχόμενου

Σχετικά με την ΕΡΤ3 οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο σταθμός θα έχανε τα δύο δελτία ειδήσεων που μετέδιδε, γεγονός που εν μέρει είχε επιβεβαιωθεί και από το πρόγραμμα που είχε δοθεί στην δημοσιότητα για τη νέα τηλεοπτική περίοδο από 28/8, το οποίο δεν τα περιείχε.

Αυτό προκάλεσε αναστάτωση και αντιδράσεις, που κορυφώθηκαν με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ, αλλά και της ΠΟΕΣΥ, που κατηγόρησαν την κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση για περιορισμό του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3. «Όπως φαίνεται από το πρόγραμμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου η ΕΡΤ3 δε θα μεταδίδει πλέον δελτία ειδήσεων, καθώς το σύνολο του ενημερωτικού προγράμματος μεταφέρεται στο κανάλι Ertnews» ανέφερε η ΕΣΗΕΜΘ.

Ακολούθησαν αντιδράσεις από κόμματα, τοπικά πολιτικά στελέχη και υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης, που ζητούσαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το θέμα ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δημοσιογράφος της ΕΡΤ, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, μαζί με 14 βουλευτές του κόμματος, ζητώντας διευκρινήσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης. «Τι σημαίνει αλήθεια, ότι από 28/8/2023 όλη η ενημέρωση θα γίνεται αποκλειστικά στο ΕΡΤnews, χωρίς να «απονευρωθούν» τα δελτία ειδήσεων και τα ενημερωτικά προγράμματα;» ρώτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτω από τον θόρυβο και την αναστάτωση που ξέσπασε, η διοίκηση της ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση και υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της και έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του σταθμού, το οποίο όμως δεν περιέχει το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων γενικού περιεχόμενου. Επιβεβαίωσε δηλαδή κατά το ήμισυ ότι αφαιρείται ένα δελτίο ειδήσεων.

ΕΡΤ Α.Ε: Παραπλανητικά τα περί υποβάθμισης και κατάργησης της ΕΡΤ3

Μάλιστα στην ανακοίνωση – απάντηση της, με τίτλο «η αλήθεια για την ΕΡΤ3», η διοίκηση της ΕΡΤ, αφού διαψεύδει ως αναληθή τα «διακινούμενα σενάρια», περί υποβάθμισης ή κατάργησης, ξεκαθαρίζει πως ο σχεδιασμός για την δημιουργία του ERTNEWS κινητοποιεί όλους τους πόρους της ΕΡΤ όπου και αν εδρεύουν.

Μιλά για ενίσχυση του προγράμματος με εκπομπές, ανέγερση νέου ραδιομεγάρου στη Θεσσαλονίκη, προσλήψεις δημοσιογράφων και επισημαίνει ότι «όλα τα ενημερωτικά προγράμματα που εστιάζουν στην ελληνική περιφέρεια, θα παράγονται εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη».

Ωστόσο σε ότι αφορά τα δελτία ειδήσεων σημειώνει πως «το ίδιο θα ισχύει και για τα δύο δελτία ειδήσεων, τα οποία θα καλύπτουν κάθε πτυχή της επικαιρότητας στην ελληνική περιφέρεια και στα Βαλκάνια», χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αυτά θα μεταδίδονται από την ΕΡΤΝews ή την ΕΡΤ3. Τελικά μετά την δημοσιοποίηση του νέου προγράμματος που θα βγει στον αέρα από 28/8, έγινε ξεκάθαρο ότι η ΕΡΤ3 θα μεταδίδει μόνο το απογευματινό δελτίο ειδήσεων με θέματα από την περιφέρεια.

«Είναι σύνθετο το πρόβλημα της ΕΡΤ3»

Το θέμα της ΕΡΤ3, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε και προκαλεί το ενδιαφέρον και των τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, που δεν επιθυμούν ενόψει της ΔΕΘ και κυρίως ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, εντάσεις και αναστάτωση, που μπορεί να κοστίσει εκλογικά σε βάρος των συνδυασμών που στηρίζει η ΝΔ.

Όπως ανέφερε στην Parallaxi, κεντρικό στέλεχος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη, το θέμα της ΕΡΤ3 «είναι ένα ζήτημα σύνθετο που μας απασχολεί και δίνουμε μάχη να το ξεπεράσουμε».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας από την ΕΡΤ η αλλαγή που πραγματοποιείται στην παρούσα φάση είναι η εξής:

Μετατροπή του καναλιού σε κανάλι διαχείρισης της περιφερειακής ενημέρωσης, που θα φιλοξενεί παραγωγές της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα διατηρείται η εκπομπή ”Μέρα με χρώμα” (10-11:30 π.μ, Δευτέρα-Παρασκευή) με κύριο βάρος στα πολιτιστικά της Βόρειας Ελλάδας. Μια φορά το μήνα η εκπομπή θα μεταδίδεται εκτός στούντιο, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ.Διατηρείται η εκπομπή Περίμετρος, που θα μεταδίδεται πλέον 7 μέρες την εβδομάδα (1-2 μ.μ.) σε παραγωγή της ΕΡΤ3 και με μετάδοση και από το ERTNEWS.Δύο δελτία ειδήσεων ημερησίως, εικοσάλεπτης διάρκειας στις 7:45 το πρωί και στις 15:40 το μεσημέρι. Το δεύτερο θα μεταδίδεται και από το ERTNEWS.Μια πολιτική εκπομπή την εβδομάδα με θέματα περιφέρειας που θα μεταδίδεται τόσο από την ΕΡΤ3 όσο και από το ERTNEWS. Παραγωγή δεκαλέπτων με θέματα Αποδήμου, Πολιτιστικών, Βαλκανίων, Πόλεων που θα μεταδίδονται στην ΕΡΤ3. Το θέμα της αλλαγής του ονόματος, που είναι ισχυρά συμβολικό για τη βόρεια Ελλάδα πιθανά και να αναβληθεί λόγω επικείμενων αντιδράσεων.

Εργασιακή συνέλευση τη Δευτέρα και στο βάθος κινητοποιήσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα, το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΜΘ, θα πραγματοποιηθεί εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3, η οποία να αναφέρουμε πως  συνολικά απασχολεί περίπου 300 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 120 είναι δημοσιογράφοι, που απασχολούνται στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνα του σταθμού.

Όπως τονίζει ο Βασίλης Πεκλάρης, εργαζόμενος στην ΕΡΤ3 και μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ, εδώ και 1,5 χρόνο καταγράφονται κινήσεις απαξίωσης της ΕΡΤ3 που κορυφώνονται αυτό το διάστημα με την αφαίρεση των δελτίων ειδήσεων. Ανάλογα και οι εργασιακοί εκπρόσωποι Αλέξανδρος Τριανταφύλλου και Στέλιος Νικητόπουλος σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι είναι σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα και καλούν την διοίκηση της ΕΡΤ να μη προχωρήσει τον σχεδιασμό για μείωση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3.

Όπως τονίζει ο Στέλιος Νικητόπουλος «η ΕΡΤ3 είναι κανάλι με μεγάλη ιστορία που δεν  σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί ακόμα και όταν έπεσε το μαύρο και τώρα εκ νέου δέχεται μία σφοδρή επίθεση, με στόχο να ακυρωθεί ο ενημερωτικός της χαρακτήρας».

Δυσαρέσκεια και στην ΕΡΤ1

Στο μεταξύ κλίμα αναστάτωσης και δυσαρέσκειας υπάρχει και στα κεντρικά της ΕΡΤ, όπου το «project ΕΡΤΝews», προκαλεί πολλές αντιδράσεις, καθώς όπως αναφέρουν εργαζόμενοι, οι παραγωγές της ΕΡΤ έχουν εξαφανιστεί ενώ αυξάνεται ραγδαία το έκτακτο προσωπικό των συμβασιούχων.

Όπως αναφέρουν στην Parallaxi, όλες οι εκπομπές της ΕΡΤ1, εκτός από μία, είναι μεικτές ή εξωτερικές παραγωγές ενώ περίπου το 1/3 των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι. Σε σύνολο 2384 εργαζομένων στην ΕΡΤ, οι 1858 εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι 526 είναι συμβασιούχοι, που απασχολούνται με συμβάσεις έργου, ή σε μεικτές παραγωγές και εργολαβικές εταιρίες. Από αυτούς οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι είναι 149.

«Καταργούν την ΕΡΤ, σταδιακά και την παραχωρούν σε ιδιώτες με στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης και του παραγόμενου προϊόντος. Οι μόνες αμιγώς δικές μας παραγωγές είναι τα δελτία ειδήσεων. Σε όλες σχεδόν τις εκπομπές εμπλέκονται ιδιώτες», τονίζει στέλεχος της ΕΡΤ1 με πολυετή παρουσία στο κανάλι, σημειώνοντας πως «αυτά είναι μόνο η αρχή».

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν λίγο και το ΠΑΣΟΚ

Δυστυχώς γινόμαστε διαρκώς μάρτυρες στο ίδιο σκηνικό αναφορικά με τη στάση της Κυβέρνηση απέναντι στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι ντροπή η διαρκής εμμονή και υποβάθμιση τηςς ΕΡΤ3 τα τελευταία 10 χρόνια.
Η ΕΡΤ3 αποτελούσε για την πόλη μας, ένα πυλώνα αντικειμενικής και ποιοτικής ενημέρωσης, με συνολική κάλυψη της περιφέρειας και των απομακρυσμένων περιοχών. Ήταν πάγιο αίτημα του συνόλου της Βόρειας Ελλάδας και αποτέλεσε δημιούργημα και μία πρωτοποριακή απόφαση, για τα δεδομένα της εποχής, της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1989.
Τι έχουν να πουν οι λαλιστατοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετικα με την συρρίκνωση του έργου του μοναδικού πανελλαδικου καναλιού με εδρα την πολη μας;
Η πόλη ζει διαρκώς υπό το καθεστώς των υποσχέσεων και των “δεσμεύσεων”.
Δεν αξίζει στη Θεσσαλονίκη αυτή η συμπεριφορά.
#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα