Θεσσαλονίκη

Τι θα γίνει επιτέλους με τη δυσοσμία στα δυτικά;

Επανήλθαν τις τελευταίες μέρες οι καταγγελίες για την δυσοσμία στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Parallaxi
τι-θα-γίνει-επιτέλους-με-τη-δυσοσμία-στ-205600
Parallaxi
Εικόνα: Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Επανήλθαν τις τελευταίες μέρες οι καταγγελίες για την δυσοσμία στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, με πολλούς κατοίκους να καταγγέλουν μια έντονη έως ανυπόφορη οσμή πετρελαίου τα βράδια.

Το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και δύο χρόνια σχεδόν στην περιοχή, με την μυρωδιά να αποτελεί, όπως έχουν αναφέρει επιστήμονες, αποτέλεσμα χημικής ένωσης, οδηγώντας τα συμπεράσματα στα λύματα. Και παρόλο που η περιοχή έχει ερευνηθεί και οι γύρω βιομηχανίες έχουν αποκλειστεί σαν πηγή του προβλήματος, το φαινόμενο εξακολουθεί να υφίσταται.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία είναι κοντά στην περιοχή, έχουν στείλει εδώ και λίγο καιρό στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, ειδικό εξοπλισμό για τη διερεύνηση των ουσιών οι οποίες ευθύνονται για τη δυσοσμία. Το ΑΠΘ αναμένεται μέσα στον Ιούλιο να ξεκινήσει συστηματικές μετρήσεις στην περιοχή του Κορδελιού για την ανεύρεση της αιτίας του προβλήματος.

Και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε πρόσφατα στην αναβάθμιση του Σταθμού Μέτρησης Αέριων Ρύπων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κορδελιού του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου και την ενίσχυσή του με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, πράγμα που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να μετρώνται οι ρύποι που προκαλούν τα προβλήματα δυσοσμίας. Σύντομα αναμένονται οι ανακοινώσεις και για το ευρύ πρόγραμμα εντοπισμού και επίλυσης της αέριας ρύπανσης στην περιοχή.

Οι πολίτες του Δήμου παράλληλα, έχοντας σχηματίσει πια την δική τους κίνηση κατά αυτής της ρύπανσης, προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σύνθημα “Φτάνει ο εμπαιγμός – Όλοι στο δρομό”.

Η ανεξάρτητη κίνηση κατοίκων Κορδελιού-Ευόσμου «Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ», διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, που όπως υποστηρίζουν προκαλείται από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017, στις 10.30 π.μ., στο πρώην Δημαρχείο Ελευθερίου-Κορδελιού, Εθνικής Αντιστάσεως με Ανδρέα Παπανδρέου γωνία.

Όπως σημειώνει η κίνηση, “Η αλόγιστη δράση των βιομηχανικών μονάδων που γειτνιάζουν με την περιοχή, έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Το δικαίωμα των κατοίκων να αναπνέουν καθαρό αέρα, από αυτονόητο κατάντησε ζητούμενο, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας ολοένα και αυξάνονται. Συμπτώματα όπως έντονο τσούξιμο στα μάτια και το λαιμό, πονοκέφαλοι, εμετοί, δυσφορία στο αναπνευστικό, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο για τους κατοίκους, που είναι υποχρεωμένοι να εισπνέουν τους ρύπους που εκλύουν οι συγκεκριμένες βιομηχανίες. Ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες το φαινόμενο αποκτά τραγικές διαστάσεις. Οι προσπάθειες των τελευταίων οκτώ μηνών, από πλευράς της κίνησής μας, να πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και υπουργικό επίπεδο προς ανεύρεση άμεσης λύσης στο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης (δυσοσμίας), αντιμετωπίστηκαν με υποσχέσεις χωρίς, όμως, κανένα έως σήμερα πρακτικό αποτέλεσμα. Ακούσαμε για αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης ρύπων στο Κορδελιό, για προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΑΠΘ και ΠΚΜ, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει από τον Απρίλιο, που όμως ακόμη εκκρεμούν. Την ίδια στιγμή, οι χορηγίες των εν λόγω βιομηχανιών εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτές, τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από την ΠΚΜ.

Όσο όμως οι αρχές κωλυσιεργούν, η υγεία και οι ζωές των κατοίκων βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Η υπομονή και η ανοχή μας τελείωσε. Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ και το διεκδικούμε.”

Την Πέμπτη, 22 Ιουνίου, στις 10.30 π.μ., σας καλούμε όλους να διαμαρτυρηθείτε μαζί μας, στο πρώην Δημαρχείο Ελευθερίου – Κορδελιού, Εθνικής Αντιστάσεως με Ανδρέα Παπανδρέου γωνία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα