Θεσσαλονίκη

Τι θα κάνετε με το πράσινο κ. Αντιδήμαρχε;

Σε μια πόλη που υποφέρει σοβαρά από έλλειψη πρασίνου «ανακρίναμε» 9 αντιδημάρχους για το τι πρόκειται να κάνουν

Χάρης Δημαράς
τι-θα-κάνετε-με-το-πράσινο-κ-αντιδήμαρχ-1145378
Χάρης Δημαράς

Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, που υποφέρει σοβαρά από έλλειψη πρασίνου ανακρίναμε 9 αντιδημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος, για το τι πρόκειται να κάνουν.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ 

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Κινητικότητας Δήμου Θεσσαλονίκης 

«Η πόλη μας είναι μία πόλη στεγανή, είναι μία πόλη με κλειστούς πόρους ζωής. Το δέρμα της έχει νεκρώσει. Δεν μπορεί να πάρει ανάσα, ασφυκτιά και αργοπεθαίνει κάτω από συμπαγείς κατασκευές. Προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μερικούς σπόρους χώμα για να φυτρώσει. Σχίζει την άσφαλτο, σηκώνει τις πλάκες των πεζοδρομίων. 

Μπάζωσε τα ρέματα που εδώ και πολλούς αιώνες έτρεχαν πάνω στο κορμί της, τα μετέτρεψε σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, εκεί που έτρεχε η ζωή τώρα τρέχουν αυτοκίνητα. Η πόλη μας εξόρισε τη φύση.

Μεγαλώνει τα παιδιά της σε φαλακρές αυλές σχολείων. Απαγορευμένο είδος τα δέντρα και τα φυτά στις αυλές. 

Δεν θέλει χώμα. Δεν θέλει τα φθινοπωρινά φύλλα, δεν θέλει το ξερό χορτάρι, δεν θέλει λάσπες, ούτε κουτσουλιές. Θέλει άσφαλτο, πλακόστρωτα, τσιμέντα να γίνουν, θέλει φυτά που παραμένουν ίδια όλο το χρόνο, δεν πέφτουν τα φύλλα, δεν έχουν εποχές και δεν λερώνουν.

Οι πλατείες με την πάροδο των χρόνων έγιναν κυκλοφοριακοί κόμβοι, τα πάρκα χώροι στάθμευσης, τα δέντρα αποδεκατίζονται, κάποια οικόπεδα του κέντρου οικοδομήθηκαν με κάλυψη 100%, οι ακάλυπτοι στη καλύτερη περίπτωση άβατοι, δηλαδή σκουπιδότοποι.

Η πόλη πρέπει να αναλογιστεί που πάει! Περνάμε μία μεγάλη κρίση, προβληματίζομαι και αναλογίζομαι τι φταίει. Έχω πολλές επιλογές, από την πιο ανώδυνη μέχρι την πιο επώδυνη. Φταίνε οι άλλοι ή φταίω εγώ και οι άλλοι. Ας ξεχάσω ποιος φταίει και ας αποφασίσουμε ότι αύριο θέλουμε να ζήσουμε σε μία άλλη πόλη, μία άλλη Θεσσαλονίκη. 

Μία πόλη που έχει συμφιλιωθεί με τη φύση. Αυτή πρέπει να είναι η πόλη του δικού μας αύριο». 

ΝΙΚΟΣ ΜΙΣΥΡΛΗΣ 

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ηλεκτροφωτισμού και Συντήρησης Έργων του Δήμου Καλαμαριάς

«Ο Δήμος Καλαμαριάς διατηρεί ένα ποσοστό 5,2 τετραγωνικών μέτρων Πρασίνου ανά κάτοικο. Ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον ανεκτό μέσο όρο των ευρωπαϊκών πόλεων, που βρίσκεται στα 9 τετρ. μέτρα  ανά κάτοικο, αλλά  κοντά στην «οροφή» από τα κέντρα των δυο μεγαλύτερων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. 

Αυτονόητος στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση του υπάρχοντος πρασίνου.

Περιβάλλον όμως, δεν είναι μόνο το πράσινο. Περιβάλλον είναι και ο Δημόσιος Χώρος, η δυνατότητα των μελών και επισκεπτών της τοπικής κοινωνίας να κινούνται χωρίς εμπόδια  και με ασφάλεια χρησιμοποιώντας  ήπιους τρόπους μετακίνησης (πεζοί, ποδήλατα), η προσβασιμότητα των ΑμεΑ παντού, η ύπαρξη  για χρήση Δημόσιων Υποδομών  (Δημόσιες Βρύσες, Τουαλέτες), η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Εχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο, για να ακουμπήσουμε ανεκτά τα παραπάνω. 

Το ποσοστό πρασίνου του Δήμου Καλαμαριάς, οφείλεται κυρίως, στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου, που συμπεριλαμβάνει και το πρώην  στρατόπεδο Κόδρα, το οποίο δεκαετίες, βρίσκεται σε εγκατάλειψη εξαιτίας ιδιοκτησιακών διεκδικήσεων και αν αξιοποιηθεί, μπορεί να αποτελέσει πάρκο υπερτοπικής σημασίας.

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου είναι 340 στρέμματα. Ο περιβάλλων χώρος του- που το ιδιοκτησιακό του καθεστώς δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου και αρχαιολογικός. Στο εσωτερικό του βρίσκεται μια ενεργή αρχαιολογική ανασκαφή, ενός προϊστορικού οικισμού, καθώς και 16 διατηρητέα κτήρια, που φιλοξενούσαν διάφορες δραστηριότητες του στρατού, όταν λειτουργούσε ως στρατόπεδο.

Ο χώρος αποτελεί ένα φυσικό αστικό οικοσύστημα. Η Δημοτική μας Αρχή, πιστή στις προεκλογικές της εξαγγελίες, ξεκινά μια διαφορετική διαχείριση του περιβάλλοντα χώρου του στρατοπέδου. Σκοπός είναι η ανάδειξη της σημασίας του χώρου για το σύνολο της κοινωνίας της πόλης, η προστασία της Βιοποικιλότητας του, η ανάδειξη των ευρημάτων της αρχαιολογίας και η απόδοση στους πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος ως πάρκο υπερτοπικής σημασίας.

Σε  συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Mamagea,  με εργαλεία όπως ο συμμετοχικός σχεδιασμός,  ξεκινά η γνωριμία και η απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΑΡΑΤΣΑΣ

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας – Κλιματικής Αλλαγής  του Δήμου Πανοράματος – Πυλαίας

«Η πλούσια γεωγραφία του δήμου μας περιλαμβάνει την αστική περιοχή της Πυλαίας και τις περιαστικές του Πανοράματος και του Χορτιάτη. Απλώνεται σε μία μεγάλη έκταση γεμάτη περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές και είναι ο βασικός προορισμός για επαφή με το περιβάλλον στην περιοχή, με εύκολη πρόσβαση και από τον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης. Σε όλο τον δήμο μας είναι διάσπαρτο το πράσινο. 

Στην Πυλαία έχουμε ένα δίκτυο πάρκων με επίκεντρο το «Ελαιόρεμα» που ξεπερνάει τα 80 στρέμματα και είναι το μεγαλύτερο οργανωμένο αστικό πάρκο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, μια πράσινη όαση κυκλωμένη από τα σπίτια της Μαλακοπής, των Κωνσταντινουπολίτικων και της Πυλαίας.  Στο Πανόραμα και σε ένα υψόμετρο που ξεπερνάει τα 400 μέτρα εμβληματικό είναι το πάρκο στα Πλατανάκια. Ένα κομμάτι της φύσης με πανύψηλα αιωνόβια δέντρα και έναν υδροβιότοπο που ξαφνιάζει. Ένα δάσος γεμάτο ποταμάκια, ελεύθερους χώρους και ένα μονοπάτι που βγάζει μέχρι το φράγμα της Θέρμης. 

Είμαστε ένας κατ’ εξοχήν καταπράσινος δήμος και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα μας που σύμφωνα με τον δήμαρχο μας, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, όχι μόνο θέλουμε να διατηρήσουμε, αλλά προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα και να το διευρύνουμε δημιουργώντας νέα πάρκα και νέους πνεύμονες πρασίνου».

BIBIAN ΛΙΟΛΙΟΥ

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης ΔΕ Χορτιάτη 

«Είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε σ έναν ευλογημένο τόπο που η φύση μας προσέφερε απλόχερα. Η Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη περιλαμβάνει τις Δημοτικές Κοινότητες Ασβεστοχωρίου, Φιλύρου, Χορτιάτη και την Τοπική Κοινότητα Εξοχής. Πρόκειται για μια περιαστική περιοχή, με κρυστάλλινα νερά, δροσερό κλίμα, βλάστηση και δάση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κοινότητες της αποτέλεσαν τα πλησιέστερα παραθεριστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης.  Ένας τόπος -πηγή ζωής-  πόρος ανάπτυξης, έμπνευσης για τον πολιτισμό αλλά και για την ιστορία μας.  Το φυσικό περιβάλλον είναι το κυρίαρχο στοιχείο της, είτε με ελεύθερους και πράσινους χώρους, είτε με φυσικούς σχηματισμούς, είτε με τεχνικά διαμορφωμένους χώρους. Ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος βασική μου προτεραιότητα αλλά και του Δημάρχου μας Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, είναι να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας, ένα υγιές φυσικό περιβάλλον σε έναν δήμο πράσινο, καθαρό, όμορφο και ανθρώπινο.  Για τον σκοπό αυτό αυτό προσπαθούμε και έχουμε καταφέρει να καλλιεργούμε τη συλλογική περιβαλλοντική συνείδηση και να βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».  

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ 

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης  Δήμου Θέρμης 

«Ο δήμος Θέρμης έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, που περιλαμβάνει μελέτες, δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον. Είμαστε από τους λίγους δήμους στην Ελλάδα που συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση όπως το “Σύμφωνο των Δημάρχων”, αλλά και ως μέλος της “Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις»”. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πράσινο, στα διοικητικά όρια του δήμου Θέρμης υπάρχουν σημαντικές πυκνόφυτες δασικές εκτάσεις, με πανέμορφες περιπατητικές διαδρομές. Υπάρχουν επίσης αλσύλλια καθώς και πάρκα τα οποία προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους γύρω νομούς. Ανάμεσα σε αυτά είναι το Φράγμα της Θέρμης, το περιβαλλοντικό πάρκο του ΦοΔΣΑ, η λίμνη Τριαδίου, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στο Λιβάδι, το Πάρκο Βιοποικιλότητας στην Καρδία κ.ο.κ. 

Συγχρόνως ο δήμος Θέρμης προβαίνει σε τακτικές δενδροφυτεύσεις. σε διάφορες περιοχές. Το προσεχές διάστημα πρόκειται μάλιστα να προχωρήσουμε στη δάσωση 3.600 στρεμμάτων στην περιοχή των Βασιλικών, μια από τις μεγαλύτερες δασοφυτεύσεις που πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. 

Παράλληλα εφαρμόζουμε ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και προστασίας των δασοκτημάτων μας από πυρκαγιές, με την πολύτιμη συνδρομή του Τμήματος και των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας». 

ΠΑΡΗ ΓΕΝΙΤΣΑΡΗ

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Νεάπολης Συκεών 

«Η διαχρονική συνειδητοποίηση της σημασίας του αστικού πρασίνου στην υγεία, την ψυχολογία και την ποιότητα της καθημερινότητάς των συμπολιτών μας  διαμορφώνει την συνεχή προσπάθεια μας για έναν ολιστικό σχεδιασμό και μία ορθή και επιστημονική διαχείριση των χώρων πρασίνου, όπως επίσης και για την αύξησή τους στον κοινόχρηστο χώρο.  Οι αναπλάσεις των τελευταίων ετών σε τρία εμβληματικά πάρκα του δήμου Νεάπολης – Συκεών, η δημιουργία των τεσσάρων πράσινων δωμάτων, ο πρασινισμός των σχολικών αυλών και ο πολλαπλασιασμός των φυτεύσεων στους κοινόχρηστους χώρους συγκροτούν έμπρακτα την στόχευσή μας να συνδράμουμε  στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του τόπου μας, να βελτιώσουμε το μικροκλίμα  της περιοχή μας, να ενισχύσουμε τη βιοποικιλότητα στο φυσικό μας περιβάλλον και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της πόλης μας στην κλιματική κρίση.

Οι χώροι πρασίνου σήμερα πρέπει να είναι λειτουργικοί, ανοικτοί και προσβάσιμοι γιατί μέσα σε αυτούς αναπτύσσουμε δραστηριότητες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές. Ζωτικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο επιτελεί η μακρόχρονη λειτουργία των τριών δημοτικών αστικών λαχανόκηπων, ενώ η πρόσφατη δημιουργία του πρώτου Βρώσιμου Δάσους ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την τοπική κοινότητα.     

Σε κάθε εγχείρημα είναι απαραίτητη συνθήκη η συμμετοχή των πολιτών. Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίησή τους μέσα από τον θεσμό του «Ομορφότερου Πράσινου Μπαλκονιού», τις περιβαλλοντικές δράσεις για παιδιά στις «Κυριακές στο άλσος», την ίδρυση του «Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας», τις εθελοντικές δενδροφυτεύσεις είναι κάθε φορά ένα βήμα για να υλοποιήσουμε παρέα το κοινό μας όραμα».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΤΣΑΝΠΑΠΑΣ

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Φιλοζωικής Πολιτικής Δήμου Παύλου Μελά 

«Γνωρίζουμε πολύ καλά την αρνητική αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός όμως ότι ο δήμος μας έχει αρκετά σημεία πρασίνου – έχει μικρά και μεγάλα πάρκα και συγκριτικά με άλλους δήμους. Σε γενικές γραμμές το ζήτημα πρασίνου – κοινοχρήστων χώρων βρίσκεται σε μια ικανοποιητική αναλογία για τα δεδομένα της νεοελληνικής πόλης. Στο θετικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο συμβάλλει και η ακραία αστική θέση του Δήμου και η γειτνίασή του με την περιαστική ζώνη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιδήμαρχος Δόμησης, Πρασίνου και Περιβάλλοντος Δήμου Αμπελοκήπων 

«Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης στοχεύοντας στη δημιουργία ενός πιο φιλόξενου αστικού περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης επιχειρεί με παρεμβάσεις σε μικρούς και μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους να δημιουργήσει σημεία αναφοράς για αναψυχή. 

Πρωταρχικός στόχος η αύξηση του υψηλού πρασίνου με αντικατάσταση των ξερών και επικίνδυνων δένδρων των δενδροστοιχιών με νέα, σε όλη την έκταση του Δήμου και σε ετήσια βάση, καθώς και με δενδροφυτεύσεις σε ελεύθερους χώρους, νησίδες και πάρκα. 

Σήμερα εκτελούνται οι εργασίες ανασχεδιασμού και πρασινισμού του πάρκου Βοσπόρου της Δ.Κ. Μενεμένης και στο άμεσο μέλλον θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής ενός νέου πάρκου έκτασης περίπου έξι(6) στρεμμάτων «Πάρκο Καραντινού» και οι εργασίες ανάπλασης ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων του συνοικισμού «Αγ. Νεκταρίου» της Δ.Κ. Μενεμένης σε μία έκταση περίπου τεσσάρων στρεμμάτων όπου περιλαμβάνεται και η δημιουργία χώρων πρασίνου. 

Επίσης, δρομολογείται η δημιουργία πάρκων τσέπης, σε μικρής έκτασης ελεύθερους χώρους, ενώ το μεγάλο στοίχημα παραμένει η ανάπλαση του Δυτικού παραλιακού μετώπου. Τέλος, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη μελέτη και κατασκευή ενός εμβληματικού πάρκου εντός του παραχωρημένου στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης χώρο του πρώην στρατοπέδου «Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης λειτουργικών συνδέσεων, του πλημμελούς σχεδιασμού των διαθέσιμων χώρων, της μη αξιοποίησης σημαντικών αστικών κενών και της κακής προσβασιμότητας, οι διαθέσιμοι χώροι δεν συναρμόζουν λειτουργικά κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες της πόλης. Αυτό όμως σιγά σιγά αλλάζει ή μπορεί να αλλάξει. 

Από εκεί και πέρα, η ολοκλήρωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου αλλά και η δημιουργία ενός περιαστικού δάσους αναψυχής στην Ευκαρπία, σε ορατό χρονικό ορίζοντα, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω βελτίωση της εικόνας. 

Η μεγάλη πρόκληση για εμάς και εκεί που δίνουμε μια τεράστια καθημερινή μάχη, είναι η συντήρηση των υπαρκτών χώρων πρασίνου. Με σχέδιο και εντατική προσπάθεια προσπαθούμε να φτάσουμε έγκαιρα σε κάθε γειτονιά και σε πρώτη φάση να δώσουμε άμεσες λύσεις στα ζητήματα περιποίησης του αστικού πρασίνου».

ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ 

Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου 

«Μέσα στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν η ύπαρξη περισσότερου πρασίνου στο δήμος μας, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει. Το ποσοστό των χώρων πρασίνου ανά κάτοικο είναι πολύ χαμηλό, όμως αυτό είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε να αντιστρέψουμε τα επόμενα χρόνια. Ήδη έχουμε αρχίσει δενδροφυτεύσεις σε πολλά σημεία, ενώ αρχίζουν και αναπλάσεις σε πολλά κατεστραμμένα πάρκα που έχουμε βρει. Θα κάνουμε άμεσα ό,τι περισσότερο μπορούμε και για να φτιάξουμε τα ήδη υπάρχοντα πάρκα, αλλά και να δημιουργήσουμε νέα, ώστε να υπάρχουν εστίες πρασίνου στο δήμο μας. 

Θα προχωρήσει όμως και ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για την αξιοποίηση πολλών εγκαταλελειμμένων χώρων. Άνωθεν του περιφερειακού υπάρχουν αρκετοί αναξιοποίητοι χώροι, όπως ένας τεράστιος χώρος πηγαίνοντας προς τα δυτικά, ο οποίος μέχρι τώρα δυστυχώς ήταν σκουπιδότοπος και μπορεί να γίνει ένα μεγάλο πάρκο, με πεζόδρομο και πολλά δέντρα, που θα μπορούν να απολαμβάνουν οι δημότες μας. Στόχος μας είναι να προχωρήσει άμεσα το έργο, ενώ σε αρκετά σημεία θα κάνουμε και δενδροφυτεύσεις. Οι πολίτες του Κορδελιού και του Ευόσμου δικαιούνται περισσότερο πράσινο και στο τέλος της πενταετίας πιστεύω πως θα το έχουν».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα