Τι θα συμβεί αν πληκτρολογήσεις «Θεσσαλονίκη» στο Facebook
Μήτε ιός, μήτε «ΣΟΚ!». Σε ποια διαδικτυακά «καφενεία» μοιράζεται η πόλη.
Οι επικριτές της Θεσσαλονίκης και όσων η πόλη πρεσβεύει στα μάτια ενός τρίτου λένε συχνά ότι είναι απλά και μόνο ένα μεγάλο χωριό. Θα το ακούσεις από κατοίκους άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων, θα το ακούσεις και από ανθρώπους που ζουν καθημερινά στους δρόμους της, αλλά έχουν κουραστεί από την κυκλωτική της αύρα.
Σχεδόν σαν να μεταφέρθηκαν τα παραδοσιακά δύο διαστάσεων καφενεία στο χαοτικό σύμπαν της κοινωνικής δικτύωσης, εδώ και χρόνια ξεπετάχτηκαν ομάδες στο Facebook με θεματολογία που ποικίλλει, groups που επιλέγουν να ρίξουν φως σε άγνωστες πλευρές της Θεσσαλονίκης και της Ιστορίας της και άλλα που αποτελούνται από μέλη που συνασπίζονται γύρω από έναν κοινό σκοπό.
Στην Parallaxi έχουμε φιλοξενήσει κατά καιρούς λόγια των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτές τις social media πρωτοβουλίες, ως ιδρυτές και διαχειριστές. Με στόχευση κυρίως στο παρελθόν της πόλης, ξεκίνησαν να ζητούν από τα μέλη των groups φωτογραφίες και αναμνήσεις από παλιότερες δεκαετίες, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα άτυπο αρχείο, διαθέσιμο σε όλους.
Θυμηθείτε:
- Σπάνιες εικόνες και αναμνήσεις από την παλιά Ηλιούπολη
- 7 εικόνες που θα θυμάσαι αν έζησες κάποτε στη Νεάπολη
- Το πιο νοσταλγικό ταξίδι στην παλιά Τριανδρία
- Η παλιά Πολίχνη μέσα από ιστορικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες
- Η Θεσσαλονίκη του ’80: Δέκα εικόνες από την «καρδιά» της πόλης
- 8 «πληγές» της Θεσσαλονίκης: Οι Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου σκανάρουν την πόλη
Με τον ίδιο τρόπο που θα προέκυπταν ορισμένα αποτελέσματα στη μηχανή της Google, αν πληκτρολογούσες τη λέξη Θεσσαλονίκη, εμφανίζονται καταγραφές ψάχνοντας τη συμπρωτεύουσα στο μεγάλο «καζάνι» του Facebook.
Σίγουρα, η σειρά με την οποία τοποθετούνται στην οθόνη σου έχει άμεση σχέση με τη διάδραση που έχεις αναπτύξει στο παρελθόν με κάποιες από αυτές. Όμως και πάλι, μπορείς να κάνεις μια βόλτα σε όλα τα facebook groups που υπάρχουν με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και να σκιαγραφήσεις τα ενδιαφέροντα των χρηστών που έχουν ως σημείο αναφοράς τους την πόλη.
Τι συζητιέται, λοιπόν, στις γειτονιές του «Γράψτε κάτι» made in SKG;
Το πιο σύνηθες και λακωνικό ως επιλογή είναι να χρησιμοποιείται το όνομα της πόλης για την ονομασία του group. «Θεσσαλονίκη» λέγονται τουλάχιστον πέντε ομάδες στο Facebook, χωρίς περαιτέρω φιοριτούρες, με την πλέον πολυσύχναστη να έχει 1.800 μέλη.
Στα δημοφιλή groups ανήκουν πρωτοβουλίες που σκοπεύουν είτε να αναδείξουν τις άγνωστες πτυχές της θεσσαλονικιώτικης Ιστορίας είτε να στηλιτεύσουν τα σύγχρονα κακώς κείμενά της. Έτσι, το «Θεσσαλονίκη – Τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα» αριθμεί 34.000 χρήστες, το «Άγνωστη Θεσσαλονίκη» 65.000 άτομα, το «Μνήμες Θεσσαλονίκης – σύνδεση με το παρόν» 16.000 μέλη κ.ο.κ.
Ιδιαιτέρως αγαπητές όμως είναι και οι ομάδες που ασχολούνται με μητρικά/γυναικεία θέματα, εργασιακά και ζητήματα περί προστασίας των ζώων. Το group «Θεσσαλονίκη: ομάδα μητρικού θηλασμού και μητρότητας» έχει 11.000 μέλη, το «Θεσσαλονικιές γυναίκες» έχει ξεπεράσει τα 9.500 άτομα ενώ το «Θεσσαλονικιές μαμάδες» είναι στα 5.400. Σε ό, τι αφορά την αναζήτηση εργασίας στην πόλη, υπάρχουν ομάδες όπως: «Αγγελίες Θεσσαλονίκη/Αθήνα κ.α.», «Δωρεάν αγγελίες εργασίας, πωλήσεις, αγορές Θεσσαλονίκη», «Εργασία Θεσσαλονίκη» και «Θεσσαλονίκη αγγελιοχώρος» που στο σύνολό τους αριθμούν πάνω από 30.000 μέλη. Επίσης, ανησυχίες για τα αδέσποτα ζώα έχουν οι χρήστες Facebook της Θεσσαλονίκης με ομάδες όπως «Αδέσποτα ζώα Θεσσαλονίκης», η οποία μετρά 46.600 άτομα.
Τα πιο περίεργα groups του Θερμαϊκού
Ας συμφωνήσουμε ότι σαν πιο περίεργα θα θεωρήσουμε αυτά στα οποία το βλέμμα μένει λίγα ελάχιστα δευτερόλεπτα παραπάνω, λόγω της εντύπωσης που προκαλούν απλά και μόνο από τον τίτλο τους. Σε αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουν:
- Θεσσαλονίκη: εικονικές γέννες – παράνομες υιοθεσίες
- Παλέρμο – werewolf Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη με από όλα
Η λίστα με όσα εμφανίζονται μόλις πληκτρολογήσεις «Θεσσαλονίκη» στο Facebook σαφώς και δεν εξαντλείται στα groups και δη σε αυτά που αναφέρονται στο παρόν κείμενο. Ωστόσο, είναι μια ένδειξη για τον τρόπο που συνασπιζόμαστε online με βάση τον τόπο μας…
*Τι έχετε εντοπίσει εσείς στα groups που αφορούν τη Θεσσαλονίκη; Υπάρχει κάποια αξιόλογη ομάδα που θα θέλατε να μας προτείνετε; Γράψτε μας στο [email protected] ή στείλτε μας inbox μήνυμα στη σελίδα της Parallaxi στο Facebook.