Τιμητική διάκριση του ΑΠΘ από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για ιατροτεχνολογική πατέντα

Οι επιστήμονές μας πραγματοποιούν έρευνα υψηλών προδιαγραφών με τεράστια δυναμική αξιοποίησης.

Parallaxi
τιμητική-διάκριση-του-απθ-από-τον-οργα-516473
Parallaxi

απθ-2

Ένα από τα δύο βραβεία της κατηγορίας «Εφεύρεση στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου» και το μοναδικό που αφορά ελληνικό Πανεπιστήμιο απονεμήθηκε στο Αριστοτέλειο για την εφεύρεση με τίτλο «Μέθοδος Κατασκευής Ολοκληρωμένου Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα και Συσκευή για το Σκοπό αυτό» και συγκεκριμένα στους Δημήτρη Τσιώκο, Νίκο Πλέρο, Γιώργο Ντάμπο, Δήμητρα Κετζάκη και Anna Lena Giesecke.

Η εξαιρετικά τιμητική διάκριση δόθηκε στην 4η Απονομή Βραβείων σε Έλληνες Εφευρέτες που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, σημείωσε πως «το βραβείο αυτό αποτελεί εξαιρετική τιμή για το Πανεπιστήμιό μας και τους ανθρώπους του. Οι επιστήμονές μας πραγματοποιούν έρευνα υψηλών προδιαγραφών με τεράστια δυναμική αξιοποίησης. Για άλλη μια φορά η ομάδα των ασύρματων και φωτονικών συστημάτων και δικτύων Winphos του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ με συντονιστή τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής Νίκο Πλέρο διακρίνεται για τα επιτεύγματά της. Και είμαστε περήφανοι για αυτό. Θερμά συγχαρητήρια στους εφευρέτες και στις εφευρέτριες».

Το συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας οδήγησε τον μεταδιδακτορικό ερευνητή της διεπιστημονικής ομάδας Winphos, Δρ. Δημήτρη Τσιώκο, στην ίδρυση της νεοφυούς επιχείρησης Βialoom με αποστολή να λύσει το πρόβλημα της ταχείας αλλά αξιόπιστης διάγνωσης οξέων λοιμώξεων στο σημείο φροντίδας. Η επιχείρηση, μάλιστα, αναπτύσσει μία καινοτόμο συσκευή για την ταχύτερη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας, η οποία έχει ήδη προσελκύσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον επενδυτών και επιδιώκει την είσοδο στην αγορά των ιατρικών και παραϊατρικών συσκευών. «Η διάκριση αυτή είναι άκρως τιμητική για εμάς. Έρχεται ως επιβράβευση της σκληρής δουλειάς ετών στο Πανεπιστήμιο, αλλά και ως αναγνώριση της ανάγκης για την αξιοποίηση της εφεύρεσης», επισήμανε ο κ. Τσιώκος.

Το ΑΠΘ συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΟΒΙ με έξι αιτήσεις που αφορούσαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου, με την υποστήριξη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΛΚΕ ΑΠΘ το οποίο προωθεί και διαχειρίζεται την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Πανεπιστημίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα