Τμήμα των υπέροχων ψηφιδωτών στο Γαλεριανό Συγκρότημα αποκαλύπτεται
Εργασίες για την αποκάλυψη τμήματος των ψηφιδωτών.
Εργασίες για την αποκάλυψη τμήματος των ψηφιδωτών στο Γαλεριανό Συγκρότημα διενεργούνται σήμερα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει ανάρτηση στην σελίδα Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης:
“Καιρού επιτρέποντος αύριο ή το αργότερο μεθαύριο οι Θεσσαλονικείς κι οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να τα θαυμάσουν.
Προγραμματίστε μια επίσκεψη στο τόσο σημαντικό αυτό μνημείο της πόλης μας.
Ευχαριστούμε θερμότατα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και τον κύριο Γιώργο Σκιαδαρέση για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειες που καταβάλουν.
Το Σωματείο, οι κάτοικοι, καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στην Δημητρίου Γούναρη είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση που βρήκε η κινητοποίησή μας.”
Τα δάπεδα του ανακτόρου του Γαλερίου, σύμφωνα με τα σωζόμενα ανασκαφικά στοιχεία, επιστρώνονταν με ψηφιδωτά, μαρμάρινες πλάκες και με οπτόπλινθους.
Τα ψηφιδωτά αποτελούν το σημαντικότερο δείγμα της καλλιτεχνικής αντίληψης που χαρακτηρίζει το διάκοσμο του συγκροτήματος. Την εποχή αυτή εγκαταλείπονται οι γνωστές έως τα τέλη του 3ου αι. μορφές σύνθεσης και για τη στρώση των δαπέδων επιλέγεται γεωμετρική διακόσμηση σε συνδυασμό μερικές φορές με φυτικά στοιχεία. Εμφανής είναι η προτίμηση στις συνθέσεις που βασίζονται στους διάφορους τύπους μαιάνδρου, στο ζατρίκιο τετραγώνων, που χρησιμοποιείται ως πλαίσιο ή ως κύριο θέμα, στα οκτάγωνα και στα τετράγωνα που εφάπτονται σε πλευρές ρόμβων. Τα επιμέρους θέματα, τα οποία κοσμούν τα γεωμετρικά σχήματα που συνθέτουν τις παραστάσεις, επαναλαμβάνονται σε πολλούς χώρους ομοιόμορφα ή σε παραλλαγές. Χαρακτηριστικά μοτίβα είναι τα παραλληλεπίπεδα, ο αλυσοειδής πλοχμός, ο ανοικτός κύβος και τα ωοειδή σχημάτα με παρεμβαλλόμενες μικρές λόγχες.
Δείτε τις εικόνες των ψηφιδωτών που σιγά-σιγά αποκαλύπτονται: