To 11ο Thessaloniki Pride επιστρέφει με σύνθημα “Ανήκω σε εμένα”

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ και η υπόσχεση για ένα EuroPride με τοπικό πρόσημο και διεθνή εμβέλεια

Κλεοπάτρα Κουτσουρού
to-11ο-thessaloniki-pride-επιστρέφει-με-σύνθημα-ανήκω-σε-1021873
Κλεοπάτρα Κουτσουρού

Ξεκινά από σήμερα 19 Ιουνίου με πολλαπλές εκδηλώσεις το 11ο Thessaloniki Pride, το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου με τη μεγάλη καθιερωμένη πορεία υπερηφάνειας.

Φέτος το Thessaloniki Pride εστιάζει στην αξία της αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης του σώματος σε έναν κόσμο σεβασμού, αγάπης και συμπερίληψης σε μια συνάντηση γιορτής που ενώνει τις φωνές όλων.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του 11ου Thessaloniki Pride, κ. Φιλομένη Μαρία Λιάτσα: “Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο έντονα γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων, συχνά προϊόντων alt right εισαγόμενων από το εξωτερικό τάσεων, που επιχειρούν να μας επιβάλλουν περιορισμούς στο πώς θα διαχειριζόμαστε τα σώματα και τις ζωές μας και που αμφισβητούν κεκτημένα δεκαετιών. Θέλουν να μας πουν τι φύλο είμαστε, αν και πότε θα κάνουμε παιδιά, αν πρέπει να βάλουμε ή να χάσουμε κιλά και για ποιο λόγο, αν δικαιούμαστε να αρνηθούμε σεξουαλική επαφή ή αν “πηγαίναμε γυρεύοντας”, αν θα πρέπει να διατηρούμε την τριχοφυΐα μας, πώς θα επέμβουμε στο σώμα μας και γενικότερα στην εμφάνισή μας, λες και δεν υπάρχουν διαφορετικά γούστα και η αισθητική είναι μια και οικουμενική. Είναι αστείο ότι οι ίδιο κύκλοι που απορρίπτουν τις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου των τράνς ατόμων ως απαράδεκτες, στηρίζουν τις ακούσιες “διορθωτικές” επεμβάσεις στα ίντερσεξ άτομα ως απαραίτητες ακόμα κι όταν δε συντρέχει ιατρικός λόγος”.

“Σε όλα αυτά το 11ο Thessaloniki Pride απαντάει με το σύνθημα “ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΜΕΝΑ“. Τα σώματα και οι ζωές μας μάς ανήκουν. Στο πώς θα τα διαχειριστούμε η απόφαση είναι αποκλειστικά δική μας και δεν έχει λόγο κανείς τρίτος άνθρωπος ούτε καν κάποια κρατική ή άλλη αρχή. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα! “Ανήκω σε μένα” λέει κάθε γυναίκα και κάθε άνθρωπος που βρίσκει τη δύναμη να καταγγείλει το βιασμό ή την παρενόχληση που βίωσε ή που βάζει όρια σε κάθε τέτοια απόπειρα. “Ανήκω σε μένα” λένε οι γυναίκες στο Ιράν που κόβουν τα μαλλιά τους και βγάζουν τις μαντίλες τους αντιστεκόμενες σε ένα ολοκληρωτικό και θεοκρατικό καθεστώς, που με πρόσχημα τη θρησκεία θέλει να επέμβει στα σώματά τους (όπως και όλοι οι φονταμενταλιστές στον υπόλοιπο κόσμο). “Ανήκω σε μένα” λένε τα ανάπηρα άτομα που διεκδικούν προσβασιμότητα σ’ ένα αστικό τοπίο γεμάτο αποκλεισμούς, επειδή δε θεωρούνται ισότιμα, αλλά “ελαττωματικά”. “Ανήκω σε μένα” λέει κάθε άτομο δίνει τη συναίνεσή του για σεξουαλική συνεύρεση με άλλον ή άλλους  συναινούντες ενήλικους, που την αποσύρει ή που δεν τη δίνει εξ αρχής”.

Μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις κάθε είδους για κάθε ηλικία. Το Σάββατο 24 Ιουνίου η μεγάλη πορεία υπερηφάνειας θα ξεκινήσει στις 18:00, η οποία φέτος θα ξεκινήσει από τη Νότια Πύλη της ΔΕΘ στη πλατεία της ΧΑΝΘ (και όχι από το Λευκό Πύργο ως συνήθως), καθώς το φετινό Pride στοχεύει, μεταξύ άλλων, να μας δώσει μια πρώτη γεύση για το πολυαναμενόμενο EuroPride 2024 που θα φιλοξενηθεί του χρόνου Θεσσαλονίκη.

Η αντιδήμαρχος πολιτισμού-τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε τόνισε την σημασία της κοινότητας που συνεχίζει να μάχεται για το αυτονόητο.

Ο υπεύθυνος παραγωγής και συντονισμού των εκδηλώσεων, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, υπογράμμισε στη συνέντευξη τύπου:

“Τα ζητήματα αυτά που προαναφέραμε όπως και τα ευρύτερα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας θα έχουμε την ευκαιρία να τα εξετάσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και του φεστιβάλ μας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Thessaloniki Pride είναι αποτέλεσμα συμπράξεων και συνεργασιών με πολλούς και διαφορετικούς φορείς, της κοινωνίας των πολιτών, της αγοράς, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του καλλιτεχνικού κόσμου και πολλών άλλων. Φέτος η actionaid, η οργάνωση SMIYL, το athens Shibari και η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 11528, μέσα από βιωματικά εργαστήρια μας μαθαίνουν πως να θέτουμε όρια πως να συννενούμε με την δική μας βούληση και πως αντιστεκόμαστε στη παρενόχληση. Με μια επίδειξη συμπεριληπτική με μια επίδειξη μόδας σήμερα το βράδυ στο λιμάνι με τη συμμετοχή των σχεδιαστών Κωνσταντίνου Τσιγαρού, Χριστίνας Καλογήρου και άλλων και με μια έκθεση φωτογραφίας που θα εκθέτεται όλη την εβδομάδα στέλνουμε το μήνυμα ότι όλα τα σώματα είναι αποδεκτά και όμορφα. Οι πάντα δημοφιλής προβολές ταινιών μας φιλοξενούνται φέτος στο Cineplexx One Salonica την Τετάρτη με ελεύθερη είσοδο. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι εικαστικές μας εκθέσεις δεν θα λείψουν από το φεστιβάλ μας οι οποίες θα φιλοξενούνται στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στην Toss Gallery και θα διαρκέσουν όλες τις ημέρες του pride week. Βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του Thessaloniki Pride είναι η μουσικές βραδιές μας. Στη συναυλία μετά από την μεγάλη πορεία το Σάββατο θα συμμετέχουν οι  Τάμτα, οι Kings, οι The Mode, οι House of Drama και άλλοι. Φυσικά και φέτος δεν θα λείψουν από το φεστιβάλ μας τα dragshow από εξαιρετικούς καλλιτέχνες”. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα για το pride μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Το φεστιβάλ υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

EuroPride 2024

Η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε μια δύσκολη περίοδο για την κοινωνία – ειδικά για μας τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, που η κοινότητα αποτελεί πηγή στήριξης κι ενδυνάμωσης. Παρά την ακύρωση του EuroPride 2020 στη Θεσσαλονίκη, η οργανωτική ομάδα του Thessaloniki Pride κατάφερε  να φέρει ξανά το EuroPride στη Θεσσαλονίκη το 2024, από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου.

Με σύνθημα «Επιμονή, Πρόοδος, Ευημερία», στοχεύει να αναδείξει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη, αλλά και να γιορτάσει την queer ταυτότητα μέσω ποικίλων εκδηλώσεων όπως προβολές ταινιών, διεθνή συνέδρια, εικαστικές και μουσιακές εκθέσεις που εστιάζουν στην ιστορία και τον πολιτισμό και πολλά άλλα. Φιλοδοξία του EuroPride είναι να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκών προδιαγραφών pride με έντονη την πολιτική διεκδίκηση, διατηρώντας ταυτόχρονα την ασφάλεια, τη διασκέδαση και τη συμμετοχή όλων χωρίς αποκλεισμούς.

Η οργανωτική επιτροπή του Thessaloniki Pride τόνισε την σπουδαιότητα του EuroPride και με κεντρικό σύμβολο την γοργόνα τονίζει:

“Επιλέξαμε ως κεντρικό μας σύμβολο την γοργόνα γιατί η επιθυμία μας είναι να αντανακλά το EuroPride το χρώμα και τον χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης αλλά και γιατί μας γοητεύει ο συμβολισμός της γοργόνας ως ένα πλάσμα ανθρώπινο μεν διαφορετικό από τους υπόλοιπους ανθρώπους δε.”

“Το EuroPride είναι μια μεγάλη ευκαιρία που καλούμε όλους τους φορείς της πόλης, της περιφέρειας και της χώρας μας να το δουν όπως το βλέπουμε και εμείς ως μια μεγάλη ευκαιρία. Μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι είμαστε μια σύγχρονη και ανοιχτή κοινωνία, η οποία μπορεί να βρίσκεται στον πυρήνα των εξελίξεων και να συμμετέχει ισότιμα και γιατί όχι να ηγείται. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα φεστιβάλ με τοπικό πρόσημο και διεθνή εμβέλεια.”

Φιλοξενώντας το EuroPride στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Thessaloniki Pride φιλοδοξεί να καταπολεμήσει τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, να τονώσει την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα για την κοινότητα στα Βαλκάνια και ευρύτερα και να συμβάλει στο να γίνει ολόκληρη η Ευρώπη μια ασφαλής και συμπεριληπτική ζώνη για όλα τα φύλα, τις σεξουαλικότητες, τις εκφράσεις και γενικά κάθε διαφορετικότητα.

Η Θεσσαλονίκη καλωσορίζει όλες, όλους και όλα στον 5ήμερο εορτασμό της αγάπης και της αποδοχής και δίνει ραντεβού στο EuroPride 2024.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα