Θεσσαλονίκη

Το 14ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης σε Μαδρίτη και Βαλένθια στο πλαίσιο του Erasmus+2022

Στο επίκεντρο ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί τις σύγχρονες κατευθύνσεις του αστικού σχεδιασμού σε όλον τον κόσμο

Parallaxi
το-14ο-επαλ-θεσσαλονίκης-σε-μαδρίτη-και-967002
Parallaxi

Την περασμένη Τετάρτη επέστρεψαν από την Ισπανία οι 24 μαθητές/τριες και οι 4 εκπαιδευτικοί συνοδοί του 14ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ του σχολείου με τίτλο «Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης των αστικών περιοχών με την εξυγίανση και ανάπλαση προβληματικών περιοχών (brownfields) και την επανένταξή τους στον αστικό ιστό» και με κωδικό 2022-1-EL01-KA122-VET-000073755.

Το πρόγραμμα είχε συνολική διάρκεια 16 ημέρες και υλοποιήθηκε στην Μαδρίτη και στην Βαλένθια. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές από τους Τομείς: α) Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, β) Μηχανολογίας, γ) Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού, δ) Εφαρμοσμένων Τεχνών και ε) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.

Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε στο σύνολό του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οργάνωση του προγράμματος κινητικότητας ανέλαβε η εταιρεία  MOVEU PROFESSIONAL SERVICES, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Βασικός στόχος του σχεδίου κινητικότητας ήταν η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων  στην διαχείριση των brownfields (εγκαταλειμμένων και προβληματικών εκτάσεων οι οποίες  βρίσκονται κοντά σε αστικές περιοχές) και στην απόκτηση γνώσης σχετικά με τον τρόπο  της ανάπλασης,  εξυγίανσης  και επανένταξής τους στον αστικό ιστό, ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί τις σύγχρονες κατευθύνσεις του αστικού σχεδιασμού σε όλον τον κόσμο. Στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά έργα ανάπλασης αστικών περιοχών  με στόχο την βιωσιμότητα. 

Ειδικότερα  στην Βαλένθια, με την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, συντελείται ο πιο καινοτόμος σχεδιασμός ανάπλασης κέντρου πόλης, με την εκτροπή του ποταμού  Turia  και την μετατροπή της κοίτης του σε χώρους πρασίνου, όπου η φύση, η τεχνολογία και η επιστήμη συνδυάζονται αρμονικά βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Εικόνα 3 Παρουσίαση αναπλάσεων της περιοχή της Βαλένθια  στο Αρχιτεκτονικό Γραφείο «CERCLE» 

Εικόνα 4 Στον χώρο ανάπλασης της κοίτης του ποταμού Turia στην Βαλένθια

Εικόνα 5 Oceanohrafic στην “Πόλη των Τεχνών και Επιστημών” , έργο του Santiago Calatrava

Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά τα έργα ανάπλασης, να γνωρίσουν τα στάδια υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου, και κυρίως να εμπνευστούν για τον τρόπο εφαρμογής αντίστοιχων παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που είναι η έδρα του σχολείου. Ταυτόχρονα, επισκέφθηκαν το Μουσείο του El Greco στο Τολέδο και την πόλη Alicante, που αποτελούν χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

Εικόνα 6 Οι συμμετέχοντες στο Μουσείο του “El Greco” στο Τολέδο

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα