Θεσσαλονίκη

Το ΑΠΘ μπροστά σε μια ιστορική εκλογική διαδικασία

Θα αποκτήσει δεύτερο πρύτανη μέσα στον ίδιο μήνα; Τα πρόσωπα, οι θέσεις και η διαδικασία

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
το-απθ-μπροστά-σε-μια-ιστορική-εκλογικ-1005532
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ενώπιον μίας, αν μη τι άλλο, ιστορικής διαδικασίας βρίσκεται το ΑΠΘ, που στις 24 Μαΐου, λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, θα κληθεί να εκλέξει τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης τα οποία στη συνέχεια θα επιλέξουν τα υπόλοιπα πέντε εξωτερικά μέλη.

Εν συνεχεία τα 11 αυτά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης θα πάρουν την απόφαση για την εκλογή του νέου Πρύτανη (θα προέρχεται από τα έξι εσωτερικά μέλη), ο οποίος αναλαμβάνει και την προεδρία, ενώ θα ορίσει και τους αντιπρυτάνεις, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να είναι μέλη του Συμβουλίου.

Στις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά, θα συμμετέχουν συνολικά 1.615 μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ. Η θητεία της νέας πρυτανικής αρχής στο ΑΠΘ θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2027.

Η εκλογική διαδικασία πάντως είναι αρκετά δαιδαλώδης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέος νόμος. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κάποια Σχολή να έχει εκλεγμένο περισσότερα από ένα μέλη της στο Συμβούλιο Διοίκησης.

Επίσης, οι Σχολές κατατάσσονται σε σειρά ανάλογα με τα μέλη ΔΕΠ που διαθέτει.

Και αυτό φυσικά είναι κάτι που φέρνει στην… πρώτη γραμμή εκπροσώπους από τις Σχολές Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνική, Φιλοσοφική, Γεωπονική και Καλών Τεχνών.

15 υποψήφιοι για 6 θέσεις

Αλφαβητικά, η λίστα με τους 15 υποψήφιους για τις θέσεις εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ.

  • Αναστασιάδης Κυριάκος, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής
  • Αποστολίδης Απόστολος, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας
  • Ζαρωτιάδης Γρηγόριος, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
  • Ζιάκα Αγγλική, Θεολογική Σχολή, Τμήμα Θεολογίας
  • Ζωγραφίδης Γεώργιος, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής
  • Θανούλη Ελευθερία, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Κινηματογράφου
  • Κίτση Αικατερίνη, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
  • Κούγκολος Αθανάσιος, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
  • Λιτσαρδάκης Γεώργιος, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
  • Παπαδέλης Γεώργιος, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Μουσικών Σπουδών
  • Παπαδοπούλου Τριανταφυλλιά, Νομική Σχολή, Τμήμα Νομικής
  • Πατσαλάς Παναγιώτης, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Φυσικής
  • Σεφερλής Παναγιώτης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
  • Στυλιανίδης Ευστράτιος, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης
  • Φείδας Χαράλαμπος, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Γεωλογίας

Όσοι άνοιξαν τα χαρτιά τους και οι θέσεις τους

Κάποιοι εκ των παραπάνω καθηγητών, πέρα από την υποψηφιότητά τους για τη διεκδίκηση μία εκ των έξι θέσεων στο Συμβούλιο Διοίκησης, έχουν γνωστοποιήσει και την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κυριάκος Αναστασιάδης, ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών και νυν αντιπρύτανης Χαράλαμπος Φείδας, ο Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Παναγιώτης Σεφερλής, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Στράτος Στυλιανίδης.

Ο Κ. Αναστασιάδης, εστιάζει στη σημασία το νέο Συμβούλιο Διοίκησης που θα προκύψει από την διαφανή εκλογική διαδικασία να διακατέχεται από έναν συμπαγή ακαδημαϊκό χαρακτήρα με κοινό όραμα και στόχους.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής βάζει στο επίκεντρο της επόμενης ημέρας ένα ΑΠΘ που επιδιώκει την αριστεία στην εκπαίδευση, δίνει ιδιαίτερη βάση στην έρευνα και την καινοτομία, με προγράμματα σπουδών που το περιεχόμενό τους είναι ικανό να προσελκύσουν φοιτητές και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα ΑΠΘ εξωστρεφές, με συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια όχι μόνο σε φοιτητικό επίπεδο, αλλά και όσον αφορά τους καθηγητές και το λοιπό προσωπικό.

Μάλιστα, δημοσιεύματα θέλουν τον κ. Αναστασιάδη να συμμετέχει στη διαδικασία με ένα «σχήμα» που αποτελείται από τις Θανούλη Ελευθερία, Κίτση Αικατερίνη, Παπαδοπούλου Τριανταφυλλιά και τον Πατσαλά Παναγιώτη, που είναι επίσης υποψήφιοι για μία από τις 6 θέσεις των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

Πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξη τύπου, ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με την διεκδίκηση της Πρυτανείας του ΑΠΘ, σημειώνοντας:

«Το Αριστοτέλειο είναι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ! Δεν είναι πεδίο δοκιμών αντιακαδημαϊκών πρακτικών, ούτε εργαλείο επιδίωξης αλλότριων μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ή ατομικών φιλοδοξιών.

Δεν είναι μέσο πλουτισμού, ούτε ευκαιρία για «real estate».

Σε έναν κόσμο που, ενώ μπορεί όλο και περισσότερα, παγιδεύεται σε κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδα, ο ρόλος της ακαδημαϊκής κοινότητας αποκτά καίρια σημασία. Ως εκ τούτου, το να «ξαναγίνει» Πανεπιστήμιο το ΑΠΘ, το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, αποτελεί κυρίαρχη υποχρέωσή μας.

Το Αριστοτέλειο ένας χώρος, όπου άνθρωποι µε ακεραιότητα, διαφορετικής πολιτισμικής και κοινωνικής προέλευσης, συγκεντρώνονται για να μάθουν να σκέφτονται σε βάθος για τη φύση των πραγμάτων, για τους τρόπους µε τους οποίους ζούμε, δημιουργούμε και παράγουμε, για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τις συγκρούσεις, την ελευθερία και την υπευθυνότητα, την ισόρροπη, δίκαιη διανομή του πλούτου, την υγεία και τη βιωσιμότητα, την ομορφιά και την αρετή.

Μαθαίνουν να σταθμίζουν αυτές τις σκέψεις με βάση τα στοιχεία της εμπειρίας και να τις μεταφράζουν σε εφαρμογή, σε τεχνολογία και πολιτική, σε συστήματα δικαίου και διακυβέρνησης, καθώς και σε σπουδαία έργα επιστήμης, λογοτεχνίας και τέχνης.

Όμως τα μεγάλα ξεκινούν από τα μικρά, τα άμεσα:

Σε έξι μήνες, η ανάπτυξη και ακολούθως η ολιστική εφαρμογή ενός συστήματος διοικητικής μέριμνας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Σε έξι μήνες ένα μακρόπνοο σχέδιο αξιοποίησης και επέκτασης των υλικών και άυλων υποδομών του Ιδρύματος, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του κι αφετέρου τις προτεραιοποιημένες ανάγκες σχολών και τμημάτων – από τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων ΣΗΜΕΡΑ ως την ανάπτυξη νέων κτιριακών εγκαταστάσεων – προκειμένου να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα τα ανάλογα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια.

Από την πρώτη ημέρα, μια διαπανεπιστημιακή πρωτοβουλία προς διεκδίκηση της απαιτούμενης χρηματοδότησης και στελέχωσης, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της νέας γενιάς και της κοινωνίας.

Από την πρώτη μέρα, ούτε ρόπαλα, ούτε γκλόπ, ούτε κανενός είδους τραμπουκισμοί, παρενοχλήσεις ή διακρίσεις, έμφυλες ή άλλες.

Από την πρώτη μέρα, υπεράσπιση στην πράξη της δημοκρατικής νομιμοποίησης της διοίκησης του Ιδρύματος, προσπερνώντας με θεσμικό τρόπο ακόμη και αυτές τις κανονιστικές και νομικές διατάξεις που την προσβάλλουν, έως την απαραίτητη αλλαγή ενός κακού νόμου πλαίσιο.

Το ΑΠΘ, ένα πανεπιστήμιο με ανοικτές πόρτες, πλήρως ενσωματωμένο με τον αστικό ιστό, απόλυτα συντονισμένο με τη ζωή της Θεσσαλονίκης και την οικονομία, ασφαλές καθώς θα λειτουργεί μαζί με την πόλη, για τη νέα γενιά και την κοινωνία.

Το ΑΠΘ, μια κοινότητα που σέβεται τη δημόσια περιουσία, που δεν επιτρέπει σε κανέναν να ασχημονεί στο σώμα του Ιδρύματος, που διασφαλίζει την ελευθερία της σκέψης, την απρόσκοπτη κίνηση ανθρώπων και διακίνηση ιδεών, που αποτρέπει μισαλλόδοξες, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Το ΑΠΘ, ένα βιώσιμο ίδρυμα, που εκπαιδεύει την κοινωνία για να υπερασπιστεί το μέλλον της, που μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, ενώ διευρύνει το κοινωνικοοικονομικό του αποτύπωμα, που συμβάλει ενεργά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το ΑΠΘ, παρόν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και σχεδιασμού, τοπικά και διεθνώς, ένα πανεπιστήμιο που θα ανέλθει εκεί που του αναλογεί και θα ανταποκριθεί στον ρόλο του.

Απέναντι σε όσους θυσίασαν την ακαδημαϊκότητα της κοινότητάς μας, αναδεικνύουμε την προοπτική ενός σύγχρονου, δημόσιου, δημοκρατικού, διαλλακτικού, ανοικτού Πανεπιστημίου που θα πρωτοστατήσει στην εκπαίδευση, την έρευνα, την επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Η ακαδημαϊκή κοινότητα κι η ελληνική κοινωνία δικαίως προσδοκά από το Ίδρυμά μας! Με φρεσκάδα, ειλικρίνεια, όραμα και σχέδιο θα απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας και θα ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας».

Ο καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών και νυν αντιπρύτανης, Χαράλαμπος Φείδας, είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο τις προθέσεις του, σημειώνοντας:

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η θητεία μου σε θέσεις ευθύνης, τόσο στο χώρο της διοίκησης (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας, Διευθυντής Τομέα, Διευθυντής ΠΜΣ) όσο και στον συνδικαλιστικό χώρο των μελών ΔΕΠ (Γραμματέας ΠΟΣΔΕΠ, Πρόεδρος ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ) επισφραγίστηκε το 2019 με την εκλογή μου στη θέση του Αντιπρύτανη, πρώτος στις προτιμήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, μόνο με τη δική σας βοήθεια, μακριά από μηχανισμούς.

Η ανάληψη του σημαντικού χαρτοφυλακίου του Αντιπρύτανη των Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, αποτέλεσε μια μεγάλη ευθύνη, καθώς από αυτό εξαρτάται τόσο η ομαλή καθημερινή λειτουργία όσο και η περαιτέρω ανάπτυξη των κτιριακών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Α.Π.Θ.

Σε μια δύσκολη από άποψη συγκυριών περίοδο, που έθετε διαρκώς μεγάλες και απαιτητικές προκλήσεις, προσπάθησα να ανταποκριθώ σε αυτές με μεθοδικότητα, εργατικότητα και αποτελεσματικότητα (Απολογισμό της θητείας μου ως Αντιπρύτανη μπορείτε να δείτε εδώ). Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, πολλά προβλήματα λύθηκαν και για άλλα τόσα δρομολογήθηκε η βέλτιστη δυνατή λύση.

Το Α.Π.Θ. αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και το πλέον πολυθεματικό, με αναγνωρισιμότητα και κύρος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς στο παρελθόν, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προηγούμενων δεκαετιών.

Σήμερα καλείται να αναζητήσει τον βηματισμό του σε ένα περιβάλλον ραγδαία μεταβαλλόμενο σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, εδραιώνοντας τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον εφάμιλλο των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και την περαιτέρω ανάπτυξή του, αξιοποιώντας τα νέα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η διοίκηση ενός Ιδρύματος αυτού του μεγέθους αλλά και μείζονος σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, απαιτεί στελέχη δοκιμασμένα, με εμπειρία και διάθεση για προσφορά, άτομα αφοσιωμένα και προσηλωμένα στον στόχο για ένα σύγχρονο, εξωστρεφές, ευρωπαϊκών προδιαγραφών δημοκρατικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Απαιτεί στελέχη με ακαδημαϊκό ήθος όπως αρμόζει στη διοίκηση ενός ιδρύματος που υπηρετεί το πνεύμα, την επιστήμη και τις τέχνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμώ να συνεχίσω να προσφέρω τις δυνάμεις, τις γνώσεις και την εμπειρία μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θέτοντας υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματός μας, η εκλογή στο οποίο θα μου δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχω στη διαδικασία εκλογής του επόμενου Πρύτανη, σύμφωνα με το νέο μοντέλο Διοίκησης και εκλογής Όπως και σε όλη την μέχρι τούδε πορεία μου, προσπαθώ να κινούμαι με ίδιες δυνάμεις και μακριά από μηχανισμούς εξουσίας και χειραγώγησης. Το έργο μου κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Αντιπρύτανης (2019-2023) όσο και καθόλη την μέχρι τώρα πορεία μου εναπόκειται στη δική σας κρίση.

Το όραμα

Ένα σύγχρονο, εξωστρεφές, ευρωπαϊκών προδιαγραφών και δημοκρατικό δημόσιο πανεπιστήμιο με εμβέλεια και κύρος στον Διεθνή Ακαδημαϊκό Χάρτη, που θα εδραιωθεί ως ένα πρωτοπόρο φορέα Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμικής δημιουργίας, και θα λειτουργεί σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον ισάξιο των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων. Ένα Πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, λειτουργώντας χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και ιδεολογικές αγκυλώσεις, αλλά με σεβασμό στην ακαδημαϊκή και δημοκρατική παράδοση των ευρωπαϊκών και ελληνικών πανεπιστημίων.

Οι προκλήσεις και οι βασικοί στόχοι

Πιστεύω στον καθορισμό συγκεκριμένων και υλοποιήσιμων στόχων και όχι σε αόριστες και βαρύγδουπες προεκλογικές υποσχέσεις, που συνήθως προδίδονται από την σκληρή πραγματικότητα. Πεποίθησή μου είναι ότι η παραγωγή αποτελεσματικού έργου από τη Διοίκηση του πανεπιστημίου απαιτεί, βασικά, μεθοδική και συστηματική δουλειά, με σωστό προγραμματισμό και συνεχή παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των στόχων.

Με βάση τα παραπάνω, η στοχοθεσία της νέας διοίκησης του πανεπιστημίου μας θα πρέπει να απαντά στις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και περιλαμβάνει τους ακόλουθους βασικούς στόχους:

1. Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το ΑΠΘ θα πρέπει να καταστεί πόλος σταθερότητας και να επιβεβαιώσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το καθιέρωσαν στη συνείδηση του κόσμου ως το μεγαλύτερο και εγνωσμένου κύρους, διεθνώς, πανεπιστήμιο της χώρας μας.

2. Την ανάπτυξη ενός πανεπιστημιακού περιβάλλοντος εφάμιλλου των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας υποδομών όσο και σε επίπεδο συνθηκών ασφαλούς λειτουργείας που θα βελτιώνει την καθημερινότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα ενισχύει το κύρος του Ιδρύματος και την αναπτυξιακή του προοπτική.

3. Τη συνέχιση της πορείας ανάπτυξης του Ιδρύματος, με γνώμονα την παραγωγή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου.

4. Την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΠΑ, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ κλπ.), πέρα του τακτικού προϋπολογισμού, για την συντήρηση, αναβάθμιση και ανάπτυξη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού και την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας.

5. Αξιοποίηση της μεγάλης περιουσίας του Α.Π.Θ. επ’ ωφελεία του πανεπιστημίου και των φοιτητών/τριών του. 6. Την αξιοποίηση της ευελιξίας και διεπιστημονικότητας που προσφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (διπλά και διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών, προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης και σύντομης διάρκειας). Η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών οφείλει να αποτελεί μια δυναμική διεργασία μέσα από διαδικασίες συστηματικής παρακολούθησης, αξιολόγησης και πιστοποίησής τους.

7. Ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των σπουδών με την ενίσχυση των συνεργασιών με ξένα Πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα και την ανάπτυξη ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών και προπτυχιακών προγραμμάτων σε επιστημονικά πεδία που το Α.Π.Θ. διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.

8. Εδραίωση του Α.Π.Θ. ως ενός πρωτοπόρου και καταξιωμένου πανεπιστημιακού κέντρου έρευνας και καινοτομίας με την ενίσχυση της δυναμικής των ερευνητικών ομάδων και τη δημιουργία κέντρων αριστείας στην έρευνα σε τομείς αιχμής, παράλληλα με την υποστήριξη της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε τομείς που υστερούν σε ευκαιρίες χρηματοδότησης, τη διασύνδεση της έρευνας με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας και τη βελτίωση της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

9. Ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του Α.Π.Θ. με την ανάπτυξη και διαχείριση των ψηφιακών υποδομών του και την απλούστευση των διαδικασιών των υπηρεσιών του μέσω της ηλεκτρονικοποίησής τους.

10. Την απλοποίηση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών υλοποίησης των ερευνητικών προγραμμάτων από τον ΕΛΚΕ και τη διευκόλυνση της διαδικασίας υποβολής ερευνητικών προτάσεων.

11. Διασύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία, με άξονες το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην πόλη και την κοινωνία και την ανάδειξη του κοινωνικού του χαρακτήρα, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της παραγόμενης γνώσης και έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας και της εδραίωσης μηχανισμού παρακολούθησης και επικοινωνίας με τους απόφοιτους.

12. Προώθηση της ισότητας των φύλων, της καταπολέμησης κάθε είδους διακρίσεων και παρενοχλητικής συμπεριφοράς και της πολιτικής ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και σε όλες τις διαδικασίες (εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές) και δραστηριότητες της ακαδημαϊκής ζωής.

13. Την οργάνωση της διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική καθημερινή διαχείριση και επίλυση προβλημάτων και την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

14. Τη δημοκρατική λειτουργία διοικητικών δομών και διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Διοίκηση με ανθρώπινο πρόσωπο, βασιζόμενη στη συνεργατική σχέση και την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ διοικητικών αρχών και διοικούμενων και με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές της δημόσιας διοίκησης. 15. Την εστίαση στα φλέγοντα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαμονής, διαβίωσης και υποστήριξης των σπουδών των φοιτητών/τριών.

Οι βασικοί αυτοί στόχοι θα συμπληρωθούν, ομαδοποιηθούν και αναλυθούν σε επιμέρους στόχους και με τη δική σας συνεισφορά σε επόμενη επικοινωνία μας.

Μια υπόσχεση

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες, φίλες και φίλοι,

Η εποχή των συνεχιζόμενων κρίσεων και του μετασχηματισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαιτεί μια στιβαρή, αξιόπιστη και συνεπή διοίκηση που θα υπηρετεί το πανεπιστήμιό μας με αφοσίωση, ακαδημαϊκό ήθος και υψηλά ποιοτικά πρότυπα, μια διοίκηση που θα πορεύεται με άξονες τη γνώση, τη σοβαρότητα, την μετριοπάθεια και τη συναίνεση.

Δεν θα προβώ σε αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις με στόχο τον ανούσιο εντυπωσιασμό.

Αυτό, όμως, που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι αν με τιμήσετε με τη ψήφο και την πρώτη προτίμησή σας, θα εργαστώ με πλήρη αφοσίωση, σύστημα και μεθοδικότητα, χωρίς εξαρτήσεις, για την επίλυση των προβλημάτων και την επίτευξη του στόχου για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δημόσιο πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τη διοικητική εμπειρία που αποκόμισα από την πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά.

Θέτω στην κρίση σας, μακριά από κάθε είδους μηχανισμό, την πορεία και το έργο μου στη διοίκηση του ιδρύματος και την κύρια υπόσχεση που σας δίνω».

Στα μέσα Μαρτίου έκανε γνωστές τις προθέσεις του και ο Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Παναγιώτης Σεφερλής, ο οποίος στην ανακοίνωσή του σημείωνε:

«Αγαπητές Συναδέλφισσες και Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου για το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματός μας με απώτερο σκοπό τη θέση του Πρύτανη. Θέτω ως απόλυτο στόχο και δέσμευση, η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΑΠΘ να αριστεύει σε εκπαίδευση και έρευνα στη βάση θεμελιωδών αρχών όπως η συναίνεση, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η διάθεση προσφοράς.

Δικαιούμαστε μια δυναμική και ευέλικτη διοίκηση, με απόλυτη διαφάνεια και αξιόπιστες διαδικασίες, που να ενισχύει το έργο της κοινότητας του ΑΠΘ, εκμεταλλευόμενη κάθε δυνατότητα του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της.

Πιστεύω ότι η καθημερινή προσπάθεια όλων μας, για την επίτευξη του πολυδιάστατου και κοπιώδους ακαδημαϊκού έργου μας πρέπει να ενισχύεται, να ανταμείβεται και να προβάλλεται με βέλτιστες εσωτερικές λειτουργίες σε επίπεδο Ιδρύματος, οι οποίες, παράλληλα με συντονισμένες δράσεις εξωστρέφειας, να αναδεικνύουν το ΑΠΘ σε ισχυρό ακαδημαϊκό Ίδρυμα με παγκόσμιο αποτύπωμα.

Επιθυμώ τη συνεργασία όλων μας για τη διαρκή ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών μέσω στοχευμένων διεπιστημονικών συνεργειών εντός και εκτός του ΑΠΘ, για την επίτευξη υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, ώστε οι απόφοιτες και οι απόφοιτοι μας να διαμορφώνουν ως διακεκριμένα μέλη τη δημιουργική και αξιοκρατική κοινωνία.

Θεωρώ αναγκαία την περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας της ερευνητικής κοινότητας του ΑΠΘ για πρωτοποριακή βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε όλο το φάσμα των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει, που αποτελεί εφαλτήριο για την ανάδειξη του Ιδρύματός μας σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς παραγωγής νέας γνώσης και ευημερίας.

Οραματίζομαι το Πανεπιστήμιο που νοιάζεται και φροντίζει καθημερινά κάθε φοιτήτρια και κάθε φοιτητή, ώστε να εκπληρώσουν τους πόθους και τις φιλοδοξίες τους εντός ενός οικείου περιβάλλοντος γνώσης, προσφοράς και καλλιέργειας.

Σε ένα παγκόσμιο γίγνεσθαι όπου τα Πανεπιστήμια καλούνται να προσαρμόζονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και απαιτήσεις, το ΑΠΘ, με τη δυναμική των μελών του, οφείλει να είναι συνδιαμορφωτής και τολμηρός πρωταγωνιστής στο διεθνές τοπίο. Απευθύνομαι σε όλες και όλους, δεσμεύομαι απέναντι σε όλες και όλους, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, τις ερευνήτριες και τους ερευνητές μας, τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους καθώς και το διοικητικό προσωπικό ότι θα υπηρετήσω με ευθύνη το Ίδρυμα ώστε να δημιουργήσουμε μαζί το Πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε.

Το όραμα και οι δεσμεύσεις μου παρουσιάζονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα panosseferlis.wixsite.com/auth. Προσδοκώ στη συζήτηση και στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών που θα αναδείξουν το δημιουργικό και συλλογικό πνεύμα της Κοινότητάς μας».

Στις αρχές Απριλίου, γνωστοποίησε τις προθέσεις του και ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ και πρόεδρος του ΕΛΚΕ Στράτος Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρει:

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Επικοινωνώ μαζί σας καθώς θα ήθελα να σας ανακοινώσω την απόφασή μου να είμαι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών στο Συμβούλιο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι να αποκτήσει το ΑΠΘ μια ισχυρή διοίκηση με συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο για το μέλλον του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας. Η εκλογή του Πρύτανη και των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης εκτιμώ ότι θα πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλά κριτήρια, με σημαντικότερα την προσωπικότητα, τη συνέπεια, το όραμα, το πρόγραμμα που θα καταθέσουμε ενώπιον σας για το μέλλον του Πανεπιστήμιου μας, καθώς και την ομάδα των αντιπρυτάνεων και των συνεργατών που θα κληθεί να το υλοποιήσει.

Η πορεία προς την υλοποίηση των στόχων μας οφείλει να είναι ομαδική. Με απαραίτητη προϋπόθεση τη συνεργασία με το Συμβούλιο Διοίκησης, τη Σύγκλητο, τις Σχολές και τα Τμήματα χωρίς διακρίσεις.

Μόνο με συλλογική συνεκτικότητα και αναλογική ανάληψη της ευθύνης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε προς όφελος του ΑΠΘ και της πανεπιστημιακής κοινότητας, μια σειρά από ζητήματα όπως:

η αξιοποίηση των ΝΠΔΔ (αγρόκτημα, φοιτητική λέσχη, πανεπιστημιακή δάση), η αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών, η ίδρυση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας, η μετεξέλιξη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, η περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών του ΕΛΚΕ, η αναβάθμιση των κτηρίων και συνολικά του campus, η ασφαλής λειτουργία του ΑΠΘ, ως δημόσιου χώρου, με απόλυτη ακαδημαϊκή ελευθερία, χωρίς ανοχή σε παράνομες πράξεις, ο ρόλος του ΑΠΘ στα επόμενα βήματα της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, η ενίσχυση του πυλώνα της διά βίου εκπαίδευσης, η άνοδος του ΑΠΘ στις διεθνείς κατατάξεις, τα μισθολογικά των μελών ΔΕΠ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, διαθέτω την εμπειρία, τις ικανότητες και τη θέληση να συμβάλλω στην οικοδόμηση μιας νέας εποχής για το ΑΠΘ. Σας ζητώ να μου δώσετε την ευκαιρία. Δεσμεύομαι να εργαστώ για το ΑΠΘ με όλες μου τις δυνάμεις.

Το ΑΠΘ ως δημόσιο πανεπιστήμιο, την επόμενη τετραετία, λίγο πριν τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, είναι απαραίτητο να λειτουργεί δημοκρατικά και συμπεριληπτικά, να σέβεται τη διάσταση του φύλου, να ενσωματώσει καλές πρακτικές βιωσιμότητας και να αποτελεί φάρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα μας».

Δεύτερος Πρύτανης στο ΑΠΘ μέσα στον ίδιο μήνα;

Με τη διαδικασία να έχει οριστεί για τις 24/5, δεν αποκλείεται το ΑΠΘ μέσα στον ίδιο μήνα να εκλέξει δύο Πρυτάνεις.

Και αυτό γιατί πριν από λίγες ημέρες και έπειτα από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, εξελέγη νέος Πρύτανης.

Ο Δημήτρης Κωβαίος διαδέχεται τον Νικόλαο Παπαϊωάννου, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο συμμετέχει καταλαμβάνοντας την 8η θέση.

Ο κ. Κωβαίος έλαβε 32 ψήφους, ενώ 18 έλαβε ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης.

Η θητεία του νέου Πρύτανη του ΑΠΘ θα έχει ισχύ έως και τις 31 Αυγούστου 2023.

Ωστόσο, εάν η διαδικασία κηρυχθεί άγονη, τότε η θητεία θα παραταθεί, έως ότου εκλεγεί το νέο Συμβούλιο Διοίκησης από το οποίο θα προκύψει και ο νέος Πρύτανης.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα