Το Babywearing Dance είναι ο χορός που θα λατρέψουν οι γονείς στη Θεσσαλονίκη

Η καθηγήτρια χορού, Δώρα Μελά, μας ξεναγεί στο σύμπαν του χορού για γονείς και βρέφη σε μάρσιπο.

Parallaxi
το-babywearing-dance-είναι-ο-χορός-που-θα-λατρέψουν-οι-427882
Parallaxi
Η Δώρα Μελά κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος Baby Wearing Dance

Πρόκειται ίσως για το πιο διασκεδαστικό πρόγραμμα χορού, ακόμα και αν δεν έχεις παιδί, ακόμα κι αν κάθεσαι και χαζεύεις τους συμμετέχοντες από μια γωνιά. Το Babywearing Dance, χορός με το μωρό στο μάρσιπο, είναι μια τάση που κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα και αρχίζει σταδιακά να αγκαλιάζεται από μαμάδες και μπαμπάδες στη Θεσσαλονίκη.

Η Δώρα Μελά, δασκάλα χορού στη Θεσσαλονίκη εδώ και επτά χρόνια, σχεδιάζει και διδάσκει το Babywearing Dance από το 2017. «Η πρώτη προσέγγιση έγινε το 2017 από τα κορίτσια του Midwives (Ειρήνη Αβραμίδου, Πασχαλίνα Καμπουρίδου), το χώρο στον οποίο διδάσκεται το πρόγραμμα και τη βρήκα μία πολύ καλή ευκαιρία εξέλιξης της δουλειάς μου ως δασκάλα χορού. Νιώθω πολύ τυχερή που μπορώ και παρακολουθώ από κοντά αυτό το ”χτίσιμο” της σχέσης ανάμεσα στο παιδί και το γονέα και που μπορώ να είμαι διαμεσολαβητής ώστε αυτό να επιτυγχάνεται με έναν τόσο όμορφο τρόπο. Απολαμβάνω πολύ να βλέπω τις εκφράσεις των βρεφών κατά τις διαφορετικές φάσεις του μαθήματος με αποκορύφωμα την απόλυτη χαλάρωση στην οποία έρχονται κατά το τέλος του. Πολλοί μπορεί να νομίζουν πως η μουσική σε συνδυασμό με την κίνηση δημιουργεί ένταση στα παιδιά αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Τα μωρά χαλαρώνουν και τις περισσότερες φορές κοιμούνται κατά τη διάρκεια της χορογραφίας», αναφέρει στην Parallaxi.

Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη για το μωρό αλλά και για τον γονέα; «Σε ό,τι αφορά το μωρό οι ασκήσεις του Babywearing Dance είναι διαμορφωμένες έτσι ώστε να θέτουν τα μέλη του σε κίνηση και να το ενδυναμώνουν. Ακόμη, καλλιεργείται η αντίληψη για το σώμα του και η ηρεμία μέσα από το ρυθμό και τη μουσική. Από την πλευρά του γονέα, το πρόγραμμα εστιάζει στην ενδυνάμωση του σώματος μέσω του χορού και στην εξοικείωση με το ρυθμό. To μεγαλύτερο όφελος που μπορεί να αποκομίσει ένας γονέας κατά το Babywearing Dance είναι ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί του. Ο χορός, το παιχνίδι και η μουσική τους φέρνουν ακόμη πιο κοντά κάνοντας αυτό το δεσμό πιο δυνατό. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ένα πρόγραμμα κατά το οποίο γονέας και παιδί βρίσκονται συνεχώς σε σωματική επαφή».

Το πρόγραμμα που επιμελείται η Δώρα Μελά αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Στο πρώτο μέρος του μαθήματος γίνεται ένα μικρό «ζέσταμα» για το μωρό και το γονέα. «Έτσι, προετοιμάζουμε το βρέφος σωματικά και το βοηθάμε να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του μαθήματος. Αντίστοιχα, ο γονέας προετοιμάζει και αυτός το σώμα του μέσα από ασκήσεις ενδυνάμωσης πάντα παρέα με το παιδί», σημειώνει. «Κατά το δεύτερο μέρος δουλεύουμε τη σχέση μας με το ρυθμό μέσα από πιο ελεύθερες στο χώρο ασκήσεις. Το τρίτο και πιο διασκεδαστικό μέρος αποτελεί η χορογραφία. Δε χρειάζεται να υπάρχει προηγούμενη σχέση με το χορό για να συμμετέχει κάποιος. Τα βήματα μαθαίνονται σταδιακά και η κινησιολογία είναι απλή ώστε να μπορούν να ακολουθούν όλοι».

Είναι αλήθεια πως, στο πρώτο άκουσμα της χορευτικής δραστηριότητας και της περιγραφής των λεπτομερειών της, ο νους πάει ευκολότερα σε μητέρες που παίρνουν αγκαλιά τα μωρά τους και δοκιμάζουν να αποκτήσουν αυτή τη σύνδεση μαζί τους μέσω της άσκησης. «Μέχρι στιγμής έχω συναντήσει περισσότερες μαμάδες στα μαθήματα για να είμαι ειλικρινής», επιβεβαιώνει η Δώρα Μελά. «Βέβαια, όσοι μπαμπάδες έχουν λάβει μέρος ήταν πραγματικά υπέροχοι! Δε διέκρινα καμία διαφορά απέναντι στην αντιμετώπιση του προγράμματος σε σχέση με τις μαμάδες που βρίσκονταν εκεί. Το γεγονός της μεγάλης αριθμητικής διαφοράς στη συμμετοχή ίσως και να σημαίνει κάτι. Προσωπικά θα το απέδιδα περισσότερο στο φόρτο της καθημερινότητας (οι περισσότερες μαμάδες κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα απέχουν από την εργασία τους) και όχι τόσο στο ότι κάποιος μπαμπάς διστάζει να συμμετέχει».

Άλλωστε, το Babywearing Dance είναι ένα μάθημα – εμπειρία και προτείνεται να το δοκιμάσει κάποιος ώστε να αντιληφθεί τα οφέλη σε όλο τους το φάσμα και να αφήσει κάθε δεύτερη σκέψη στην άκρη. «Η διαδραστικότητα του προγράμματος και η συνεχής αλληλεπίδραση ανάμεσα στο βρέφος και το γονέα δημιουργούν ισχυρά θεμέλια για τη μεταξύ τους σχέση. Ο κοινός χρόνος μέσα στην ίδια δραστηριότητα τους φέρνει πιο κοντά και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος το οποίο είναι ικανό να κάμψει όλους τους δισταγμούς». 

*Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν γονείς με βρέφη από 3 έως 18 μηνών | Για να μάθετε περισσότερα για τις ώρες και τις ημέρες των μαθημάτων καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, δείτε το σχετικό facebook event

Δυο λόγια για τη Δώρα Μελά

Η Δώρα Μελά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Είναι πτυχιούχος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Αν. Καφαντάρη καθώς και του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ενασχόλησή της με τα παιδιά ξεκίνησε το 2008 μέσα από τη συμμετοχή της σε παιδαγωγικά προγράμματα και παιδικές κατασκηνώσεις. Ακόμη, έχει εφαρμόσει η ίδια ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με θέμα: «Δημιουργικός Χορός στην Προσχολική Εκπαίδευση: Εκφραστική Κίνηση και Μουσικές Προτιμήσεις των Νηπίων». Το 2017 παρακολούθησε πρόγραμμα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης στη «Θεατρική Αγωγή» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ασχολείται με το χορό από την ηλικία των 3 ετών και έχει παρακολουθήσει μαθήματα χορού στη σχολή χορού της Αμαλίας Στρινοπούλου, στη σχολή χορού της Μπέτυς Βυτινάρου και στη σχολή χορού Αν. Καφαντάρη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού με καταξιωμένους χορευτές και χορογράφους στην Ελλάδα αλλά και σε σχολές τις Ευρώπης όπως το P.A.R.T.S και το Henny Jurriens Foundation . Ως χορεύτρια και χορογράφος έχει λάβει συμμετοχή σε φεστιβάλ χορού όπως τα Δημήτρια, το «Kapani Project», το φεστιβάλ Κόδρα, το Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης , το «δικό μου» φεστιβάλ χορού και το gala για την παγκόσμια ημέρα χορού που διοργανώνεται από το Σύλλογο Χορού Βορείου Ελλάδος.

Από το 2012 εργάζεται ως δασκάλα χορού στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2014 εργάζεται ως καθηγήτρια κλασικού και σύγχρονου χορού στις Σχολές Χορού Indancestrial.

Από το 2017 σχεδιάζει και διδάσκει το “Babywearing Dance”, ένα διαδραστικό πρόγραμμα χορού για γονείς και βρέφη σε μάρσιπο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα