Το Χατζόγλειο σχολείο που δεν έγινε ποτέ σχολείο

Έν α υποδειγματικό σχέδιο ανακαίνισης. Γιατί όχι μια νέα σχολική στέγη;

Parallaxi
το-χατζόγλειο-σχολείο-που-δεν-έγινε-πο-230276
Parallaxi

Δράσεις για την ανακαίνιση και την επαναχρησιμοποίηση του Χατζόγλειου Σχολείου και την ανάδειξή του σε σύγχρονο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πολυχώρο στην Κατερίνη προωθεί η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως ιδιοκτήτης του κτιρίου. Μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ανακαίνιση-επανάχρηση του Χατζόγλειου Σχολείου που γίνεται για πρώτη φορά στην Π.Ε. Πιερίας και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η Π.Ε. Πιερίας προχωρά στη σύνταξη φακέλου δημόσιας σύμβασης για την προκήρυξη της μελέτης εφαρμογής του έργου. Κεντρική ιδέα της προμελέτης είναι η πρόταση των αρχιτεκτόνων μηχανικών Άννας Χατζηευγενιάδου και Ζωής Λαυρεντάκη, που βραβεύθηκαν με το Β΄βραβείο στο σχετικό διαγωνισμό.

«Με δεδομένη την ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική και περιβαλλοντική σημασία του κτιρίου του Χατζόγλειου Σχολείου, καθώς και την ιστορική παρουσία του στην Πιερία και την πόλη της Κατερίνης, προωθούμε την επαναχρησιμοποίηση του, με στόχο να αναδείξουμε την ξεχωριστή ταυτότητά του μέσα από έναν σύγχρονο πολυχώρο, ικανό να φιλοξενήσει χρήσεις συνυφασμένες με την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, την παιδεία και τον πολιτισμό. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την τοπική κοινωνία, που θα μετατρέψει το Χατζόγλειο Σχολείο σε έναν κοινωνικό και πολιτιστικό πολυχώρο, ανοιχτό σε δραστηριότητες για όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες της περιοχής μας», υπογραμμίζει η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.

Η ιστορία

Το Χατζόγλειο Σχολείο, ιδιοκτησίας της Π.Ε. Πιερίας, συνολικού εμβαδού 2.767 τμ, που βρίσκεται επί των οδών Ειρήνης και Εφέσου γωνία, αρ. 61 του Δήμου Κατερίνης, πολεοδομικής ενότητας Εθνικού Σταδίου, αποτελείται από τμήμα υπογείου, ισόγειο και τρεις ορόφους. Το κτίριο κατασκευάσθηκε αρχικά ως καπναποθήκη και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως οικία από τον καπνέμπορο Θεόδωρο Χατζόγλου, από τη Σαμψούντα του Πόντου, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη και ασχολήθηκε με το καπνεμπόριο. Σε ηλικία 64 ετών ο Θεόδωρος Χατζόγλου έφυγε από τη ζωή, αφού πρώτα με ιδιόγραφη διαθήκη του κληροδότησε την καπναποθήκη του και την συνεχόμενη οικία του στο Ελληνικό Δημόσιο για να γίνει σχολείο και να φέρει το όνομά του.

Μετά την αποδοχή του κληροδοτήματος από το Δημόσιο το κτίριο παρέμεινε για πολύ χρόνο αναξιοποίητο και το 1999 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας,  η οποία μετά τη σχετική διαρρύθμιση του κτιρίου, εγκατέστησε σε αυτό αυτό το Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης Κατερίνης και το Κέντρο Νεότητας και Εργαστηρίων Θεάτρου και Κινηματογράφου. Επίσης, το κτίριο στέγασε το ΚΑΠΗ της πόλης, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Κατερίνης. Σήμερα το κτίριο είναι ιδιοκτησία της ΠΕ Πιερίας ως διαδόχου φορέα της Ν.Α. Κατερίνης.

Το 2008 το κτίριο του Χατζόγλειου Σχολείου σταμάτησε να λειτουργεί, καθώς η ανάγκη ετοιμότητας υποβολής προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδότησης για τη συντήρηση και επισκευή του, όπως επίσης η εξαρχής αμφίβολη στατική του επάρκεια, οδήγησε στη μελέτη στατικής έρευνας, στη μελέτη ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού και στη στατική ενίσχυση όλου του κτιρίου.

Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και της επαναχρησιμοποίησης του Χατζόγλειου Σχολείου, το τετραώροφο κτίσμα θα αναδιαμορφωθεί, με σκοπό να αποτελέσει ένα ζωντανό σημείο αναφοράς για την τοπική πολιτιστική κληρονομιά στον αστικό ιστό της Κατερίνης και να γίνει πόλος έλξης για κατοίκους σε επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, οι λειτουργικές ενότητες που αναμένεται να στεγάσει το ανακαινισμένο κτίριο του Χατζόγλειου Σχολείου στα τέσσερα βασικά του επίπεδα, συνολικού εμβαδού 2.767 τμ,  είναι οι εξής:

Ισόγειο:

Α.  Κέντρο Πληροφόρησης της Π.Ε. Πιερίας με μικρή αίθουσα διαλέξεων και προβολών

Β.  ΚΑΠΗ

– 1ος όροφος:

Γ.  ΚΕΔΔΥ – Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης

Δ.  Γραφεία Σχολικών Συμβούλων

– 2ος  όροφος:

Ε.  Α΄  Γραφειακοί χώροι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ε.  Β΄  Γραφειακοί χώροι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

– 3ος  όροφος:

Ζ.  Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, σε συνδυασμό με χώρο υποδοχής – φουαγιέ (που θα  περιλάβει υπηρεσίες όπως γραμματειακή υποστήριξη ενώ θα μπορεί να λειτουργεί παράλληλα ως εκθεσιακός χώρος) και κυλικείο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα