Το δικό μας Γιουσουρούμ

του Γιώργου Δημαρέλου Εικόνα: Ελένη Βράκα Πέρσι στην επιτροπή ποιότητα ζωής τέθηκε το θέμα της υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς στην οδό Νικηφόρου Ουρανού, το λεγόμενο Γιουσουρούμ. Δεν είχα πάει στην πιλοτική διοργάνωση που είχε γίνει μέσα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά από όσους πήγαν άκουσα τα καλύτερα και όσον αφορά στην αισθητική μεριά του εγχειρήματος […]

Parallaxi
το-δικό-μας-γιουσουρούμ-20072
Parallaxi
pazari.jpg

του Γιώργου Δημαρέλου

Εικόνα: Ελένη Βράκα

Πέρσι στην επιτροπή ποιότητα ζωής τέθηκε το θέμα της υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς στην οδό Νικηφόρου Ουρανού, το λεγόμενο Γιουσουρούμ.

Δεν είχα πάει στην πιλοτική διοργάνωση που είχε γίνει μέσα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά από όσους πήγαν άκουσα τα καλύτερα και όσον αφορά στην αισθητική μεριά του εγχειρήματος και όσον αφορά στην μετέπειτα καθαριότητα του χώρου.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η αρνητική στάση των επιχειρηματιών της περιοχής αλλά και των διάφορων επιμελητηρίων κατά τη συζήτηση του θέματος. Και αν για τα επιμελητήρια μπορώ να αντιληφθώ την συνδικαλιστική διάσταση του θέματος για τα μέλη τους, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Είχα την τύχη να περάσω τα φοιτητικά μου χρόνια στην Αγγλία και όσες φορές ήμουν Σαββατοκύριακα στο Λονδίνο, δεν έχανα την ευκαιρία να επισκέπτομαι τα Σάββατα την υπαίθρια αγορά του Portobello στο Notting Hill. Δε χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω για την συνδρομή της υπαίθριας αγοράς στην αναβάθμιση της περιοχής, αλλά του τουριστικού προϊόντος του Λονδίνου. Έργο έγινε με τον Hugh Grant και την Julia Roberts.

Αυτό είναι το πρόβλημα στη χώρα μας. Ότι δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε και προτιμούμε να χωριζόμαστε στους μεν και τους δεν. Αντί να έρθουν μαζί οι επιχειρηματίες της περιοχής και οι ενδιαφερόμενοι για την υλοποίηση της υπαίθριας αγοράς και να καταθέσουν από κοινού την πρόταση με ιδέες για την εν γένει αναβάθμιση της περιοχής, έπρεπε και σ’ αυτό να χωριστούν σε στρατόπεδα. Ας είναι, είμαι σίγουρος ότι όταν αρχίσει να λειτουργεί η υπαίθρια αγορά και καθιερωθεί ως ένας θεσμός, σύντομα θα ακολουθήσουν και οι λοιποί επαγγελματίες της περιοχής που θα ζητήσουν να ενταχθούν και αυτοί με τα ανοιχτά τους καταστήματα.

Έχω μια αισιοδοξία, ότι η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει έναν τουριστικό πόλο έλξης, που λείπει σήμερα από την πόλη μας. Και αυτό είναι το ζητούμενο, να κάνουμε καινούρια πράγματα στη Θεσσαλονίκη.

*Στην 5η τακτική του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη διάθεση κοινόχρηστου χώρου στην οδό Νικηφόρου Ουρανού για τη λειτουργία μια φορά το μήνα του «Γιουσουρούμ» . Η διάθεση του χώρου, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις υπαίθριες (Κυριακάτικες) Αγορές, θα γίνεται για μία φορά το μήνα στην Ομοσπονδία Μακεδονίας «Μέγας Αλέξανδρος – ΡΟΜ», η οποία θα υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ειδικό κανονισμό λειτουργίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και θα επιβλέπει την καθαριότητα και ευταξία της ευρύτερης περιοχής. Ο κοινόχρηστος χώρος που διατίθεται περιλαμβάνει την οδό Ν. Ουρανού, στο τμήμα από την οδό Λήμνου έως την οδό Μινωταύρου και τις οδούς Αχελώου και Φρίξου, άνωθεν της οδού Ν. Ουρανού. Προϋπόθεση για την απόφαση διάθεσης του χώρου είναι να παραμένουν ανοικτές για την κυκλοφορία των οχημάτων οι οδοί Μινωταύρου και Λήμνου οι οποίες είναι και οι δίοδοι προς τη δυτική είσοδο της πόλης, την οδό Γιαννιτσών και τον σταθμό των ΚΤΕΛ.

Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου εκπρόσωποι των εμπόρων σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν παράσταση, ζητώντας από το δήμο να αναθεωρήσει τη στάση του. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης καλούνται να εγκρίνουν τον κανονισμό λειτουργίας της υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς από τις οκτώ το πρώι μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Αντίθετοι οι έμποροι και το Εμπορικό επιμελητήριο. Η μάχη της Δευτέρας έρχεται. 

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα