Το Φεστιβάλ θυμάται πάντα τον Τεό

Η εμβληματική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Αναπαράσταση" προβλήθηκε στο καθολικά προσβάσιμο και κατάμεστο "Ολύμπιον"

Parallaxi
το-φεστιβάλ-θυμάται-πάντα-τον-τεό-932439
Parallaxi

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας Αναπαράσταση (1970) του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στο κατάμεστο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που πραγματοποιεί το Φεστιβάλ στον αξέχαστο Έλληνα δημιουργό.

Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό της Θεσσαλονίκης είχε τη μοναδική ευκαιρία, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, να απολαύσει στη μεγάλη οθόνη μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού σινεμά.

Η προβολή της ταινίας περιλάμβανε ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing].

Η φετινή καθολικά προσβάσιμη προβολή, όπως και κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Alpha Bank, τον χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ο οποίος συστήθηκε και περιέγραψε τον εαυτό του με όρους προσβασιμότητας, προτού καλωσορίσει το κοινό και τους καλεσμένους:

«Είμαι περίπου 1,80, φοράω γκρι σακάκι και μπλου τζιν, τα μαλλιά μου είναι λίγο ανακατεμένα και φοράω στρογγυλά γυαλιά. Η ταινία που θα δούμε και θα ακούσουμε σήμερα είναι η πρώτη ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη του ελληνικού σινεμά, Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Η Αναπαράσταση δίνει τον τόνο σε ολόκληρο το φετινό Φεστιβάλ και αποτελεί την αφορμή για μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις: δυο εκθέσεις, την προβολή ενός ντοκιμαντέρ και μια ειδική δίγλωσση έκδοση. Η ταινία γυρίστηκε το 1970 και προβλήθηκε εδώ, στο Φεστιβάλ, κερδίζοντας τότε πέντε βραβεία.

Παράλληλα, ξεκίνησε ένα ολόκληρο ρεύμα για το ελληνικό σινεμά, σηματοδοτώντας και την έναρξη της λαμπρής πορείας του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα είναι μαζί μας ο φίλος μου, ο Διονύσης Σαμιώτης, γιος του θρυλικού παραγωγού της ταινίας, του Γιώργου Σαμιώτη. Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκονται εδώ οι δυο γιοι του πρωταγωνιστή Γιάννη Τότσικα, οι Αποστόλης και Θανάσης Τότσικας. Θέλω βέβαια να ευχαριστήσω περισσότερο από κάθε άλλο την οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τις κόρες του, Άννα, Κατερίνα και Ελένη, και βέβαια τη σύντροφο και αγαπημένη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς και παραγωγό σε πολλές από τις ταινίες του, τη Φοίβη Οικονομοπούλου-Αγγελοπούλου».

Πέντε βραβεία στο 11ο Φεστιβάλ

Ταινία ορόσημο για τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, απέσπασε πέντε βραβεία στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, Φωτογραφίας για τον Γιώργο Αρβανίτη, Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Τούλα Σταθοπούλου και Βραβείο Κριτικών για Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους), καθώς και Ειδική Μνεία από τη FIPRESCI στην Μπερλινάλε. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τούλα Σταθοπούλου, Γιάννης Τότσικας, Θάνος Γραμμένος, Πέτρος Χοϊδάς, Μιχάλης Φωτόπουλος, Γιάννης Μπαλάσκας. Το σενάριο είναι των Θόδωρου Αγγελόπουλου, Στρατή Καρρά και Θανάση Βαλτινού, η διεύθυνση φωτογραφίας του Γιώργου Αρβανίτη, το μοντάζ του Τάκη Δαυλόπουλου, ο ήχος του Θανάση Αρβανίτη, η μουσική του Τάσου Χαλκιά, τα σκηνικά του Μικέ Καραπιπέρη και η παραγωγή του Γιώργου Σαμιώτη.

Χρυσός Αλέξανδρος στη Finos Film

Σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Κυριακή στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απένειμε τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στην εταιρεία παραγωγής Finos Film για την πολύτιμη προσφορά της στον ελληνικό κινηματογράφο.

Τη βράβευση προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφάσισε φέτος να τιμήσει την πιο ιστορική εταιρεία παραγωγής σε όλη την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου, τη Finos Film.

Έχουν περάσει 80 χρόνια από την ίδρυσή της και είμαι εδώ με τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, έναν άνθρωπο που έχει μελετήσει βαθιά την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και έχει επιμεληθεί μια ειδική συλλεκτική έκδοση που θα μοιραστεί στο κοινό της σημερινής προβολής».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Τριανταφυλλίδης, αναφέροντας τα εξής: «Η πρώτη ταινία της Finos Film ήταν Η φωνή της καρδιάς, που προβλήθηκε το 1943.

Τρία χρόνια νωρίτερα, το 1940, Το τραγούδι του χωρισμού ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε σε ελληνικό έδαφος, μια ταινία που δημιούργησε ο Φίνος με μηχανήματα που είχε φτιάξει ο ίδιος.

Από πολλές απόψεις, η Finos Film, και ειδικά ο Φίνος, είναι μια μοναδική περίπτωση στον παγκόσμιο κινηματογράφο, καθώς ο Φίνος ήταν ο χρηματοδότης, ο παραγωγός, ο γενικός επιμελητής και ο δημιουργός των ταινιών του.

Στην ουσία έφτιαξε τον ελληνικό κινηματογράφο, του έδωσε φωνή και εικόνα, τον έκανε εμπορεύσιμο και σοβαρό προϊόν. Ταξίδεψε σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάννες, πήγε στα Όσκαρ, έκανε σινεμασκόπ με στερεοφωνικό ήχο. Οι ταινίες του, αμιγώς εμπορικά επιτεύγματα, αντέχουν, ψυχαγωγούν και αγαπιούνται μέχρι και σήμερα.

Είναι προς τιμήν του Ορέστη Ανδρεαδάκη που βραβεύει τη Finos Film και τον Φίνο –που είναι το ένα και το αυτό– με αυτό τον Χρυσό Αλέξανδρο γιατί και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τού οφείλει πολλά.

Ο Φίνος ήταν συνεχώς παρών στο Φεστιβάλ, από την πρώτη μέρα του θεσμού, το 1960, μέχρι και τρεις μήνες πριν πεθάνει, τον Οκτώβριο του 1976».

Στη συνέχεια, μίλησε ο Στάθης Καμβασινός, εκπρόσωπος και υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας, στον οποίο απονεμήθηκε ο τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος για τη συνεισφορά της Finos Film στον ελληνικό κινηματογράφο.

«Θέλω να ευχαριστήσω, εκπροσωπώντας όλη την ομάδα της Finos Film, το Φεστιβάλ για αυτή την τόσο τιμητική διάκριση. Θέλω να τονίσω, όμως, πως αυτό το βραβείο ανήκει στον ιδρυτή της εταιρείας –όπως είπε ο Ιάσονας ήταν ταυτισμένα αυτά τα δύο– στον Φιλοποίμενα Φίνο και τη Finos Film.

O εκπρόσωπος της Finos Film Στάθης Καμβασινός (αριστερά) και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ήταν ένας δημιουργός και μαχητής, ο οποίος, σχεδόν 80 χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 1943, παρουσίασε στο ελληνικό κοινό μία άρτια ελληνική παραγωγή, την ταινία Η φωνή της καρδιάς, στο σινεμά Ρεξ της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα. Η επιτυχία της ταινίας ήταν μεγαλειώδης.

Το κοινό, μέσα στην καρδιά της Κατοχής, θέλοντας να εκφράσει την άκρατη χαρά του, ξεχύθηκε στους δρόμους και έκανε πορεία μέχρι την Ομόνοια. Ήθελε στην ουσία να πει ένα ευχαριστώ σε αυτόν τον δημιουργό.

Σαν να του έλεγε “προχώρα” και εκείνος, ανακουφισμένος και δικαιωμένος, έκανε πράξη την προτροπή τους. Διέγραψε μια λαμπρή πορεία, με διεθνή πολιτισμικό αντίκτυπο για την Ελλάδα.

Ογδόντα χρόνια χρόνια μετά, οι απόγονοι των ανθρώπων που είδαν την ταινία νομίζω ότι έχουν καταγεγραμμένο στη συνείδησή τους το θρυλικό σήμα Η Finos Film παρουσιάζει…

Ένα σήμα που δεν αποδίδει μόνο την αξία του φιλμ, αλλά όλων των καλλιτεχνών και των συντελεστών που στάθηκαν δίπλα του, και εκείνος με τη σειρά του τους ανέδειξε, τους ενθάρρυνε, τους ενέπνευσε, τους καθιέρωσε. Και πέρασαν όλοι τους στην αθανασία. Πολλές φορές νομίζω ότι αρκεί αυτό το σήμα χωρίς να ενδιαφέρει τόσο ποια ταινία θα ακολουθήσει. Είναι το σήμα πιστοποίησης και εγγύησης της ψυχαγωγίας που θα ακολουθήσει στη συνέχεια».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και η αγαπημένη ελληνική κωμωδία Ο φίλος μου, ο Λευτεράκης, του 1963, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με τους Μάρω Κοντού, Ντίνο Ηλιόπουλο, Κώστα Βουτσά, Γιώργο Κωνσταντίνου, Καίτη Πάνου και Χρήστο Τσαγανέα. Επίσης, στο κοινό μοιράστηκε και ειδική συλλεκτική έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα