Το Καρατάσιου που θέλουμε
Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για την εκμετάλλευση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Αυτές είναι οι αντιρρήσεις των κατοίκων της περιοχής.
Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για την κατασκευή γηπέδου του ΠΑΟΚ 30.000 με 35.000 θέσεων στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, όπου θα πλαισιώνεται από ξενοδοχείο, εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικούς ξενώνες με τις ανάλογες θέσεις στάθμευσης.
Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες για το Καρατάσιου που δυστυχώς δεν αναφέρονται και περνιούνται αψήφιστα. Το Καρατάσιου βρίσκεται στη δυτική μεριά της πόλης, με τη γιγάντια περιβαλλοντική επιβάρυνση και με τις μηδενικές αναπλάσεις, ανάμεσα στις ροές των χειμάρρων, τους βορειοδυτικούς ανέμους την περιφερειακή οδό, τα δύο μεγάλα νοσοκομεία και τους οικισμούς Ανθοκήπων-Καρατάσιου Πολίχνης και αποτελεί κεντρικό ρυθμιστή του μικροκλίματος της περιοχής και του μακροκλίματος ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Βιωσιμότητας Πρασίνου Θεσσαλονίκης ΟΡΘΕ-ΑΠΘ, η πράσινη αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων θα ενισχύσει σημαντικά τη ζώνη πρασίνου της Θεσσαλονίκης διπλασιάζοντας το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο. Σήμερα αναλογεί μόλις στα 2,47μ2/κάτοικο την ώρα που το ευρωπαϊκό κατώτατο όριο αγγίζει τα 10μ2/κάτοικο. Επίσης η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλη την Ευρώπη. Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου 689 στρεμμάτων είναι η μεγαλύτερη αδόμητη έκταση που έχει απομείνει σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και η τελευταία ευκαιρία για να αναπνεύσει η περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Δυτική πλευρά της πόλης.
Το Καρατάσιου είναι χαρακτηρισμένο Ανταλλάξιμο Κτήμα με αρ.ΑΚ 11978 που σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για κοινωφελείς σκοπούς και δημόσιες χρήσεις. Για το ιδιοκτησιακό του ερίζουν τα τελευταία 15 χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τελευταία κατοχύρωση του Καρατάσιου στο Εθνικής Άμυνας.
Πριν από 10 χρόνια αποδόθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον τότε Δήμο Πολίχνης 120 στρέμματα για 30 χρόνια, όπου μέσα από το πρόγραμμα ”ΘΗΣΕΑΣ” της τοπικής αυτοδιοίκησης έγιναν έργα ανάπλασης, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού που κόστισαν περισσότερο από 1.000.000 ευρώ και σήμερα τα χαίρονται καθημερινά οι συμπολίτες μας. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει αναπτυχθεί από συλλόγους, φορείς και πολίτες ένα κίνημα υπεράσπισης του Καρατάσιου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, με απώτερο σκοπό την αποτροπή τσιμεντοποίησης και οικοπεδοποίησής του. Έχουν γίνει πληθώρα ενημερωτικών εκδηλώσεων και περισσότερες από 10 ερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την απόδοση και αξιοποίησή του ως ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.
Τα Δημοτικά Συμβούλια του πρώην Δήμου Πολίχνης,αλλά και του νυν Δήμου Παύλου Μελά μαζί με συλλόγους, φορείς και την τοπική κοινωνία έχουν εκφράσει πολλές φορές επίσημα τις θέσεις τους. Στο ψηφισμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Παύλου Μελά οι χρήσεις γης είναι ξεκάθαρες: Κοινόχρηστο πράσινο, αναψυχή, πολιτισμός, εκπαίδευση και αθλητισμός. Είναι προφανές ότι το όλο εγχείρημα με κορμό το γήπεδο του ΠΑΟΚ δεν συνάδει με τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης της περιοχής, το δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης του Καρατάσιου και τις κοινόχρηστες δράσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και το πιο σημαντικό είναι ότι προωθείται ένα τόσο καίριο θέμα χωρίς να ενημερώνονται το Δημοτικό συμβούλιο και η τοπική κοινωνία.
Με γνώμονα όλα αυτά, σύσσωμο όλο το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 16 Μαρτίου αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη επένδυση. Τέλος είναι αδύνατο να συνυπάρξουν τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, το 424 Στρατιωτικό και το Παπαγεωργίου με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με τα όσα συμβαίνουν εντός και πέριξ του στην διάρκεια ενός αγώνα. Το Καρατάσιου ως γνωστόν συνορεύει με τα δύο παραπάνω νοσοκομεία και τα χωρίζει μόνο η περιφερειακή οδός.
Τι θα μπορούσε όμως να γίνει για να αξιοποιηθεί το Καρατάσιου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών της Θεσσαλονίκης; Πρώτα όμως θα πρέπει να αποδοθεί στο Δήμο Παύλου Μελά, για να μπορέσει να το αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμος θα πρέπει να καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο διασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή του. Στα 689 στρέμματα του Καρατάσιου μπορούν να υπάρξουν χρήσεις και δράσεις που θα προκαλέσουν ανάπτυξη σε όλη τη γύρω περιοχή. Η πρόταση αξιοποίησης θα πρέπει να βασίζεται στην επανάχρηση των υφιστάμενων κτιρίων, στην εκμετάλλευση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και την αναζωογόνηση του ελεύθερου χώρου. Κύριο μέλημα η ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσα από σχετικές δράσεις και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Βασική προϋπόθεση του όλου εγχειρήματος θα πρέπει να είναι η απαγόρευση χρήσης αυτοκινήτου εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Καρατάσιου. Το ήδη υπάρχων περιμετρικό οδικό δίκτυο να χρησιμοποιηθεί ως ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος. Θεματικά Πάρκα Εκπαίδευσης και Αναψυχής που θα τα επισκέπτονται καθημερινά σχολεία και πολίτες όπου μέσω της ανταποδοτικότητας θα συντηρούνται οι εγκαταστάσεις τους. Πιο συγκεκριμένα Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε έκταση 100 στρεμμάτων, που εκτός της εκπαίδευσης των μαθητών θα παρέχει και αυτονομία ενέργειας.
Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής σε έκταση 50 στρεμμάτων.
Αθλητικό Πάρκο με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και μπιτς-βόλεϊ.
Πάρκα επιδεξιοτήτων-adventure park και παιδικές χαρές.
Συναυλιακοί χώροι και χώροι εκδηλώσεων στους ήδη υπάρχοντες χώρους που γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τα τελευταία 10 χρόνια.
Οι χρήσεις αυτές θα πλαισιώνονται από αναψυκτήρια και εστιατόρια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Οι στρατιωτικοί κοιτώνες μπορούν να μετατραπούν σε Πολιτιστικούς Ξενώνες, όπου σε συνεργασία με την ”Κίνηση των 5 Μουσείων της Θεσσαλονίκης” θα φιλοξενούνται επισκέπτες της πόλης και πολιτιστικές δράσεις της πόλης.
Στέγαση των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε πρώην στρατιωτικά κτίρια. Ως γνωστό το Καρατάσιου είναι χαρακτηρισμένος χώρος ”Καταυλισμού” σε περίοδο έκτακτων αναγκών και φανταστείτε τι μπορεί να γίνει στο Δήμο Παύλου Μελά των 150.000 κατοίκων σε περίπτωση σεισμού αν δεν υπάρχει αυτός ο χώρος ελεύθερος.
Στέγαση των Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής σε πρώην στρατιωτικά κτίρια.
Δημοτικοί αστικοί λαχανόκηποι σε έκταση 50-70 στρεμμάτων. Ήδη λειτουργούν άτυπα αστικοί λαχανόκηποι σε έκταση 20 στρεμμάτων και η συμμετοχή των πολιτών είναι πολύ μεγάλη, βρίσκοντας διέξοδο στην καθημερινότητα και καλλιεργώντας λαχανικά για την οικογένεια.
Πριν από 2 χρόνια η παραπάνω πρόταση αξιοποίησης κατατέθηκε επίσημα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου στο Υπουργείο Οικονομικών και την υπογράφουν 55 Πολιτιστικοί, Αθλητικοί, Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι και Συλλογικότητες του Δήμου Παύλου Μελά. Στη συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης είναι θετικός και ο Δήμος Παύλου Μελά, μπορεί να τη χρηματοδοτήσει άμεσα και στο όλο εγχείρημα δεν απορρίπτεται η ιδιωτική συνέργεια με το Δήμο Παύλου Μελά, με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Στην Ελλάδα του 2016 και μέσα στην κοινωνικο – οικονομική κρίση είναι μέγα λάθος οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ να έρχονται σε αντιπαράθεση με την τοπική κοινωνία της Δυτικής Θεσσαλονίκης παρασυρόμενοι από ανθρώπους που το μόνο που κοιτάζουν είναι τα συμφέροντα τους. Η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά, όπως και των κατοίκων του είναι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ έγινε μεγάλη και λαοφιλή ομάδα όταν πήγαινε κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και όταν ήταν κοντά στους αδικημένους.
Η Πολιτεία τα τελευταία 15 χρόνια έχει ξεχάσει την περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η απόδοση και αξιοποίηση του Καρατάσιου ως πνεύμονα πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής έμεινε στις προεκλογικές υποσχέσεις. Σίγουρα θέλουμε επενδύσεις και ανάπτυξη στον τόπο μας, αλλά μία μεγάλη επένδυση πρέπει να σέβεται το περιβάλλον και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Για τον ΠΑΟΚ σίγουρα υπάρχουν αρκετές επιλογές περιοχών για την έδρα του γηπέδου του, αλλά και των λοιπών επενδυτικών σχεδίων του. Ίσως και στο μεγάλο σε έκταση και πληθυσμό δήμο μας, Παύλου Μελά.
Για εμάς όμως το Καρατάσιου είναι η τελευταία ευκαιρία και δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη.
Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου