Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Γιώργο Μιχαηλίδη
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Γιώργου Μιχαηλίδη.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Γιώργου Μιχαηλίδη του σκηνοθέτη, συγγραφέα, δασκάλου και ιδρυτή του «Ανοιχτού Θέατρου».
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ένας διανοούμενος της εποχής μας, μία σημαντική προσωπικότητα στο χώρο της Τέχνης αφήνει πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη μέσα από την πολύπλευρη προσφορά του στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Δεκάδες σκηνοθεσίες του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, θεατρική διδασκαλία με παράλληλη συγγραφική, ερευνητική και εκδοτική δραστηριότητα αποτυπώνονται στο πολύπλευρο έργο του που σφράγισε με το ανεξάρτητο κι ανήσυχο πνεύμα του, την πολυδιάστατη προσέγγισή του στα πράγματα και την υψηλή καλλιτεχνική του αισθητική.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1938, στη Νέα Ιωνία Αττικής. Ήταν παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Διέκοψε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική, στο Γκρατς της Αυστρίας, για να σπουδάσει Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1965, ιδρύει το Θέατρο Νέας Ιωνίας, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα. Λειτούργησε για δύο χρόνια μόνο, έως την επιβολή της δικτατορίας το 1967. Το 1972, μέσα στη δικτατορία, δημιουργεί το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην Κυψέλη, του οποίου η λειτουργία διακόπτεται το 1975. Παράλληλα, εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο». Το 1984 αρχίζει η λειτουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου.
Σκηνοθέτησε δεκάδες έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος, στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στην Πειραματική Λυρική Σκηνή.
Στην ελληνική τηλεόραση, σκηνοθέτησε, σε δικά του σενάρια, με μεγάλη επιτυχία ιστορικές σειρές όπως:
«Ο συμβολαιογράφος», «Οι άθλιοι των Αθηνών», Οι σκλάβοι στα δεσμά τους», «Κίτρινος φάκελος», «Τα Λαυρεωτικά», «Κάθοδος» κ.ά.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο του πνευματικού του έργου είναι το συγγραφικό, με τα μυθιστορήματα: «Πέτρος Δαρζέντας», «Η Πύλη», «Λάμδα», οι τριλογίες «Της Επανάστασης, της Μοναξιάς και της Λαγνείας» και «Άγιοι Έρωτες».
Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης στις εξής παραστάσεις: «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη (2006) «Τέλος καλό, όλα καλά» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη (2005) «Ικέτιδες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη (1983) «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε ντε Βέγα σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη (1977) «Σχολείο γυναικών» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη (1976) «Οι εχθροί» του Μαξίμ Γκόργκυ σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη (1975)