Life

Το λεύκωμα που φέρνει μοναδικά τον δήμο Δέλτα στο προσκήνιο!

Αξίζει την προσοχή και την πιο ενδελεχή ματιά σας.

Parallaxi
το-λεύκωμα-που-φέρνει-μοναδικά-τον-δήμ-484509
Parallaxi
Εικόνα από τις σελίδες 22 και 23 του λευκώματος / Πάνω αριστερά, εικόνα: Μάρκος Μαρκούδης / Κάτω αριστερά: GK Photography / Δεξιά: Αγοραστός Παπατσάνης

Ένα λεύκωμα που προσφέρει γνώσεις για όλη την ιστορία, τη λαογραφία, την οικονομία και τις ομορφιές του Δήμου Δέλτα παρουσιάστηκε από τη δημοτική διοίκηση μέσα στο καλοκαίρι (σ.σ. πρόκειται για την απερχόμενη πλέον διοίκηση, μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών).

Σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλάστρας τον Ιούνιο, το λεύκωμα «Δήμος Δέλτα | ιστορία – λαϊκή παράδοση – βιομηχανία – αγροτική παραγωγή – φυσική ομορφιά» παρουσιάστηκε στο κοινό με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι μπορεί κανείς να το αναζητήσει και στην ψηφιακή του μορφή στο site του Δήμου Δέλτα.

Το εξώφυλλο της έκδοσης

Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνεται η εξέλιξη των σημερινών Κοινοτήτων αλλά και ιστορίες των ανθρώπων από την αρχαιότητα ως την περίοδο της Οθωμανοκρατίας, από τον Μακεδονικό Αγώνα και την Απελευθέρωση ως τον Μεσοπόλεμο, από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την εθνική αντίσταση ως τα μεταπολεμικά χρόνια. Περιλαμβάνεται, επίσης, η εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής κατά τη μεταπολίτευση, μέσα από τους μεταρρυθμιστικούς της αυτοδιοίκησης νόμους του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη».

Τα διάσημα φλαμίνγκο του Καλοχωρίου ντύνουν το πρώτο «άνοιγμα» του βιβλίου

Εικόνες από τα σπάνια είδη ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Αξιού, από ευρήματα του αρχαίου νεκροταφείο στη Σίνδο, χάρτες της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η λίστα με τους οικισμούς κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, ανέκδοτες λαογραφικές ιστορίες, πορτρέτα σημαντικών καλλιτεχνών που γεννήθηκαν σε μέρη του συνενωμένου πλέον Δήμου, πιο σύγχρονες ειδησεογραφικές αναφορές και βιογραφίες δημάρχων, αυτά και ακόμη περισσότερα θα βρει κανείς στο σχεδόν 300 σελίδων λεύκωμα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και αγγλική μετάφραση, λεπτομέρεια που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την εξωστρέφεια του εγχειρήματος. 

Πανοραμική άποψη του αρχαίου νεκροταφείου της Σίνδου

«Είναι ένα έργο το οποίο φιλοδοξούμε ότι θα πυροδοτήσει το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων δημοτών. Είναι ένας τόμος που μπορεί να ενημερώνεται, να συμπληρώνεται, να διορθώνεται, να ανανεώνεται στις επόμενες εκδόσεις του. Είναι ένα εγχείρημα που μπορεί να οδηγήσει σε ένα βήμα παραπέρα: τη δημιουργία ενός φορέα Διάσωσης της Μνήμης αυτού του τόπου, ενός Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Δέλτα» είπε ο πρώην δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου.

Χρυσά ευρήματα από το αρχαίο νεκροταφείο στη Σίνδο (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)

*Λεύκωμα δήμου Δέλτα, σε επιστημονική επιμέλεια του ιστορικού Λάζαρου Βασιλειάδη, Σύμβουλος Έκδοσης: Γιάννης Κεσσόπουλος – δημοσιογράφος, πρώην ειδικός Σύμβουλος Δήμου Δέλτα, Εκδόσεις Αλέξανδρος, 2019

**Στη Θεσσαλονίκη, μπορεί κάποιος να βρει το λεύκωμα στις Βιβλιοθήκες του δήμου Δέλτα, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης & στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα τελευταία θέματα της Parallaxi για τη Σίνδο:

Μπήκαμε στο διατηρητέο σχολείο της Σίνδου που θα γίνει Δημαρχείο

Στο τρένο για τη Σίνδο κανείς δεν κρατάει βαλίτσα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα